ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 21 avril 2011

Κύπρος: Διάλυση της Βουλής για τις εκλογές στις 22 Μαΐου

Η Κυπριακή Βουλή αυτοδιαλύθηκε σήμερα, εν όψει της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στις 22 Μαΐου. Η νέα Βουλή θα συνέλθει στις 22 Ιουνίου.
Η Βουλή είχε παρατείνει τη συνεδρία της κατά μία εβδομάδα και συνεδρίασε για πρώτη φορά κατά την Μεγάλη Εβδομάδα, προκειμένου να εγκρίνει νόμο, με τον οποίο καταργούνται οι πολλαπλές συντάξεις τις οποίες έπαιρναν μέχρι τώρα αξιωματούχοι του κράτους, όπως πρώην υπουργοί, βουλευτές και ανεξάρτητοι αξιωματούχοι που έτυχε να είχαν υπηρετήσει σε πολλές θέσεις.

Το θέμα είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όταν από δημοσιεύματα του Τύπου αποκαλύφθηκε ότι αρκετοί πρώην και νυν αξιωματούχοι έπαιρναν πολλές συντάξεις ταυτόχρονα για κάθε θέση στην οποία είχαν υπηρετήσει και σε αρκετές περιπτώσεις έπαιρναν και το μισθό δημόσιου αξιώματος.
Με βάση τη νέα νομοθεσία, όσοι αξιωματούχοι υπηρέτησαν σε πολλά αξιώματα θα λαμβάνουν μόνο μια σύνταξη και αυτή στο 50% του υψηλότερου μισθού που λάμβαναν. Εξαιρούνται πρώην αξιωματούχοι με πολύ χαμηλές συντάξεις. Επίσης, άτομα που είχαν συνταξιοδοτηθεί σε άλλες θέσεις αλλά εργοδοτούνται στο δημόσιο θα παίρνουν μόνο το μισθό της θέσης τους.
Στην τελευταία συνεδρία της η Βουλή ενέκρινε επίσης ψήφισμα στο οποίο υπογραμμίζεται η ανάγκη επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.
Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι η λύση πρέπει να αποκαθιστά την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, να επανενώνει την Κύπρο και να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα όλων των Κυπρίων.
«Η Βουλή με λύπη διαπιστώνει ότι δεν έχει σημειωθεί πρόοδος προς την κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού, παρά τις άοκνες προσπάθειες που εξακολουθεί να καταβάλλει η ελληνοκυπριακή πλευρά. Ως εκ τούτου απευθύνει έκκληση προς όλα τα κοινοβούλια των χωρών- μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στις προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή, ασκώντας την ιδιαίτερη επιρροή τους προς την Τουρκία, για δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», αναφέρεται στο ψήφισμα.
Κλείνοντας τις εργασίες της τελευταίας συνόδου της Βουλής και προκηρύσσοντας της διάλυση της, ο πρόεδρος της Μάριος Καρογιάν ανέφερε ότι οι εκλογές της 22ας Μαΐου διεξάγονται σε μια περίοδο που η Κύπρος αντιμετωπίζει κρίσιμα και σοβαρά προβλήματα.
Το Κυπριακό, είπε, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα λεπτή και κρίσιμη φάση, ενώ οι συνέπειες της κρίσης δημιουργούν νέα προβλήματα στην Κυπριακή οικονομία και τον Κυπριακό λαό.
Είπε επίσης ότι οι πολίτες ανησυχούν και αγωνιούν για το μέλλον και στις 22 Μαΐου θα δώσουν τις προδιαγραφές για το μέλλον που επιθυμούν.
Επίσης κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες, αναφέροντας ότι η αποχή από την εκλογική διαδικασία σημαίνει αποφυγή ανάληψης ευθύνης και αποποίηση του πιο σημαντικού πολιτικού δικαιώματος που έχει ο πολίτης.
Ο κ. Καρογιάν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στους νέους, επισημαίνοντας ότι με την ψήφο τους μπορούν να αναστηλώσουν αρχές και αξίες και να αναβαθμίσουν το ηθικό υπόβαθρο της κοινωνίας και της πολιτικής.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ





Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire