Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ
Σύμφωνα με την έρευνα, την οποία δημοσιεύει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», οι μόνοι καταναλωτές που τρώνε σήμερα το παραδοσιακό (και πεντανόστιμο) κυπριακό χαλούμι, είναι οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί, που προμηθεύονται τα χαλούμια από ειδικές αλυσίδες σουπερμάρκετ χαλούμι, που περιέχουν μεγάλες ποσότητες πρόβειου γάλακτος. Αυτές οι αλυσίδες σουπερμάρκετ έκαναν ειδική συμφωνία με τους τυροκόμους να παρασκευάζουν αυθεντικό χαλούμι, με πρόβειο γάλα.
Στο ορίτζιναλ χαλούμι, το μέγιστο ποσοστό αγελαδινού γάλακτος δεν πρέπει να υπερβαίνει το 49%. Το υπόλοιπο θα πρέπει να είναι πρόβειο γάλα. Εάν εφαρμοστεί το μέτρο της παρασκευής πρότυπου χαλουμιού (κάτι που επιδιώκει η κυπριακή κυβέρνηση), τότε, όπως υπολογίζεται 18 εκατ. λίτρα αγελαδινού γάλακτος θα παραμείνουν αδιάθετα και θα πρέπει να διοχετευτούν για την παραγωγή άλλων ανταγωνιστικών προϊόντων.
Πηγή: Το Βήμα
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire