ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 31 mars 2011

Τα παιδιά του "καλού κόσμου" δεν φοιτούνε σε δημόσιο σχολείο. Αυτό είναι μόνο για τα λαϊκά στρώματα




79η Τελετή Αποφοίτησης των Κολλεγίων Αθηνών - Ψυχικού, η πρώτη για την τάξη του 2008, που ανοίγει τα φτερά της στη νέα εποχή...



Ο κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, η σύζυγός του Αντα, η κ. Μαργαρίτα Παπανδρέου και η γιαγιά Ελενα... καμαρώνουν τη Μαργαρίτα - Ελενα που απεφοίτησε, με Βραβείο Salutatorian από το Κολλέγιο Ψυχικού - ΙΒ.



Η συνδιευθύντρια κ. Αννα - Μαρία Κόκλα επιδίδει το βραβείο.









Τελετή Αποφοίτησης Τάξης 2008 στα προπύλαια του Μπενακείου. Στο βήμα η Γεωργία Ε. Βάθη, Βραβείο Howland, Κολλέγιο Αθηνών. Καθηγητές και μέλη Διοικητικού Συμβουλίου.



Tης Eλενης Mπιστικα
Τα αγόρια βάζουν το πρώτο τους σκούρο κοστούμι με γραβάτα, οι κοπέλες φορούν την πρώτη τους τουαλέτα, για να πάρουν από τα χέρια του διευθυντή του σχολείου τους το Απολυτήριο της Αποφοίτησής τους. Και αυτό δεν το ξεχνούν, όταν γίνουν άνδρες και γυναίκες, όταν κάνουν τη δική τους οικογένεια και έρθουν στην αποφοίτηση των δικών τους παιδιών, με χαρά ανάμεικτη με συγκίνηση. Μεγάλη υπόθεση η αποφοίτηση, όταν τα ώς τώρα παιδιά, ύστερα από δώδεκα χρόνια σχολείου –Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο– αφήνουν πίσω τους, για άλλα πιο σπουδαία θρανία, την τάξη τους, τα γήπεδα, τους και τις συμμαθητές - συμμαθήτριες και ανοίγουν τα φτερά τους, σε πρώτα πετάγματα έξω από τη σπιτική τους φωλιά... Και όταν αυτό συμβαίνει σε ένα σχολείο με την παράδοση και την ιστορία των Κολλεγίων Αθηνών - Ψυχικού, που από τα θρανία τους βγήκαν πολιτικοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, καλλιτέχνες, βιομήχανοι, ονόματα της οικονομικής ζωής του τόπου, η Εορτή της Αποφοίτησης, το Commencement, η απαρχή δηλαδή της νέας ζωής των αποφοίτων αποτελεί μεγάλο γεγονός και όχι μόνο οικογενειακό!

Οι φωτογράφοι που έρχονται, για να πάρουν την αναμνηστική φωτογραφία των αποφοίτων με το απολυτήριο στο χέρι δεν ήξεραν ποιον να πρωτοφωτογραφίσουν! Ενας ξένος ανταποκριτής δεν θα ήξερε τι να υποθέσει όταν έβλεπε στην πρώτη σειρά απέναντι στα Προπύλαια του ιστορικού Μπενακείου Διδακτηρίου στο Ψυχικό, καθισμένους, δίπλα δίπλα, τον κ. Γεώργιο Παπανδρέου, τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη, τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Γιώργο Βουλγαράκη, τον κ. Γεράσιμο Αρσένη με την κ. Λούκα Αρσένη, τον τ. υπουργό κ. Νίκο Χριστοδουλάκη και τη Χαρά Φράγκου - Κωνσταντοπούλου και τον ευρωβουλευτή κ. Αντώνη Κ. Σαμαρά, τον τ. δήμαρχο Αθηναίων κ. Δημήτρη Μπέη και τη νομάρχη Αττικής... «Μα τι γίνεται εδώ; Ανασχηματισμός; Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητος; Ενα νέο κόμμα με πανίσχυρη σύνθεση;». Και όμως τίποτα από αυτά δεν ήταν, όλοι τους είχαν έρθει με την ιδιότητα του γονιού – του πατέρα, της μητέρας, αλλά και του παππού και της γιαγιάς, για να χειροκροτήσουν και να καμαρώσουν το παιδί τους, που αποφοιτούσε, μετ’ επαίνου, μετά βραβείου ή και χωρίς, αλλά όλα με το Απολυτήριο στο χέρι, το εισιτήριό τους, που το κέρδισαν με μελέτη και σχολικό ωράριο για δώδεκα ολόκληρα χρόνια! Επιπλέον, οι περισσότεροι από τους γονείς, οι άνδρες, γιατί έγιναν δεκτά στα Κολλέγια αρκετά αργότερα τα κορίτσια, ήταν και οι ίδιοι απόφοιτοι. Ξαναβρίσκονταν στο ίδιο campus του Κολλεγίου Αθηνών, έβλεπαν τα παιδιά τους να κατεβαίνουν τα ίδια σκαλιά, όπως και εκείνοι με το απολυτήριο – εφόδιο για τη συνέχεια της ζωής τους.
Περισσότεροι από 2.500 γονείς, συγγενείς και φίλοι, εκπαιδευτικοί και απόφοιτοι των Κολλεγίων Αθηνών και Ψυχικού χειροκρότησαν τους 288 τελειόφοιτους στην κορυφαία στιγμή της σχολικής τους διαδρομής. Και για την περίσταση είχαν ντυθεί επίσημα –τα αγόρια με σοβαρά σκούρα κοστούμια, οι κοπέλες με πολύχρωμες βραδινές τουαλέτες και ψηλοτάκουνα πέδιλα– οι νέες Σταχτοπούτες του 2008, που δεν χρειάστηκε να χάσουν το γοβάκι τους, για να βρουν τον πρίγκιπα. Κρατούν τη ζωή στα χέρια τους, υπό μορφήν απολυτηρίου, το έπαιρναν από τα χέρια του διευθυντού Dr David Rupp, ενώ ο πρόεδρος του Δ.Σ. των Κολλεγίων κ. Αλέξανδρος Σαμαράς χειροκροτούσε θερμά, ξαναζώντας τη στιγμή, όντας επιφανής απόφοιτος και ο ίδιος, όπως και ο αδελφός του Αντώνης, δισέγγονοι της Πηνελόπης και Στεφάνου Δέλτα. Η Λένα Αντ. Σαμαρά τρισεγγονή της Δέλτα έλαμπε από χαρά με το απολυτήριο στο χέρι. Ηταν η δεύτερη Τελετή Αποφοίτησης επί της προεδρίας του κ. Αλεξάνδρου Σαμαρά, αρχιτέκτονα κτιρίων, αλλά και δομών ζωής και σταδιοδρομίας, όπως προϋποθέτει η υπεύθυνη θέση του προέδρου των Κολλεγίων. Ο Dr Rupp ευχήθηκε στους τελειόφοιτους επιτυχία στη συνέχιση των σπουδών τους και στις επαγγελματικές δραστηριότητες και ευτυχία στην προσωπική τους ζωή.
Η συνδιευθύντρια κ. Πολυάνθη Τσίγκου του Κολλεγίου Αθηνών και η κ. Αννα - Μαρία Κόκλα, συντονίστρια των Σχολικών Μονάδων του Κολλεγίου Ψυχικού - Διεθνούς Απολυτηρίου (αφορά τις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου και όσοι το επιλέξουν εισάγονται στα πανεπιστήμια της επιλογής τους, ανάλογα των βαθμών τους) διάβασαν ένα ένα τα ονόματα. Είχε προηγηθεί η εκφώνηση του ρητορικού διαγωνισμού, από τους νικητές του Howland Prize, που φέτος είναι η Γεωργία Ε. Βάθη, του Κολλεγίου Αθηνών, που αναφέρθηκε στις πυρκαγιές ως έγκλημα κατά της φύσης, ο Παναγιώτης Ι. Παπαδιαμάντης του Κ. Ψυχικού για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής στον πλανήτη και τις ευθύνες όλων μας, ενώ στα αγγλικά το Επαθλον Delta νικήτριες αναδείχθηκαν η Αντιγόνη - Χρυσούλα Ν. Κασουρίδη και η Αμαλία Χατζηθεοδώρου. Τα μεγάλα βραβεία τα Valedictorian, για το Κολλέγιο Αθηνών απονεμήθηκαν στον Γεώργιο Α. Στασινόπουλο, μετά πλείστου επαίνου, Βραβείο Φυσικών Επιστημών, Επαινος Νέων Ελληνικών, Επαινος Αγγλικών – ο πιο καλός μαθητής σ’ όλα τα χρόνια, παραδέχονται οι συμμαθητές του. Και πανύψηλος και σοβαρός. Από το Κολλέγιο Ψυχικού, Γενικό Λύκειο το Valedictorian, μετά πλείστου επαίνου, Αθλητικό Βραβείο πήρε η Λουίζα - Μαρία Β. Μπελεμέζη, ενώ από το Διεθνές Απολυτήριο το πήρε η Μαργαρίτα - Μαρία Δ. Σέμση, συν βραβείο Αγγλικών, Νέων Ελληνικών, κόρη του σολίστα βιολιού Δ. Σέμση. Τα Βραβεία Salutatorian, επίσης σε τρεις νικητές: για το Κολλέγιο Αθηνών στην Ισμήνη Ν. Κακούρα - Βαρακλή, μετά πολλού επαίνου, βραβείο Νέων Ελληνικών, για το Κολλέγιο Ψυχικού, Γενικό Λύκειο στη Βανέσα - Χριστίνα Κ. Δρίτσα, μετ’ επαίνου, έπαινος Αρχαίων Ελληνικών, αθλητικών. Και από το τμήμα International Baccalaureate στην Μαργαρίτα - Ελενα Γεωργίου Παπανδρέου, μετά πλείστου επαίνου, έπαινος φυσικών επιστημών – κι ήταν εκεί ο μπαμπάς Γιώργος, η μαμά Αντα, και οι δύο γιαγιάδες να την καμαρώσουν, Καρυάτιδα, στη μακριά μπλέ-ρουαγιάλ τουαλέτα της.
Αλλά χαρές και συγκίνηση για τον Μιχάλη και την Αμαλία που ο γιος τους Κωνσταντίνος Μ. Λιάπης, εγγονός της Ζοζεφίνας και Νίκου Μπογδάνου και της Αντιγόνης το γένος Γ. Καραμανλή πήρε το απολυτήριό του, το ίδιο και η Παυλίνα Γιώργου Βουλγαράκη, και η Αμαλία Αρσένη, που ως εγγονή του Πέλου και της Νόρας Κατσέλη είναι σπουδαία ηθοποιός και θα σπουδάσει στο Smith’s. Το μήλο απ’ τη μηλιά θα πέσει και η Μαρίνα Μήλιου - Θεοχαράκη, με μπλέ βραδινό φόρεμα, πήρε Βραβείο Καλλιτεχνικών, ζωγραφίζει υπέροχα σαν τον παππού της, τον Βασίλη Θεοχαράκη. Χαρές και για το δημοσιογραφάκι, την Ιόλη Πρετεντέρη, κόρη του Γιάννη Πρετεντέρη και της Σάντρας Μπακογιαννοπούλου. Το απολυτήριό του πήρε ο Παναγιώτης Θ. Αγγελόπουλος παρουσία των γονέων του. Η Αθηνά Βαλυράκη, ανηψιά του Σήφη, με το απολυτήριο στο χέρι, μπήκε στο LSE, ο Πάρις Αθ. Καλλιτσάντσης, στο TUFFTS. Η Χλόη Ευσταθιάδη με μοβ μπήκε στο Κέμπριτζ και Caltech και η Αθανασία - Μαρία Ν. Οικονόμου, η Τάνια με τα γαλανοπράσινα μάτια, παιδί του Τυρνάβου και των Οινουσσών, ξεχώρισε στο Διεθνές Απολυτήριο και μπήκε στο Warwick για να σπουδάσει Οικονομικά και Ιστορία. Ελαμπε από περηφάνια για τον εγγονό του, από την κόρη του, τον Φίλιππο - Αλέξανδρο Τσιγκρίδη ο κ. Περικλής Παναγόπουλος. Χαρά και περηφάνια για τον Νίκο Χριστοδουλάκη και τη Χαρά Φράγκου που η κόρη τους Ειρήνη Χριστοδουλάκη ήρθε πρώτη στη βαθμολογία Διεθνούς Απολυτηρίου και μπήκε στο Imperial, για να σπουδάσει Βιοχημεία.
Να ’ναι όλα τα παιδιά της τάξης 2008 καλά και να θυμούνται την 9η Ιουλίου ’08 που έδωσαν κι πήραν χαρά, κατεβαίνοντας τα σκαλιά του Μπενακείου με το απολυτήριό τους.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire