ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 12 janvier 2014

Κυπραίϊκα Γαϊδούρια

Τα καλά γαϊδούρια του κυρίου Τίμερμανς

|  Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Με επικεφαλής την Κυβέρνηση στέλλουμε μηνύματα αναξιοπρέπειας και ραγιαδισμού σε όλη την Ευρώπη


Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών, Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος για να διαπιστώσει πώς πάει το πειραματόζωο του συμπατριώτη του Προέδρου του Γιούρογκρουπ, κυρίου Ντάισελμπλουμ, αφού περπάτησε στο κόκκινο χαλί που του έστρωσαν οι εδώ ομοϊδεάτες του της συγκυβέρνησης, βρήκε τον τρόπο να ρίξει αλάτι στις πληγές του Γιουροκτυπημένου κυπριακού λαού. «Ο τρόπος με τον οποίο οι Κύπριοι υλοποιούν το πρόγραμμα της Τρόικας, αποτελεί πηγή έμπνευσης για την υπόλοιπη Ευρώπη», δήλωσε.


Πληρωμένη απάντηση στον Ολλανδό, έδωσε ο Γιώργος Περδίκης. «Η Τρόικα», είπε, «εφάρμοσε έναν οικονομικό σαδισμό στον λαό, που δυστυχώς αυτός ο σαδισμός εξυμνείται από οικονομικές προσωπικότητες της Ευρώπης, όπως ο επισκεπτόμενος την Κύπρο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών, που μας είπε, μπράβο που είστε καλά γαϊδούρια. Είμαστε, λέει, ένα πολύ καλό παράδειγμα για τους Ευρωπαίους, γιατί υποδεχθήκαμε χωρίς πολλές αντιδράσεις τις σκληρότατες πρόνοιες του μνημονίου».

Με όλον τον σεβασμό προς τα συμπαθή τετράποδα, αλλά, όντως, ο χαρακτηρισμός του Γιώργου Περδίκη είναι επιτυχέστατος. Σε καμία άλλη χώρα μνημονίου ο λαός της δεν δέχθηκε τόσο παθητικά, σχεδόν με συμπάθεια, το μνημόνιο και την Τρόικα. Σε καμία άλλη χώρα μνημονίου, η Κυβέρνησή της δεν υπήρξε τόσο δουλική και τόσο υποτελής στην Τρόικα.

Διαβάστε τι δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: «Ο κόσμος νιώθει φόβο, όταν έρχεται η Τρόικα. Κατά την εδώ παρουσία της, οι αγορές ήταν πολύ αδύναμες. Μπορούσαμε να το παρατηρήσουμε, ακόμη και από τα κέρδη που κατέγραφαν τα καταστήματα... Τα στελέχη των δανειστών μας υιοθετούν, μια μαξιμαλιστική προσέγγιση, όταν είναι στην Αθήνα, που τρομάζει τόσο τις αγορές, όσο και τις επιχειρήσεις της χώρας, θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη της χώρας».

Θα προσθέταμε σε αυτά που είπε ο Γιάννης Στουρνάρας, ότι η Τρόικα όχι μόνο γίνεται δεκτή με φόβο, αλλά και οργή από τον ελληνικό λαό. Κάθε φορά που ο κόσμος αντιλαμβάνεται την παρουσία των τροϊκανών αντιδρά, σε βαθμό που να παρεμβαίνει η Αστυνομία και να τους φυγαδεύει από την πίσω πόρτα.

Εμείς εδώ στην Κύπρο δεν είμαστε γεννημένοι για τέτοιες «ακραίες συμπεριφορές». Στεκόμαστε με καρτερικότητα έξω από τις τράπεζες περιμένοντας να ανοίξουν για να πάρουμε τα υπολείμματα της ληστείας του Γιούρογκρουπ, ή πάμε την επομένη στα Καρναβάλια για να διασκεδάσουμε τη μιζέρια μας.

Και η Κυβέρνηση; Αλλά αυτή είναι που δίδει το στίγμα του ραγιαδισμού. Ίχνος διεκδικητικότητας δεν επιδεικνύει στις διαπραγματεύσεις με τους τροϊκανούς. Αντίθετα, είναι με μεγάλη ικανοποίηση που αποδέχεται όλες τις αξιώσεις τους, ακριβώς επειδή, με όσα αξιώνει η Τρόικα, θα εμπλουτίσει τα δημόσια ταμεία από τα κόκκαλα του λαού και θα έλθει να πανηγυρίσει ότι το έλλειμμα είναι μικρότερο του προϋπολογισθέντος. Δεν την ενδιαφέρει η δυστυχία των πολιτών, η πρώτη μέριμνά της είναι η ευημερία των αριθμών.

Τελικά, είμαστε, όντως, καλά γαϊδούρια. Και έναντι της Τρόικας και, φυσικά, έναντι του Αττίλα. Μας χαίρονται οι Ευρωπαίοι και οι Τούρκοι. Αλλά στο βάθος μάς οικτίρουν για την αναξιοπρέπεια και τον ραγιαδισμό μας.

Και ποιος θα στηρίξει έναν λαό, ο οποίος στερείται αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού;
ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ
Ουδείς μεγαλοφειλέτης θα πληρώσει


Όταν στην Ελλάδα οι Αρχές στέλλουν στη φυλακή πανίσχυρους μεγαλοφειλέτες για κόκκινα δάνεια, και στην Κύπρο ο Υπουργός Εσωτερικών δηλώνει ότι «δεν μας αφορά τι χρωστά ο καθένας», είναι φανερό, πλέον, ότι το κυβερνητικό σύστημα θα καλύψει τους μεγαλοφειλέτες. Ουδείς θα πληρώσει. Στο μεταξύ, η Κυβέρνηση προχωρεί στο άνοιγμα μίας πτέρυγας των φυλακών για να «φιλοξενήσει» απόρους και ανέργους που χρωστούν μερικά ευρώ στο κράτος. Μεγάλοι προστάτες των πτωχών, Αναστασιάδη και Νικόλα, οι μελλοθάνατοι σάς χαιρετούν...

Η Σημερινή, 10 Γενάρη 2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire