ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 16 janvier 2014

Πίσω έχει η αχλάδα την ουρά...


Μάριος Χριστοδούλου
Μάριος Χριστοδούλου
Μάριος Χριστοδούλου
Μάριος Χριστοδούλου

ΙΣΤΟΡΙΚΗ συμφωνία χαρακτηρίζεται η υπογραφή μεταξύ Κύπρου - Βρετανίας, για απελευθέρωση και πολεοδομική ανάπτυξη 198 τετραγωνικών χιλιομέτρων ακίνητης περιουσίας, που βρίσκεται στις βρετανικές Βάσεις. Η συμφωνία υπογράφηκε χθες το πρωί μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Γουίλιαμ Χέιγκ, στην παρουσία του Προέδρου Αναστασιάδη.
Από τη συμφωνία επηρεάζονται θετικά χιλιάδες κόσμου, με τη δυνατότητα ανάπτυξης της γης από τους ιδιοκτήτες, η οποία αφορά 15 κοινότητες, πέντε στα Κοκκινοχώρια και δέκα στη Λεμεσό, που αντιστοιχούν στο 78% της συνολικής έκτασης των βρετανικών Βάσεων. Πρόκειται για κίνηση που δίνει άλλη διάσταση στην προοπτική οικονομικής ανάκαμψης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα τα ακίνητα αυτά θεωρούνταν στρατιωτική ζώνη και υπήρχαν σημαντικοί περιορισμοί για τη μεταβίβασή τους. Η εξέλιξη αυτή όντως ανοίγει τον δρόμο προς την ανάπτυξη μεγάλων εκτάσεων γης από τους κατόχους τους που για χρόνια τώρα έμεναν ανεκμετάλλευτες. Μια ανάπτυξη που η πατρίδα την έχει ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά αυτές τις κρίσιμες ώρες που περνά από την οικονομική κρίση. Αλλά... Δυστυχώς υπάρχει και αυτό το αλλά... Ας είμαστε ρεαλιστές. Γνωρίζοντας την προϊστορία της βρετανικής πολιτικής διπλωματίας, είναι αδιανόητη μία τέτοια κίνηση καλής θελήσεως, από μέρους της, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα. Εσείς τι λέτε; Αλήθεια, αυτό που δεν μας είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι το αντίτιμο... που θα πληρώσει η δικιά μας πλευρά.
Το αντάλλαγμα στα πλαίσια του πάρε-δώσε. Γιατί κακά τα ψέματα κανένας δεν δίνει χωρίς να πάρει και ιδιαίτερα το Λονδίνο. Και δεν είναι απλή καχυποψία, αλλά τα πάμπολλα παραδείγματα του παρελθόντος. Και μία συμφωνία για να χαρακτηριστεί θετική ή αρνητική εξαρτάται από το τι δίνεις και τι παίρνεις. Στην προκειμένη περίπτωση, γνωρίζουμε μόνο το ένα σκέλος της συμφωνίας, τι λαμβάνουμε. Δικαιολογημένη λοιπόν η ικανοποίηση, ας αναμένουμε όμως στο ακουστικό μας... Επιβάλλεται επιφύλαξη και συγκρατημένη αισιοδοξία με την ελπίδα ότι ο πρόεδρος πέτυχε το καλύτερο deal. Ας μην πανηγυρίζουμε λοιπόν, γιατί, όπως λέει και μία παροιμία, πίσω έχει η αχλάδα την ουρά... Όσον αφορά στις μεθοδεύσεις, τις τυμπανοκρουσίες και την καλή δουλειά, αυτή θα την κρίνει ο λαός όταν περιέλθει σε γνώση του ολόκληρη η συμφωνία, αν ποτέ βέβαια υπάρξει διαφάνεια...


- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-m-christodoulou/107/180462/piso-echei-i-achlada-tin-oura#sthash.xc8sphII.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire