ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 21 avril 2011

Επισκόπηση κυπριακού τύπου 21/04/2011


Η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας να εφαρμόσουν σχέδια β' στο Κυπριακό, οι μεθοδεύσεις της Τουρκίας για εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα, η σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, οι τιμές αγαθών στην αγορά, και η αναστολή έκδοσης δελτίων ταυτότητας σε αλλοδαπούς, είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.
Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Πολλαπλές ανατροπές'', γράφει ότι, στην τελευταία τους συνεδρία, οι βουλευτές καλούνται σήμερα να δείξουν ότι δεν θα ευλογήσουν τα γένια τους, και ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν επί καυτών τροπολογιών που θα καταθέσει ο ΔΗΣΥ για τις πολλαπλές συντάξεις, οι οποίες τους αφορούν άμεσα, αφού θα επηρεάσουν τις τσέπες τους. Γράφει, επίσης, ότι η δημοσιοποίηση από την εφημερίδα της δίκης για την υπόθεση Πάλμα οδήγησε αναγνώστες να καταθέσουν τη δική τους μαρτυρία για πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή που θεωρούνταν αγνοούμενοι.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Κρίση 'οικοπέδων' μεθοδεύει η Αγκυρα'', γράφει ότι το ενδιαφέρον εταιρειών πετρελαίου για τον εντοπισμό κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα νοτίως της Τουρκίας αναζητεί η κρατική Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου, χωρίς προηγουμένως να έχει καθορίσει την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με την Ελλάδα και την Κύπρο. Γράφει, επίσης, ότι χθες προκλήθηκε αναστάτωση μεταξύ των νοσηλευτών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας με το φόβο νοσοκόμα να μολύνθηκε με τον ιό HIV στη διάρκεια χειρουργείου.
Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Μουδιασμένη η αγορά παρά τις καλές τιμές'', γράφει ότι μουδιασμένη ήταν μέχρι χθες η αγορά, παρόλο που οι τιμές των αγαθών είναι μειωμένες συγκριτικά με τις αντίστοιχες που ίσχυσαν πέρσι την ίδια περίοδο. Γράφει, επίσης, ότι δέκα φυλάκια σε νευραλγικές θέσεις της γραμμής αντιπαράταξης στη Λευκωσία δεν επανδρώνονται πλέον και ότι την ίδια ώρα γίνονται σκέψεις κατάργησης άλλων δύο φυλακίων στο πέρασμα προς τη Λεύκα, ενώ ανώτεροι αξιωματικοί εκφράζουν φόβους ότι με τη μείωση της επιτήρησης μεγαλώνουν οι τρύπες στην άμυνα.
Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Λαμπρατζιές στην αγορά'', γράφει ότι δύο ξεχωριστές παραστάσεις στην αγορά χθες, με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο, άναψε εκ νέου τις φωτιές της ακρίβειας, και ότι η Κυβέρνηση είδε φθηνότερο πασχαλινό τραπέζι, ενώ η αντιπολίτευση είδε ακρίβεια. Γράφει, επίσης, ότι η οικονομική κρίση οδηγεί την Κυβέρνηση στην ακύρωση της μίας από τις δύο μεγαλύτερες εκδηλώσεις που προγραμμάτιζε να διοργανώσει, στο πλαίσιο της προεδρίας της ΕΕ, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα που θα μπορούσαν να διατεθούν για άλλους σκοπούς.
Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Δεν θα περάσει'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας διαμήνυσε ότι δεν θα περάσει η προσπάθεια της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας να εφαρμόσουν σχέδια β' για προώθηση αναγνώρισης δεύτερου κράτους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται ενότητα, σύμπνοια και κοινή αντιμετώπιση από όλες τις πολιτικές δυνάμεις των προκλήσεων και του κυνισμού της Τουρκίας. Γράφει, επίσης, ότι οι κατοχικές δυνάμεις έστρεψαν το απόγευμα της περασμένης Τρίτης τα όπλα τους κατά ψαράδων στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη.
Η αγγλόγλωσση ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Κόβεται το εθνικό δελτίο ταυτότητας για αλλοδαπούς'', γράφει ότι δεν εκδίδονται πλέον κυπριακά δελτία ταυτότητας για αλλοδαπούς και ότι η απόφαση εφαρμόστηκε στην Κύπρο την περασμένη Παρασκευή, χωρίς εξήγηση ή ειδοποίηση από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αθανάσιου Ορφανίδη ότι οι κυπριακές τράπεζες θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις ζημιές από την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που ακόμα φαίνεται απίθανη.

Πηγή: Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) 
Δημοσιεύθηκε στις 21/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire