ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 31 mars 2011

Υποβάθμιση Κύπρου ελέω Ελλάδας

Μείωση βαθμολογίας από S&Ρλόγω έκθεσης κυπριακών τραπεζών
ΤΗΣ ΘΕΑΝΩΣ ΘΕΙΟΠΟΥΛΟΥ
Φωτογραφία
Χρηματοπιστωτικό σοκ χτύπησε τα ratingsτης Κύπρου, αφού χθες ήρθε μια νέα υποβάθμιση λόγω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά χρεόγραφα και στην ελληνική αγορά. Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Ρoor΄sμια μέρα μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας προχώρησε σε υποβάθμιση της Κύπρου σε Α- από Α προηγουμένως λόγω της έκθεσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας, ενώ το outlookπαραμένει αρνητικό. Η Standard & Ρoor΄s θεωρεί ότι η σημαντική έκθεση του χρηματοοικονομικού συστήματος της Κύπρου στην Ελλάδα αποτελεί αδυναμία εξαιτίας της επιδείνωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού χρηματοοικονομικού τομέα. Ο οίκος είχε υποβαθμίσει την Κύπρο κατά μία βαθμίδα τον περασμένο Νοέμβριο, επικαλούμενος το μέγεθος του τραπεζικού τομέα σε σχέση με το ΑΕΠ και την έκθεσή του στην ελληνική αγορά προκαλώντας τότε πολλές αντιδράσεις. Ο οίκος βλέπει τη σημαντική έκθεση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην Ελλάδα ως ένα πλην στα ratingsτης Κύπρου. Κατά την άποψη των αναλυτών, επισημαίνεται στην έκθεση, η αυξημένη πιθανότητα η Ελληνική κυβέρνηση να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αυξάνει τον κίνδυνο το ελληνικό πρόβλημα να μεταναστεύσει στον ισολογισμό της κυπριακής κυβέρνησης μέσω της έκθεσης των κυπριακών τραπεζών στα ελληνικά ομόλογα, Ο αναλυτής Βenjamin Υoung της Standard & Ρoor΄s, εκτιμά ότι οι επιδράσεις από πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να δημιουργήσουν σημαντικούς κινδύνους χρηματοδότησης για τις κυπριακές τράπεζες και να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην οικονομική ανάκαμψη.
Ο οίκος προειδοποιεί με πρόσθετες υποβαθμίσεις σε περίπτωση που αυξηθούν οι πιστωτικοί κίνδυνοι του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Κύπρου και επιδεινωθούν οι πιστωτικές συνθήκες στην Ελλάδα ή και η χρηματοδοτική βάση της ίδιας της Κύπρου. Η διαβάθμιση θα εξαρτηθεί επίσης από την επίδραση της ποιότητας χαρτοφυλακίου των τραπεζών στη δημοσιονομική θέση της Κύπρου. Αντίθετα, σημειώνεται ότι τα ratingsθα μπορούν να σταθεροποιηθούν στα τρέχοντα επίπεδα αν το κυπριακό τραπεζικό σύστημα εμφανίσει μεγάλη ανθεκτικότητα και ενισχύσει περαιτέρω τα επίπεδα κεφαλαίου για να υποστηρίξει την έκθεσή του στην Ελλάδα, χωρίς την προσφυγή σε κρατικούς πόρους.
Ο αναλυτής επισημαίνει ότι με βάση το μέγεθος ενεργητικού των τραπεζών σε ένα ακραίο σενάριο η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να παράσχει άμεση υποστήριξη λόγω μη διαθέσιμων πόρων και μεγάλου τραπεζικού μεγέθους. Οι αξιολογήσεις ενδέχεται να υποβαθμιστούν περαιτέρω εάν ο οίκος αντιληφθεί μία αύξηση στους ενσωματωμένους πιστωτικούς κινδύνους του τραπεζικού συστήματος της χώρας, προστίθεται.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire