ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 29 mars 2011

Περιβαλλοντική καταστροφή

ΕΦΗΜΕΡΑ
Κατά πού πέφτει η θάλασσα;
Της Χρυστάλλας Χατζηδημητρίου
Φωτογραφία
ΒΡΕΘΗΚΑΜΕ, ελέω τριημέρου, Ακάμα μεριά. Κι εντυπωσιαστήκαμε από την καταστροφή που μπορεί να προκαλέσει ο άνθρωπος. Εκτός από τον πυρήνα εκείνο που κρατείται ανέπαφος, όλα τα άλλα σχεδόν έχουν κτιστεί ή κτίζονται. Τίποτα δεν μας σταματά, ούτε οικονομική κρίση, ούτε φυσικά φαινόμενα. Δεν έχει απομείνει βουνοπλαγιά με θέα τη θάλασσα, δεν έχει μείνει παραλιακό μέτωπο, που να μην έχουν καταληφθεί από πολυτελείς (και τις πιο πολλές φορές κακόγουστες) επαύλεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Με πισίνες δίπλα στη θάλασσα και βοτανόκηπους εκεί που κάποτε υπήρχαν αυτοφυή βότανα. Ολόκληρα συγκροτήματα που παραμένουν άδεια και κλειστά και ζωντανεύουν λίγες μέρες τον χρόνο. Και σε πολλά η ένδειξη «For sale». Γιατί, κάποια στιγμή ο άνθρωπος, όσο πλεονέκτης κι αν είναι, συνειδητοποιεί, ίσως, πως δεν αξίζει τον κόπο να συντηρεί ολάκερο σπίτι για να το χαίρεται λίγες μόνο μέρες τον χρόνο.

Από την άλλη, ενώ ο άνθρωπος καταστρέφει όλη εκείνη τη φυσική ομορφιά, δεν παύει να την ψάχνει. Κι αφού έχει καταστρέψει την μια περιοχή, μετακινείται στην άλλη, η οποία σε λίγο θα έχει τα ίδια χάλια με την προηγούμενη και μετακινείται στην πιο ανέπαφη περιοχή και πάει λέγοντας. Αφού κατέστρεψε τη Λεμεσό, μετακόμισε στον Πρωταρά, στο Μενεού, στα Περβόλια. Κι αφού τον ακολούθησαν όλοι εξαφανίζοντας κάθε αγριόχορτο και κάθε δείγμα φυσικής πανίδας, ακόμα και την ίδια τη θάλασσα, πούλησε το εξοχικό και μετακόμισε στη Χλώρακα, στην Πέγεια, στην Κάτω Πάφο. Κι αφού πνίγηκε στο τσιμέντο, το πούλησε και ’κει και μετακόμισε στο Λατσί και στα πέριξ χωριά και σε λίγο δεν θα έχει πού να μετακομίσει πια.
Κοιτάζεις το ξενοδοχείο Αnassa και θυμάσαι όλες εκείνες τις αντιδράσεις πριν 15-20 χρόνια. Και στο τέλος ό,τι ακολούθησε, χωρίς καμία αντίδραση, κάνει το Αnassa να μοιάζει το πιο ανώδυνο για το περιβάλλον, το πιο αξιοπρεπές, το ολιγότερον καταστροφικό. Θυμάσαι την αντίδραση για τον Χάνι Γιαμάνι που θα ερχότανε να κάνει θεματικό πάρκο στο Χα Ποτάμι και βλέπεις σήμερα κάθε φαράγγι, κάθε πλαγιά και βουνοκορφή να τσιμεντώνονται και κανείς δεν έχει καμία αντίρρηση.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire