ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 29 mars 2011

H χώρα που πρώτη εφηύρε την πυξίδα, την πυρίτιδα, το χαρτί και την εκτύπωση

Η Κίνα οδεύει προς την κορυφη επιστημονικών δημοσιεύσεων
Σε δύο, μόλις, χρόνια η χώρα που πρώτη εφηύρε την πυξίδα, την πυρίτιδα, το χαρτί και την εκτύπωση, αναμένεται ότι θα επιστρέψει στην παγκόσμια πρωτοκαθεδρία της, ξεπερνώντας ακόμα και τις ΗΠΑ σε αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων.

Αφού επισήμως η οικονομία της Κίνας εκτόπισε την Ιαπωνία από τη δεύτερη θέση στον κόσμο και ήδη απειλεί άμεσα την πρώτη αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με μια νέα μελέτη της αξιοσέβαστης Βασιλικής Εταιρίας, της ακαδημίας επιστημών της Βρετανίας, η Κίνα εκτιμάται ότι μέχρι το 2013 θα έχει ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε αριθμό επιστημονικών δημοσιεύσεων, δηλαδή πολύ νωρίτερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, για μετά το 2020.

Σύμφωνα με τη μελέτη η Ελλάδα εμφανίζει, κατά τα τελευταία χρόνια, σταδιακή βελτίωση στον αριθμό των επιστημονικών δημοσιεύσεων.
Κατά την περίοδο 1999-2003 η Κίνα εκτοξεύτηκε από την έκτη θέση (με μερίδιο 4,4% των συνολικών δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά) στη δεύτερη θέση κατά την περίοδο 2004-08 (με μερίδιο 10,2%).
Το ποσοστό των ΗΠΑ, στο μεταξύ, μειώθηκε από 26,4% σε 21,2%.
Τη δεκάδα συμπληρώνουν κατά σειρά η Βρετανία (6,5% από 7,1%), η Ιαπωνία (6,1% από 7,8%), η Γερμανία (6% από 7%), η Γαλλία (4,4% από 5%), ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ινδία (που εκτόπισε από την πρώτη δεκάδα τη Ρωσία).
Ωστόσο, όλες οι ανεπτυγμένες χώρες εμφανίζουν διαχρονική συρρίκνωση του βάρους που δίνουν στη διεθνή επιστήμη. Αντίθετα, αρκετές άλλες χώρες εμφανίζουν αύξηση του παγκόσμιου μεριδίου τους, όπως η Βραζιλία, το Ιράν και η Τουρκία. Η γειτονική χώρα σημειώνει, μάλιστα επιστημονική ανάπτυξη εξίσου σημαντιή όσο η Κίνα, καθώς τετραπλασιάστηκαν οι επιστημονικές δημοσιεύσεις της μεταξύ των ετών 1996-2008.
Την ταχύτερη ανάπτυξη κατέγραψε το Ιράν καθώς από την παραγωγή μόλις 736 δημοσιεύσεων σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, βρέθηκε με 13.238 δημοσιεύσεις το 2008.
Η συνεχής άνοδος της Κίνας στον επιστημονικό τομέα, που αποτελεί προάγγελο της προόδου της σε πολλούς άλλους τομείς χαρακτηρίζεται «ιδιαίτερα εντυπωσιακή» από τη Βασιλική Εταιρία.
Οι επενδύσεις της χώρας σε έρευνα και ανάπτυξη αυξάνονται με μέσο ετήσιο ρυθμό περίπου 20% μετά το 1999, ξεπερνώντας πια σήμερα τα 100 δισ. δολάρια το χρόνο. Περισσότεροι από 1,5 εκατ. νέοι αποφοιτούν από τα πανεπιστήμιά της ετησίως έχοντας σπουδάσει θετικές επιστήμες και μηχανικοί.
“Ο επιστημονικός κόσμος μεταβάλλεται και νέοι παίκτες κάνουν γρήγορα την εμφάνισή τους. Εκτός από την ανάδυση της Κίνας, βλέπουμε την άνοδο της ΝΑ Ασίας, της Μέσης Ανατολής, της Β. Αφρικής και άλλων χωρών. Κανένα ιστορικά κυρίαρχο κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να επαναπαυτεί στις δάφνες του, αν θέλει να διατηρήσει το ανταγωνιστικό οικονομικό πλεονέκτημά, που του προσφέρει η ηγεσία στο επιστημονικό πεδίο”, δήλωσε ο υπεύθυνος για τη βρετανική μελέτη, Κρις Λιούελιν-Σμιθ.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire