ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 30 mars 2011

Μαλλιά - κουβάρια οι παγκόσμιες δυνάμεις για Λιβύη

Την ίδια ώρα, οι οπαδοί του Μουαμάρ Καντάφι κατάφεραν να τις απωθήσουν
Μαλλιά - κουβάρια οι παγκόσμιες δυνάμεις για Λιβύη
Λίβυος σχηματίζει το σήμα της νίκης την ώρα που οι διεθνείς δυνάμεις εμφανίζονται διχασμένες


Σε διαμάχη βρίσκονται οι παγκόσμιες δυνάμεις για το αν πρέπει να εξοπλίσουν τους αντάρτες στη Λιβύη, την ώρα που οι οπαδοί του Μουαμάρ Καντάφι κατάφεραν να τις απωθήσουν. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θεωρούν ότι τα υπάρχοντα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ επιτρέπουν στις ξένες κυβερνήσεις να στείλουν οπλισμό στους αντάρτες ενώ το ΝΑΤΟ έχει αντίθετη άποψη, θεωρώντας ότι ισχύει εμπάργκο στα όπλα.

Η Κίνα, η Ρωσία και η Γερμανία είναι επίσης αντίθετες προς τον εξοπλισμό των ανταρτών. Η Μόσχα εξέφρασε την ανησυχία μήπως πέσουν σε λάθος χέρια, προειδοποιώντας ότι μερικοί από τους αντάρτες έχουν διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα.
Μπροστά στην πιθανότητα να εμπλακεί το ΝΑΤΟ _ που ανέλαβε σήμερα τον συντονισμό των επιχειρήσεων στη Λιβύη _ σε ένα μακροχρόνιο αδιέξοδο στη χώρα, οι ειδικοί προτείνουν να δοθούν στους αντάρτες αντιαρματικά όπλα και πύραυλοι προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις δυνάμεις του Καντάφι. Το ίδιο το ΝΑΤΟ όμως είναι κατηγορητικό ότι τα ψηφίσματα του ΟΗΕ απαγορεύουν την αποστολή όπλων στη Λιβύη και ζήτησε ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Συμμαχίας για να γίνει κάτι τέτοιο.

Μια κίνηση για να εξασφαλιστεί ομοφωνία για την αποστολή όπλων κινδυνεύει να βαθύνει το χάσμα ανάμεσα σε ορισμένα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ αλλά και ανάμεσα στη Συμμαχία και εξωτερικούς εταίρους, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος ή η Αφρικανική Ενωση. «Ειλικρινά, το ΝΑΤΟ ούτε καν σκέφτεται να κάνει κάτι εκτός και αν εκδοθεί ένα νέο ψήφισμα του ΟΗΕ», δήλωσε εκπρόσωπός της Συμμαχίας.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire