ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 29 mars 2011

Συνεχίζουν τις αεροπορικές επιθέσεις οι Δυτικοί

Σφοδρές συγκρούσεις, εκατέρωθεν επιθέσεις στη Λιβύη 
Πληροφορίες για έκρηξη στην περιοχή που διαμένει ο Καντάφι. Από τη μια πλευρά οι δυνάμεις του Καντάφι προχωρούν μέσα στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας (Μιζουράτα) ενώ την ίδια στιγμή απώθησαν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις από τη Σύρτη προς το Μπιν Τζαουάντ. Να σταματήσει η «βάρβαρη επίθεση» από την Ομάδα Επαφής ζητά ο Καντάφι.
Οι συμμαχικές δυνάμεις που πραγματοποιούν αεροπορικές επιδρομές κατά του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι εκτόξευσαν 22 πυραύλους Τόμαχοκ τις τελευταίες 24 ώρες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο σήμερα. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, οι συμμαχικές δυνάμεις πραγματοποίησαν ακόμη 115 αεροπορικές εξόδους.

Εξάλλου, εννέα ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα στην Τρίπολη, εκ των οποίων δύο στον τομέα όπου βρίσκεται η κατοικία του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι και οι άλλες επτά στην περιοχή Ταζούρα, προάστιο στο ανατολικό τμήμα της λιβυκής πρωτεύουσας, σύμφωνα με ξένους δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες.
Η πρώτη έκρηξη ακούστηκε γύρω στις 19:30 ώρα Ελλάδας. Ακολουθήθηκε από μια άλλη σε τρία λεπτά που προέρχονταν από την περιοχή Μπαμπ Αλ-Αζιζία όπου διαμένει ο Καντάφι μαζί με ήχους από πολλά ασθενοφόρα.
Παράλληλα εκρήξεις ακούγονταν και στην Ταζούρα και σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής αυτής τα αεροσκάφη έριξαν τουλάχιστον «πέντε βόμβες» σε ένα στρατιωτικό χώρο με ραντάρ ενώ άλλος κάτοικος πρόσθεσε ότι από το σημείο εκείνο έβγαιναν μεγάλες φλόγες και καπνός.
Προέλαση δυνάμεων του Καντάφι στη Μιζουράτα
Οι δυνάμεις που είναι πιστές στον συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι προχωρούν εντός της πόλης Μιζουράτα, που βρίσκεται σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης, πολλοί τομείς της οποίας εξακολουθούν να τελούν υπό τον έλεγχο των αντικαθεστωτικών, δήλωσε εκπρόσωπος των εξεγερμένων.
«Η Μιζουράτα κινδυνεύει, οι δυνάμεις του εγκληματία (Μουάμαρ Καντάφι) προχωρούν σήμερα στο εσωτερικό της πόλης και τα άρματα μάχης πυροβολούν αδιακρίτως», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι, οι οποίες προχωρούν στο εσωτερικό της Μιζουράτα ρίχνοντας οβίδες από άρματα μάχης, ελέγχουν μόνο το βορειοδυτικό τμήμα της πόλης.
«Η σφαγή που αποφεύχθηκε στη Βεγγάζη χάρη στην επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων θα διαπραχθεί στη Μιζουράτα», προειδοποίησε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αντίθετα με αυτό που συνέβη στη Βεγγάζη, τα αεροσκάφη της συμμαχίας δεν έριξαν στα άρματα μάχης (των κυβερνητικών δυνάμεων) που βρίσκονται ήδη στο εσωτερικό της πόλης, λόγω του φόβου πρόκλησης θυμάτων μεταξύ των αμάχων».
Για ανθρωπιστική κρίση κάνουν λόγο οι αντικαθεστωτικοί
Ο εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών έκανε εξάλλου λόγο για μια «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση» στην πόλη, από το δυτικό τμήμα της οποίας οι δυνάμεις του Καντάφι έχουν εκδιώξει περισσότερες από 5.000 οικογένειες.
«Τώρα ορισμένες οικογένειες έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία και τα τεμένη. Η κατάσταση γίνεται πολύ ευαίσθητη και πολύ επικίνδυνη», σημείωσε.
Την ίδια στιγμή γιατρός του νοσοκομείου της πόλης δήλωσε ότι οι δυνάμεις που είναι πιστές στον Καντάφι έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 142 ανθρώπους και τραυματίσει περισσότερους από 1.400 άλλους στην επίθεση που πραγματοποιούν κατά των αντικαθεστωτικών στη Μιζουράτα.
«Από τις 18 Μαρτίου, έχουμε δεχθεί τουλάχιστον 142 νεκρούς», σημείωσε ο γιατρός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.
«Πλέον δεν μπορούμε να υπολογίσουμε τους τραυματίες. Όμως έχουμε ξεπεράσει τον αριθμό των 1.400», εκ των οποίων περισσότεροι από 90 είναι σοβαρά, κατέληξε, προσθέτοντας ότι ένα τουρκικό πλοίο αναμένεται να φτάσει εντός της ημέρας για τη μεταφορά περίπου πενήντα τραυματιών.
Η Μιζουράτα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Λιβύης και βρίσκεται σε απόσταση 210 χιλιομέτρων δυτικά της Τρίπολης.
ΗΠΑ: Δεν αποκλείει τον εξοπλισμό των αντιφρονούντων
Οι ΗΠΑ δεν έχουν αποκλείσει τον εξοπλισμό των Λίβυων αντικαθεστωτικών που αγωνίζονται για την εκδίωξη του Λίβυου ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε παράλληλα σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις.
«Δεν έχουμε πάρει την απόφαση αυτή, αλλά βεβαίως δεν το έχουμε αποκλείσει», σημείωσε η Ράις σε συνέντευξή της στο πρόγραμμα «Good Morning America» του δικτύου ABC.
Η Ράις προσέθεσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι ο Καντάφι προτίθεται να εγκαταλείψει την εξουσία χωρίς την άσκηση συνεχιζόμενης πίεσης από τη διεθνή κοινότητα.
Η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ σημείωσε εξάλλου, αναφερόμενη στις πληροφορίες από τον στενό κύκλο του Καντάφι οι οποίες φτάνουν στη Δύση, ότι «θα πειστούμε περισσότερο από πράξεις παρά από προσδοκίες ή βολιδοσκοπήσεις».
Την ίδια στιγμή ο Σουηδός πρωθυπουργός Φρέντρικ Ράινφελντ πρότεινε σήμερα στο κοινοβούλιο της Σουηδίας την αποστολή έως και οκτώ μαχητικών αεροσκαφών Gripen για να μετάσχουν στις επιχειρήσεις για την επιβολή ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων στη Λιβύη.
«Η κυβέρνηση αποφάσισε σε έκτακτη σύνοδό της πριν από μία ώρα να ζητήσει από το κοινοβούλιο να συμβάλει με Gripen στη διεθνή επιχείρηση στη Λιβύη υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ», σημείωσε ο Ράινφελντ ενώπιον των βουλευτών.
Η σουηδική αποστολή, που περιλαμβάνει επίσης ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 Hercules και ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος, δεν θα προχωρήσει ωστόσο σε άλλες αποστολές πέραν της επιβολής της ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων βάσει της απόφασης 1973 του ΟΗΕ, προσέθεσε.
«Αυτό σημαίνει ότι τα σουηδικά αεροσκάφη δεν έχουν άδεια να πραγματοποιούν πλήγματα στο έδαφος», διευκρίνισε.
Οχυρώνονται στη Σύρτη οι δυνάμεις του Καντάφι
Οι δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι και οπλισμένοι κάτοικοι της Σύρτης άνοιξαν πυρ τη νύκτα σε οδική αρτηρία ανατολικά της πόλης, γενέτειρας του λίβυου ηγέτη, απωθώντας τις δυνάμεις των αντικαθεστωτικών προς την πόλη Μπιν Τζαουάντ, σύμφωνα με πηγές της λιβυκής εξέγερσης.
Έπειτα από την ανακατάληψη παραλιακών πόλεων της ανατολικής Λιβύης με τη συνδρομή των αεροπορικών επιδρομών του διεθνούς συνασπισμού, οι αντικαθεστωτικές δυνάμεις απωθήθηκαν στη Σύρτη και αναγκάσθηκαν να υποχωρήσουν προς το Μπιν Τζαουάντ, σε απόσταση 150 χιλιομέτρων ανατολικά της Σύρτης.
Στέλεχος των αντικαθεστωτικών δήλωσε ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι έκαναν χρήση ρουκετών, αντιαρματικών πυραύλων και μεσαίων όπλων πυροβολικού για να απωθήσουν τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.
Ορισμένοι κάτοικοι οικισμών κοντά στην πόλη Ναουφαλίγια, 120 χιλιόμετρα ανατολικά της Σύρτης, έβαλαν από τα σπίτια τους εναντίον των αντικαθεστωτικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας τις δυνάμεις του καθεστώτος Καντάφι, που βρίσκονται πλέον στη Ναουφαλίγια.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ επιτέθηκαν σε τρία πλοία της Λιβύης, ένα εκ των οποίων ανήκε στο λιμενικό, για να σταματήσουν τα πυρά που εξαπέλυαν αδιακρίτως εναντίον εμπορικών πλοίων στο λιμάνι της πόλης Μιζουράτα, δήλωσαν αξιωματούχοι σήμερα.
Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η επίθεση σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας κι είχε στόχο το σκάφος Vittoria της ακτοφυλακής και δύο μικρότερα πλεούμενα. Το Vittoria προσάραξε. Το ένα από τα δύο μικρότερα σκάφη καταστράφηκε και το άλλο εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με ανακοινωθέν του Έκτου Στόλου του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ.
Kαταγγελία για εξαφανίσεις ακτιβιστών
Περίπου δώδεκα χιλιάδες ακτιβιστές που ανήκουν στη λιβυκή αντιπολίτευση «εξαφανίστηκαν» από τις φυλακές και τα στρατιωτικά στρατόπεδα της Τρίπολης, κατάγγειλε σήμερα από το Λονδίνο ο συντονιστής του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου Γκούμα ελ Γκαμάτι στη διάρκεια της συνόδου για το μετά Καντάφι μέλλον της Λιβύης.
Οι περισσότεροι απ' αυτούς ήταν νεαροί άνδρες αλλά και γυναίκες οι οποίοι «εξαφανίστηκαν» καθώς οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Καντάφι κυβερνούν με γνώμονα την «τρομοκρατία, το φόβο και τις απαγωγές» στην πρωτεύουσα, πρόσθεσε ο Γκαμάτι.
Ο ίδιος τόνισε ότι «το Μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο δεν προτίθεται να «κρεμάει τους ανθρώπους στη μέση των δρόμων, αλλά αντιθέτως σχεδιάζει να αποκαταστήσει το νόμο και την τάξη στη χώρα».
Ο Καντάφι καλεί την Ομάδα Επαφής να σταματήσει την «βάρβαρη επίθεση»
Ο Λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι ζητεί με μήνυμά του προς την Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη που συνέρχεται σήμερα στο Λονδίνο να τερματίσει τη «βάρβαρη επίθεση» εναντίον της χώρας του, συγκρίνοντάς την με τις στρατιωτικές εκστρατείες του Χίτλερ στην Ευρώπη. «Σταματείστε τη βάρβαρη και άδικη επίθεσή σας εναντίον της Λιβύης», αναφέρει ο Καντάφι στον μήνυμά του που δόθηκε στη δημοσιότητα από το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων Jana.
«Αφήστε τη Λιβύη στους Λίβυους. Διεξάγετε μία επιχείρηση εξόντωσης ενός λαού που ζει σε ασφάλεια και καταστροφής μίας χώρας σε ανάπτυξη», αναφέρεται στο μήνυμα του συνταγματάρχη Καντάφι.
«Για ποιόν λόγο επιτίθεσθε εναντίον κάποιου που πολεμά την Αλ Κάιντα», αναφέρει ο συνταγματάρχης Καντάφι, που κατηγορεί τους εξεγερθέντες ότι ενεργούν για λογαριασμό της Αλ Κάιντα.
«Αφήστε την Αφρικανική Ένωση να διαχειρισθεί την κρίση, η Λιβύη θα αποδεχθεί ό,τι αποφασίσει η Ένωση», αναφέρεται στο μήνυμα.
Στην TV ο «δολοφονημένος» γιος του Καντάφι
Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης μετέδωσε την Τρίτη στιγμιότυπα, που τα ανήγγειλε ως υλικό ζωντανής κάλυψης, που παρουσίαζαν το γιο του Μουαμάρ Καντάφι, Καμίς, να συναντά οπαδούς του πατέρα του στον περίβολο της σκηνής του στην πρωτεύουσα Τρίπολη.
Ο παρουσιαστής του κρατικού καναλιού, είπε ότι οι εικόνες που παρουσίαζαν έναν άντρα εκπληκτικής ομοιότητας με τον Καμίς Καντάφι, διαψεύδουν τις αναφορές αραβικών τηλεοπτικών δικτύων αλλά και ιστοσελίδων, ότι σκοτώθηκε από έναν δυσαρεστημένο πιλότο της πολεμικής αεροπορίας που έριξε το αεροσκάφος του επάνω στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων του Καντάφι στην Τρίπολη.
Οι αρχές της Λιβύης ισχυρίζονται ότι παρόμοιες πληροφορίες αποτελούν μέρος της κατευθυνόμενης εκστρατείας παραπληροφόρησης, από τους εχθρούς της χώρας.
Ο Καμίς είναι διοικητής της 32ης ταξιαρχίας, που από πολλούς στρατιωτικούς αναλυτές θεωρείται ότι αποτελεί το επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.
Άλλες αναφορές από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Τυνησίας ΤΑΡ, κάνουν λόγο για ιδιωτικό ταξίδι, με αυτοκίνητο, του υπουργού Εξωτερικών του καθεστώτος Μούσα Κούσα, τη Δευτέρα στην Τυνησία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του αλλά και πηγές από τις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας στην περιοχή των συνόρων από όπου φέρεται να εισήλθε ο Λίβυος αξιωματούχος στη γειτονική χώρα.
Εν τω μεταξύ πηγή από το υπουργείο Εξωτερικών της Τυνησίας, επιβεβαίωσε το ταξίδι, αναφέροντας πως η επίσκεψη έγινε «για προσωπικούς λόγους και ήταν ανεπίσημη».
Στο ΝΑΤΟ η διοίκηση των επιχειρήσεων την Πέμπτη
Το ΝΑΤΟ θα πάρει τη σκυτάλη από τους Αμερικανούς και θα αναλάβει τη διοίκηση των επιχειρήσεων στη Λιβύη την Πέμπτη, στις 09:00 ώρα Ελλάδος, δηλαδή μία ημέρα αργότερα από αυτήν που προβλεπόταν αρχικά, ώστε να είναι απολύτως έτοιμο, δήλωσε σήμερα διπλωμάτης της συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
"Το ΝΑΤΟ θα αναλάβει την ουσιαστική διοίκηση των λιβυκών επιχειρήσεων την Πέμπτη στις 06:00 ώρα Γκρίνουϊτς», δήλωσε ο διπλωμάτης.
"Προς το παρόν η διεξαγωγή των επιχειρήσεων εξακολουθεί να συντονίζεται από τους Αμερικανούς», διευκρίνισε.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είχε ανακοινώσει ότι το ΝΑΤΟ θα αναλάβει αύριο, Τετάρτη, την ευθύνη των επιχειρήσεων στη Λιβύη.
Απεσταλμένος ΗΠΑ στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο
Οι ΗΠΑ διόρισαν απεσταλμένο τους στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη, στην ανατολική Λιβύη, και αναμένουν ότι θα μεταβεί εκεί σύντομα, δήλωσαν σήμερα Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Οι ΗΠΑ επιδιώκουν να ενισχύσουν το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο και αναμένεται να αποστείλουν τον βετεράνο διπλωμάτη τους Κρις Στίβενς στο προσεχές μέλλον, προσέθεσαν.
"Έχουμε μια όλο και περισσότερο σαφή αίσθηση για έναν αριθμό ηγετών του μεταβατικού Συμβουλίου. Προσπαθούμε να αποκτήσουμε μια πιο καθαρή εικόνα, όχι μόνον για το ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και για τις αντικαθεστωτικές στρατιωτικές δυνάμεις», σημείωσε ένας από τους αμερικανούς αξιωματούχος.
Λίγο νωρίτερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα είχε μετέδωσε ότι και το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν διορίσει απεσταλμένο τους στην προσωρινή αυτή διοίκηση που έχουν ιδρύσει οι αντικαθεστωτικοί στη Βεγγάζη.
Το Αλ Τζαζίρα δεν έδωσε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Παράλληλα και η Γαλλία έχει τοποθετήσει ειδικό απεσταλμένο της στη Βεγγάζη για να δρα σαν σύνδεσμος με την προσωρινή αυτή διοίκηση των αντικαθεστωτικών, δήλωσε διπλωματική πηγή.
"Η Γαλλία έχει στείλει έναν ειδικό απεσταλμένο», σημείωσε η πηγή, προσθέτοντας ότι «βρίσκεται ήδη εκεί».
Η πηγή αυτή σημείωσε ότι ο ειδικός απεσταλμένος είναι ο Αντουάν Σιβάν, ο ρόλος του οποίου θα είναι να οικοδομήσει από κοντά δεσμούς με την «αντίσταση».
Παράλληλα ιταλική διπλωματική πηγή δήλωσε σήμερα ότι η καλύτερη λύση για την κρίση στη Λιβύη είναι να εξοριστεί ο λίβυος ηγέτης Μουάμαρ Καντάφι, αλλά σημείωσε ότι μόνον η Αφρικανική Ένωση θα μπορούσε να τον πείσει να το κάνει.
"Υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία μεταξύ όλων ότι το καλύτερο θα ήταν να εξοριστεί ο Καντάφι, επειδή ο λόγος για τη συνέχιση του πολέμου είναι η παρουσία του Καντάφι», δήλωσε η πηγή αυτή στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών στο Λονδίνο με θέμα τη Λιβύη.
Η πηγή χαρακτήρισε παράλληλα «χαμένη ευκαιρία» τη μη εκπροσώπηση της Αφρικανικής Ένωσης στο Λονδίνο καθώς η κυβέρνηση του Καντάφι εξακολουθεί να ακούει αυτό που έχει να πει.
"Μόνον η Αφρικανική Ένωση μπορεί να τον πείσει να εξοριστεί», προσέθεσε. Η πηγή αυτή σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη για μια αποχώρηση του Καντάφι και ότι αντιθέτως ο λίβυος ηγέτης δείχνει ότι προτίθεται να μείνει.
Όσον αφορά τη δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα η πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Σούζαν Ράις ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να εξοπλίσει τους αντικαθεστωτικούς στη Λιβύη ως μία επιλογή στις προσπάθειες για τον τερματισμό της 41χρονης κυριαρχίας του Καντάφι στη χώρα, η ιταλική διπλωματική πηγή δήλωσε ότι για να γίνει αυτό θα χρειαστεί μια νέα απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μια «ευρεία διεθνής συναίνεση».
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ









Advertiser Link

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire