ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 28 mars 2011

Μόνον οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί τρώνε αυθεντικό χαλούμι!

Μόνον οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί τρώνε αυθεντικό χαλούμι!


Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Το αυθεντικό χαλούμι πρέπει να περιέχει μεγαλύτερη χρήση αιγοπρόβειου γάλακτος, πλην όμως τα περισσότερα χαλούμια που παρασκευάζονται και προορίζονται για κατανάλωση στην Κύπρο και στην Ελλάδα, περιέχουν περισσότερη ποσότητα αγελαδινού γάλακτος. Σοβαρή αποκάλυψη που έσπειρε την ανησυχία στην Κύπρο, αφού μόνον πέρυσι παρήχθησαν 11.405 τόνοι χαλουμιού. Το 2009 εξήχθησαν 6.670 τόνοι χαλουμιών, αξίας 41,2 εκατ. ευρώ. Παρουσίασε δηλαδή μία αύξηση της τάξεως του 17% στις εξαγωγές χαλουμιού σε σύγκριση με το 2008.
Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι μόνοι καταναλωτές που τρώνε σήμερα το παραδοσιακό (και πεντανόστιμο) κυπριακό χαλούμι, είναι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, που προμηθεύονται τα χαλούμια από ειδικές αλυσίδες σουπερμάρκετ χαλούμι, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόβειου γάλακτος. Αυτές οι αλυσίδες σουπερμάρκετ έκαναν ειδική συμφωνία με τους τυροκόμους να παρασκευάζουν αυθεντικό χαλούμι, με πρόβειο γάλα.

Στο ορίτζιναλ χαλούμι, το μέγιστο ποσοστό αγελαδινού γάλακτος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 49%. Το υπόλοιπο θα πρέπει να είναι πρόβειο γάλα. Εάν εφαρμοστεί το μέτρο της παρασκευής πρότυπου χαλουμιού (κάτι που επιδιώκει η κυπριακή κυβέρνηση), τότε, όπως υπολογίζεται 18 εκατ. λίτρα αγελαδινού γάλακτος θα παραμείνουν αδιάθετα και θα πρέπει να διοχετευτούν για την παραγωγή άλλων ανταγωνιστικών προϊόντων.

Πηγή: Το Βήμα

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire