ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 25 janvier 2014

Ελλάδα - Οι δυνάμεις της αδράνειας στη Θεσσαλονίκη

Δημήτρης Διαμαντίδης

Ζούμε σε μία εποχής πενίας, γενικής, ειδικότερης και πάντως αναμφισβήτητης. Φτώχεια ιδεών, ανθρώπων, πράξεων, οραμάτων και σχεδίων. Μία αόρατη δύναμη αδράνειας δεν επιτρέπει σε ό,τι καλό έχει να δώσει αυτός ο τόπος, να αναδυθεί, να ανθήσει, να καρποφορήσει και να «θεριστεί», προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών. Δεν νομίζω ότι φταίει η έλλειψη χρηματοδότησης, ούτε η γραφειοκρατία και η αρτηριοσκληρωτική διοίκηση, ούτε η φορολογία, ούτε καν το πολυπλόκαμο και δαιδαλώδες σύστημα των δημοσίων υπηρεσιών κάθε λογής.

Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η νοοτροπία, το βαθιά άρρωστο καρκίνωμα της ήσσονος προσπάθειας, του βολέματος, του έτοιμου, του άκοπου και του δανεικού. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως σήμερα στην Ελλάδα έχει γίνει αποδεκτό πως δεν πρέπει να υπάρχει καν σεβασμός στις επόμενες γενιές, στο μέλλον της χώρας, καθώς εδώ και πολλά χρόνια υποθηκεύεται το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας. Τα βάρη του χθες και του σήμερα φορτώνονται συστηματικά στο αύριο και νομίζω ότι αυτό γίνεται χωρίς σχέδιο, χωρίς έναν σαφή προσανατολισμό, παρά μόνο επειδή η ανάγκη και το επείγον της στιγμής το υπαγορεύουν.
Ενα πολύ μεγάλο τμήμα της κοινωνίας δυστυχώς νομίζει ότι η δημοκρατία ως πολίτευμα λειτουργεί και υφίσταται μόνο όταν μοιράζει λεφτά, τα οποία είναι δανεικά και αγύριστα. Αραγε, εάν η χώρα είχε χρεοκοπήσει ανεξέλεγκτα, τι θα είχε συμβεί σ' όσους εξαρτώνται από το κράτος, είτε για τις αποδοχές τους, είτε για την υγεία και πρόνοια; Κανείς δεν απαντά σ' αυτό το ερώτημα, γιατί οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι μία μπλόφα και δεν πρόκειται να συμβεί ποτέ.
Δεν αναλογίζονται όμως πως και τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στο Καστελόριζο φαίνονταν αδύνατα μέχρι πριν κάποια χρόνια, αλλά τελικά συνέβησαν. Και τα όσα έγιναν στην Κύπρο μέσα σε λίγα 24ωρα αδύνατα ήταν, αλλά έγιναν. Ακόμη όμως και έτσι, αυτή η πολύ κακή κατάσταση δεν αφυπνίζει τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου και όσους εκ της θέσεώς τους είναι διορατικοί και μπορούν να διαβλέπουν τις εξελίξεις.
Η Θεσσαλονίκη είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα απουσίας δημιουργικότητας, κεφαλαίων, πνευματικών και χρηματικών και απερίγραπτης εγκεφαλικής φτώχειας. Φταίει κάποιος γι' αυτή την κατάσταση; Κανείς συγκεκριμένα και όλοι από λίγο, ανάλογα με την εξουσία που κρατούν στα χέρια τους. Η συμπρωτεύουσα δεν έχει μόνο δυνάμεις αδράνειας, αλλά και αρνητές της προόδου και της εξέλιξης, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την ιδιωτική πρωτοβουλία ως μίασμα, αμαρτία και συμφορά.
Αυτή τη στιγμή αντί η πόλη ομόθυμα να απαιτεί σε καθημερινή βάση την ταχεία προώθηση της ανάπτυξης του μοναδικού περιουσιακού στοιχείου της, που έχει αξία, δηλαδή του λιμένα της, δυστυχώς και πάλι εμφανίζονται οι γνωστές στεντόρειες φωνές περί ξεπουλήματος και πολλές άλλες τέτοιες δήθεν προοδευτικές απόψεις, οι οποίες στην πραγματικότητα αποτυπώνουν τον πιο βαθύ και απεχθή κρατισμό, επιπέδου Σοβιετικής Ένωσης.
Γιατί να αξιοποιηθεί ένα μέρος του λιμανιού από ιδιώτη, λένε οι πολέμιοι, αφού έτσι και κερδοφόρο είναι και παραμένει 100% κρατικό; Αυτή είναι η λογική των ανεγκέφαλων, οι οποίοι πρώτον δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει πέρα από τη μύτη τους, καθώς δεν παρακολουθούν τις κατακλυσμιαίες εξελίξεις με την ανάπτυξη νέων λιμένων στη Μεσόγειο και κυρίως στη γειτονική Τουρκία.
Δεύτερον δεν καταλαβαίνουν πως εάν σήμερα ο κρατικός λιμένας βγάζει π.χ. 20 ευρώ κέρδος, αύριο το κομμάτι που θα παραχωρηθεί στον ιδιώτη με υποχρέωση να εκτελέσει μεγάλης κλίμακας επενδύσεις, θα βγάλει 100 ευρώ κέρδος και θα επιτρέψει να αναπτυχθεί γύρω του η ασθμαίνουσα τοπική οικονομία. Η πόλη δεν μπορεί να βλέπει συνέχεια τα τρένα να περνούν φορτωμένα με τις ελπίδες και τα σχέδια των άλλων, αλλά θα πρέπει και η ίδια επιτέλους με καθυστέρηση πολλών δεκαετιών να ανέβει πάνω σε μία αμαξοστοιχία με προορισμό την ανάπτυξη.



Πηγή: Ημερησία
Δημοσιεύτηκε στις 22/01/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire