ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 1 mars 2014

Ξαναγυρίζουμε στον Ψυχρό Πόλεμο ; Κακές εκτιμήσεις από μέρους των Δυτικών. Πέρασε η εποχή του μεθύστακα Γιέλτσιν που τον χρησιμοποιούσαν σαν παλιάτσο

Πράσινο φως για επέμβαση στην Κριμαία

Αίτημα για ανάκληση του Ρώσου πρεσβευτή από την Ουάσινγκτον

Τελευταία ενημέρωση:


Η ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε ομόφωνα το αίτημα του Βλ. Πούτιν για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία της Ουκρανίας.
Επί ποδός οι ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία (Reuters)  

Επί ποδός οι ρώσοι στρατιώτες στην Κριμαία (Reuters)
Η Άνω Βουλή της Ρωσίας Θα ζητήσει από τον πρόεδρο Πούτιν να ανακαλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή από την Ουάσινγκτον.  
Η κατάσταση στην Κριμαία θα απασχολήσει απόψε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε νέα έκτακτη συνεδρίασή του
Πάντως, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου διευκρίνισε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών δυνάμεων στην Κριμαία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ria Novosti. 
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν δήλωσε ότι η απόφαση της Άνω Βουλής δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα. «Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε χαρακτηριστικά ο Καράσιν.
Η Μόσχα έχει ήδη αποστείλει περίπου 6.000 στρατιώτες στην Κριμαία, σύμφωνα με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι επιδιώκει να προκαλέσει σύρραξη.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέβαλε αίτημα για ρωσική στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία, επικαλούμενος απειλή για τις ζωές των ρώσων πολιτών που ζουν εκεί.  Ζήτησε να γίνει χρήση των ένοπλων δυνάμεων μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία. Προηγήθηκαν συζητήσεις στα δύο σώματα της ρωσικής Βουλής για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.
Ο Αξιόνοφ έχει ζητήσει τη βοήθεια της Ρωσίας για να αποκασταθεί η ηρεμία στη χερσόνησο της Μαύρης Θάλασσας, τη μοναδική περιοχή της Ουκρανίας, όπου οι κάτοικοι είναι, στην πλειονότητά τους, ρωσικής καταγωγής.

Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθεί να προκαλέσει το Κίεβο σε ένοπλη σύγκρουση, ενώ απηύθυνε έκκληση για ειρηνική επίλυση της κρίσης.
Ένταση στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις
Η πρόεδρος της ρωσικής Άνω Βουλής, Βαλεντίνα Ματβιένκο, ζήτησε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων να συντάξει την πρόταση του αιτήματος προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν για ανάκληση του Ρώσου πρεσβευτή από την Ουάσινγκτον.
Ο αντιπρόεδρος της Άνω Βουλής, Γιούρι Βορόμπεφ υποστήριξε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπερέβη «κόκκινη γραμμή» και «ταπείνωσε τον ρωσικό λαό» όταν δήλωσε την Παρασκευή ότι μια στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία θα έχει κόστος για τη Μόσχα.
Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των «28» τη Δευτέρα
Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη. 
Ματαίωση της αποστολής του ΟΗΕ στην Κριμαία
Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στην Ουκρανία, Ρόμπερτ Σέρι, ματαίωσε την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης που έχει προκύψει και καθιστά οποιαδήποτε επίσκεψη σε αυτήν την περιοχή αδύνατη, όπως ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Μπαν Γκι Μουν.
Κατά την έκτακτη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή, ο Μπαν Γκι Μουν είχε δώσει εντολή στον Ρ. Σέρι να επιστρέψει στην Κριμαία, με αποστολή να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.
«Είχα επαφές έκτοτε με τις αρχές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μία επίσκεψη στην Κριμαία σήμερα δεν είναι δυνατή» τόνισε ο Ρόμπερτ Σέρι σε ανακοίνωση από το Κίεβο. Πρόσθεσε ότι επιστρέφει στη Γενεύη όπου θα δώσει αναφορά την Κυριακή στο γενικό γραμματέα της αποστολής του και θα τον συμβουλευτεί για τα επόμενα βήματα.
Στρατιωτικές κινήσεις 
Οι φιλορωσικές αρχές της Κριμαίας και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας  αναλαμβάνουν από κοινού τη φύλαξη σημαντικών κτιρίων στη χερσόνησο, μεταδίδει το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA επικαλούμενο την υπηρεσία τύπου του Στόλου.
Νωρίτερα, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, ο πρωθυπουργός της Κριμαίας Σεργκέι Αξιόνοφ είχε ανακοινώσει ότι ρώσοι στρατιώτες έχουν ήδη αναλάβει τη φύλαξη ορισμένων κτιρίων της περιοχής. Στον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων πέρασε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο στην περιοχή της Κριμαίας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανικές στρατιωτικές πηγές. Το αεροδρόμιο αυτό, στην πόλη Κιρόφσκογε, χρησιμοποιείται κυρίως από στρατιωτικά μεταγωγικά αεροσκάφη.
Ουκρανική στρατιωτική πηγή δήλωσε στο ίδιο πρακτορείο ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιχειρούν να καταλάβουν μια βάση αντιαεροπορικών πυραύλων στην Κριμαία.
Σύμφωνα πάντα με την πηγή αυτή, περίπου 20 ρώσοι στρατιώτες έχουν μπει στη βάση, στη δυτική Κριμαία. Το πρακτορείο δεν έκανε καμία αναφορά σε συγκρούσεις ή θύματα, παρά μόνο σε διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ένοπλοι άνδρες έχουν καταλάβει το στρατιωτικό αεροδρόμιο του Μπελμπέκ κοντά στη Σεβαστούπολη, ενώ ελέγχουν και το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης, της πρωτεύουσας της Κριμαίας.
Το διεθνές αεροδρόμιο της Συμφερόπολης ανακοίνωσε ότι ο εναέριος χώρος της Κριμαίας έχει κλείσει και προς το παρόν δεν εκτελείται καμία πτήση. «Λόγω των περιορισμών στη χρήση του εναέριου χώρου, το αεροδρόμιο προσωρινά δεν δέχεται πτήσεις», αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωση.
Σε επιφυλακή τέθηκαν το Σάββατο τα σκάφη της ουκρανικής συνοριοφυλακής στην Κριμαία και κινούνται για να αποτρέψουν την κατάληψη στρατιωτικών βάσεων και πλοίων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ.

Αρνείται το Κίεβο να αναγνωρίσει το νέο πρωθυπουργό της Κριμαίας 
Ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ με διάταγμα που υπέγραψε κήρυξε παράνομο τον διορισμό του φιλορώσου πρωθυπουργού Σεργκέι Αξιόνοφ στην Αυτόνομη Δημοκρατία της Κριμαίας.
«Η κυβέρνηση της Ουκρανίας και τα άλλα όργανα εξουσίας δεν πρέπει να θεωρούν τον Σεργκέι Αξιόνοφ ως νόμιμο εκπρόσωπο της εξουσίας στην Κριμαία» ανέφερε ο προσωρινός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ.
Ο Σεργκέι Αξιόνοφ διορίστηκε στη θέση του πρωθυπουργού μετά την κατάληψη του κοινοβουλίου της Κριμαίας από ενόπλους, στα μέσα της εβδομάδας. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που υπέγραψε ο Τουρτσίνοφ, η απόφαση αυτή αντίκειται στο σύνταγμα της Ουκρανίας.
Όσον αφορά στο δημοψήφισμα για την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στην Κριμαία, τελικά  θα διεξαχθεί περίπου δύο μήνες νωρίτερα, στις 30 Μαρτίου, αντί για τις 25 Μαΐου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί, σύμφωνα με δηλώσεις του φιλορώσου πρωθυπουργού της Αυτόνομης Δημοκρατίας, Σ. Αξιόνοφ στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Διπλωματικός πυρετός
Mε τις εξελίξεις να δείχνουν ότι ίσως είναι θέμα ωρών, για πιο «θερμές στιγμές» ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι την Κυριακή θα επισκεφτεί το Κίεβο, ενώ σύμφωνα με ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, Ντέιβιντ Κάμερον και Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν, σε τηλεφωνική συνομιλία, ότι όλες οι χώρες οφείλουν να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Το βράδυ της Παρασκευής συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και η Αμερικανίδα πρεσβευτής στον Οργανισμό, Σαμάνθα Πάουερ ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ θα ζητήσουν επειγόντως να σταλεί «διεθνής αποστολή διαμεσολάβησης, ανεξάρτητη και αξιόπιστη» στην Κριμαία για να «αρχίσει η αποκλιμάκωση της έντασης» στην περιοχή.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν, από την πλευρά του, απάντησε ότι η Μόσχα έχει «ως αρχή να μην δέχεται τις επιβεβλημένες διαμεσολαβήσεις», προσθέτοντας ωστόσο ότι αν οι περιφερειακές αρχές στην Κριμαία συμφωνούν, τότε ο ίδιος δεν βλέπει να υπάρχει κώλυμα. Οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ρωσία εγγυήθηκαν την ανεξαρτησία της Ουκρανίας στο Μνημόνιο της Βουδαπέστης που υπογράφηκε το 1994, με αντάλλαγμα το Κίεβο να αποποιηθεί τα πυρηνικά όπλα μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης της οποίας ήταν μέλος.
Πηγές: Reuters, BBC και ΑΠΕ- ΜΠΕ 
Διαβάστε επίσης:
Η αρκούδα σφιχταγκαλιάζει την Κριμαία 
«Μήλο της έριδος» η Κριμαία

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire