ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 18 janvier 2014

Κύπρος - Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας




Γ. Καλλινίκου

Ο Λαοκόων δεν ήταν κάποια ισχυρή προσωπικότητα. Ο ρόλος του στο τέλος του Τρωικού Πολέμου ήταν μικρός, αλλά άκρως σημαδιακός. Ήταν ένας από τους ιερείς της Τροίας και αυτός που προειδοποίησε για τον Δούρειο Ίππο με την περίφημη φράση «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας», η οποία χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα. Η συμφωνία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ηνωμένου Βασιλείου η οποία ρυθμίζει την ανάπτυξη των περιουσιών που βρίσκονται στο έδαφος των βρετανικών βάσεων, αναμφίβολα είναι σημαντική. Αναμφίβολα προκαλεί δικαιολογημένη ευφορία στους κατοίκους τριών Δήμων και 16 κοινοτήτων που θα ευεργετηθούν από αυτήν, αφού θα αποκτήσουν μετά από δεκαετίες το δικαίωμα αξιοποίησης των περιουσιών τους. Αναμφίβολα κλείνει μια μαύρη τρύπα στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων αυτών των περιοχών και τον εξευτελισμό τους επί μισό αιώνα. Πλην όμως, είναι αφέλεια να πιστεύει κάποιος ότι είναι προϊόν της ξαφνικής μεγαλοψυχίας των Βρετανών. Στην πολιτική και ιδίως στη διεθνή πολιτική σκακιέρα η μεγαλοψυχία είναι άγνωστος όρος.
Τέτοια δώρα χαρίζονται μόνο αν κάποιος είναι παντελώς αφελής ή μόνο αν είναι «Δαναός». Στην προκειμένη περίπτωση, οι Βρετανοί σίγουρα δεν είναι αφελείς.
Επειδή η στήλη δεν κατατρέχεται από αθεράπευτη κινδυνολογία ή δεν οπτασιάζεται φαντάσματα, δεν μπορεί να μιλήσει για πιθανούς κινδύνους από την στιγμή που δεν έχει δημοσιοποιηθεί το πλήρες κείμενο της συμφωνίας. Η βιαστική τοποθέτηση από πλευράς κάποιων περί κινδύνου γιβραλτοποίησης, εκτιμάται ως υπερβολική έως και ανύπαρκτη. Ούτως ή άλλως οι Βάσεις λειτουργούν με καθεστώς κράτους και ως εκ τούτου δεν έχουν τέτοια ανάγκη. Η ύπαρξη ή όχι κινδύνου όμως, είναι άλλο θέμα και δεν έχει να κάνει με τα όποια ανταλλάγματα υποκρύπτονται ή από την όποια μελλοντική σκοπιμότητα στην οποία ενδεχομένως να αποσκοπεί η συμφωνία.
Θα μπορούσε κάποιος να υποψιασθεί ότι ενδεχομένως η βρετανική κίνηση να σχετίζεται με ό,τι θα ακολουθήσει στο προσεχές μέλλον στο κυπριακό και τη διασύνδεση του με τα θέματα της οικονομίας και των υδρογονανθράκων. Έχει πλειστάκις αφεθεί να γίνει αντιληπτό από πηγές του εξωτερικού και από διεθνή κέντρα λήψεως αποφάσεων ότι τα τρία προαναφερθέντα θέματα θα συσχετισθούν κάποια στιγμή με στόχο να προκύψει κατάληξη που θα εξυπηρετεί πρωτίστως τα ξένα συμφέροντα. Τα σενάρια αυτά είναι σαφές πλέον, ότι θα συνδυάζουν λύση του κυπριακού με διέλευση του αγωγού για το φυσικό αέριο από τουρκικό έδαφος. Το θέμα της οικονομίας θα χρησιμοποιηθεί την στιγμή που θα κριθεί κατάλληλη, σαν δαμόκλειος σπάθη, σαν μπαμπούλας για το ενδεχόμενο απόρριψης ενός τέτοιου σύνθετου πακέτου λύσης. Άλλωστε από αυτούς που αφήνονται να κυκλοφορούν τα εν λόγω σχέδια, δεν αποκρύβεται η «αισιοδοξία» ότι αυτή τη φορά τα δεδομένα δεν έχουν καμία σχέση με εκείνα του 2004. Σήμερα η οικονομία βρίσκεται στον αναπνευστήρα και οι ξένοι έχουν τον αποκλειστικό έλεγχο της πρίζας. Εύκολα θα μπορούν να την αφαιρέσουν και η οικονομία να πτωχεύσει και μαζί της και το βιοτικό επίπεδο του λαού. Η συνήθης μεθοδολογία των ισχυρών όταν θέλουν να επιβάλουν τα σχέδια τους στους μικρούς, είναι πρώτα η προσέγγιση με χαμηλούς τόνους, με «γλυκύ» τρόπο και «δώρα». Αυτοί λοιπόν οι ξένοι που έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο του Αναστασιάδη που τους θεωρούσε φίλους του, το έκαναν διότι έπρεπε να γονατίσουν την κυπριακή οικονομία, ώστε να καταστεί η Κύπρος ευάλωτη. Δεν έπαψαν ωστόσο, να θεωρούν ότι με αυτόν Πρόεδρο, θα προωθήσουν τους όποιους σχεδιασμούς τους. Έχουν επομένως κάθε λόγο να προσπαθήσουν να τον ενισχύσουν στα μάτια του λαού. Η προχθεσινή συμφωνία ίσως να εντάσσεται σε μια τέτοια προσπάθεια, αφού όπως και αν ιδωθεί από κάποιον, μόνο ως επιτυχία του Προέδρου μπορεί να χρεωθεί.
Μια δεύτερη ισχυρή πιθανότητα είναι το δώρο να σχετίζεται με το ενδιαφέρον των Βρετανών για τα ενεργειακά αποθέματα. Το ενδιαφέρον αυτό, όχι μόνο δεν απεκρύβη, αλλά και δηλώθηκε ευθαρσώς από την κυπριακή αποστολή. Δεν αποκλείεται να υπάρχουν και άλλες σκοπιμότητες που εξυπηρετούνται ή άλλα ανταλλάγματα, όπως δεν αποκλείεται να είναι κι ένας συνδυασμός των ανωτέρω. Στο μέλλον θα διαφανεί η αλήθεια και κατά πόσο οι Βρετανοί είναι «Δαναοί»… Σίγουρα πάντως, δεν είναι μεγαλόψυχοι…



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 17/01/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire