ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 4 avril 2011

Η πυρηνική ενέργεια είναι η πιο ακριβή






Γιάννης Eλαφρος
Οχι μόνο ως την πιο επικίνδυνη, αλλά και ως την πλέον ακριβή μορφή ενέργειας χαρακτηρίζει την πυρηνική, νέα έκθεση της Greenpeace, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Καθώς το μεγάλο πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα έχει ανοίξει τη συζήτηση για την (μη) ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας, η έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης έρχεται να αμφισβητήσει και «τον μύθο της φθηνής πυρηνικής ενέργειας».

Αξιοποιώντας ιστορικά δεδομένα δεκαετιών από τη χρήση πυρηνικής ενέργειας παγκοσμίως, η έκθεση παρουσιάζει αναλυτικά στοιχεία για το συνολικό κόστος των πυρηνικών σταθμών. Επίσης, καθώς ένα πυρηνικό εργοστάσιο χρειάζεται αρκετά χρόνια για να μελετηθεί, αδειοδοτηθεί, κατασκευαστεί και λειτουργήσει, η Greenpeace συγκρίνει το προβλεπόμενο κόστος των πυρηνικών από τη μια και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας από την άλλη, όχι τώρα, αλλά το 2020. Η σύγκριση αποβαίνει υπέρ των ΑΠΕ: Συγκεκριμένα, η ενέργεια από τα οικιακά φωτοβολταϊκά αναμένεται να κοστίζει λιγότερο από 14 λεπτά του ευρώ η κιλοβατώρα (Kwh), από τα φωτοβολταϊκά μεγάλης ισχύος θα κοστίζει κάτω από 12 λεπτά, η βιομάζα θα κινηθεί μεταξύ 10 και 16 λεπτών, η αιολική μόλις θα ξεπερνά τα έξι λεπτά, ενώ η πυρηνική ενέργεια θα κυμανθεί από 13 έως 15 ευρώ. Το εντυπωσιακό είναι ότι η έκθεση αναδεικνύει ακόμα και τις οικιακές μορφές ανανεώσιμης ενέργειας, που είναι πιο ακριβές από τις εφαρμογές μεγάλης κλίμακας, φθηνότερες από τα πυρηνικά.
«Εκτός από ψέματα για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών, το πυρηνικό λόμπι εδώ και πολλά χρόνια ψεύδεται συνειδητά για το πραγματικό κόστος της πυρηνικής ενέργειας, που επιβαρύνει τους φορολογούμενους πολίτες με τις ευλογίες των κυβερνήσεων», τόνισε ο Τάκης Γρηγορίου, υπεύθυνος για θέματα ενέργειας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. «Οι ανανεώσιμες πηγές και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η καθαρή και ασφαλής λύση, για να απαλλαχθούμε οριστικά από τα πυρηνικά», συνέχισε ο Τάκης Γρηγορίου. Ας σημειωθεί ότι οι νέες κανόνες ασφαλείας που θα προκύψουν ύστερα από τη Φουκουσίμα, θα ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το κόστος των πυρηνικών σταθμών.

Πηγή : www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 01/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire