ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 29 mars 2011

Μετρημένες οι μέρες του Καντάφι ;

                Οχυρώνονται στη Σύρτη οι δυνάμεις του 
Οι δυνάμεις του Καντάφι απώθησαν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις από τη Σύρτη προς το Μπιν Τζαουάντ. Να σταματήσει η «βάρβαρη επίθεση» από την Ομάδα Επαφής ζητά ο Καντάφι.

Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι και οπλισμένοι κάτοικοι της Σύρτης άνοιξαν πυρ τη νύκτα σε οδική αρτηρία ανατολικά της πόλης, γενέτειρας του λίβυου ηγέτη, απωθώντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, σύμφωνα με πηγές της λιβυκής εξέγερσης.
Έπειτα από την ανακατάληψη παραλιακών πόλεων της ανατολικής Λιβύης με τη συνδρομή των αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις απωθήθηκαν στη Σύρτη και αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν προς το Μπιν Τζαουάντ, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Σύρτης.


Στέλεχος των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι έκαναν χρήση ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και μεσαίων όπλων πυροβολικού για να απωθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.
Ορισμένοι κάτοικοι οικισμών κοντά στην πόλη Ναουφαλίγια, 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης, έβαλαν από τα σπίτια τους εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, που βρίσκονται πλέον στη Ναουφαλίγια.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επιτέθηκαν σε τρία πλοία της Λιβύης, ένα εκ των οποίων ανήκε στο λιμενικό, για να σταματήσουν τα πυρά που εξαπέλυαν αδιακρίτως εναντίον εμπορικών πλοίων στο λιμάνι της πόλης Μιζουράτα, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κι είχε στόχο το σκάφος Vittoria της ακτοφυλακής και δύο μικρότερα πλεούμενα. Το Vittoria προσάραξε. Το ένα από τα δύο μικρότερα σκάφη καταστράφηκε και το άλλο εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Έκτου Στόλου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.
Ο Καντάφι καλεί την Ομάδα Επαφής να σταματήσει την «βάρβαρη επίθεση»
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι ζητεί με μήνυμά του προς την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη που συνέρχεται σήμερα στο Λονδίνο να τερματίσει τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον της χώρας του, συγκρίνοντάς την με τις στρατιωτικές εκστρατείες του Χίτλερ στην Ευρώπη. «Σταματείστε τη βάρβαρη και άδικη επίθεσή σας εναντίον της Λιβύης», αναφέρει ο Καντάφι στον μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana.
«Αφήστε τη Λιβύη στους Λίβυους. Διεξάγετε μία επιχείρηση εξόντωσης ενός λαού που ζει σε ασφάλεια και καταστροφής μίας χώρας σε ανάπτυξη», αναφέρεται στο μήνυμα του συνταγματάρχη Καντάφι.
«Για ποιόν λόγο επιτίθεσθε εναντίον κάποιου που πολεμά την Αλ Κάιντα», αναφέρει ο συνταγματάρχης Καντάφι, που κατηγορεί τους εξεγερθέντες ότι ενεργούν για λογαριασμό της Αλ Κάιντα.
«Αφήστε την Αφρικανική Ένωση να διαχειρισθεί την κρίση, η Λιβύη θα αποδεχθεί ό,τι αποφασίσει η Ένωση», αναφέρεται στο μήνυμα.
Γαλλικό πλήγμα κατά κέντρου διοίκησης
Καταδιωκτικά γαλλικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν την Κυριακή αργά το βράδυ επιθέσεις κατά ενός «σημαντικού κέντρου διοίκησης» του λιβυκού στρατού «δέκα χιλιόμετρα νοτίως των προαστίων της Τρίπολης» ανακοινώθηκε σήμερα από το γαλλικό γενικό επιτελείο στο Παρίσι.
Οι επιθέσεις αυτές καθοδηγήθηκαν από τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη Rafale που φέρει το πλοίο Σαρλ Ντε Γκολ που έχει σταθμεύσει στο νότιο τμήμα της Ιταλίας και από κάποια άλλα Rafale της γαλλικής αεροπορίας, διευκρίνισε ο συνταγματάρχης Τιερί Μπουρχάρ, εκπρόσωπος του γαλλικού γενικού επιτελείου.
«Η εκτίμηση των ζημιών γίνεται τώρα και θα παραμείνει εμπιστευτική» πρόσθεσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την έδρα του γαλλικού υπουργείου Άμυνας.
Νωρίτερα, το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών είχε ανακοινώσει κατάπαυση του πυρός στην πόλη Μιζουράτα, σύμφωνα με το επίσημο λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων. «Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοινώνει ότι οι κυβερνητικές μονάδες κατά της τρομοκρατίας σταμάτησαν την επίθεση κατά των ένοπλων ομάδων των τρομοκρατών» μετέδωσε το πρακτορείο Jana.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire