ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 14 avril 2011

Ντάουνερ, ο αποικιοκράτης Αγγλοσάξονας

ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ
Φοβού την απογραφή και τον Ντάουνερ
Του Άριστου Μιχαηλίδη
Φωτογραφία
ΜΑ,υπάρχει τίποτε απλούστερο απ΄ όλ΄ αυτά τα περίπλοκα ζητήματα του Κυπριακού, από μια συμφωνία για απογραφή πληθυσμού στις ελεύθερες και στις κατεχόμενες περιοχές; Κι όμως, ακόμα και σ΄ αυτό δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία εκτός κι αν η ελληνοκυπριακή πλευρά αποδεχθεί τους όρους της τουρκικής πλευράς, τους όρους που θέλουν να αναδείξουν ότι στα κατεχόμενα υφίσταται κράτος. Και το ακόμα χειρότερο: Παρακολουθούμε τον Ντάουνερ, τον εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, να εξέρχεται του Προεδρικού, όπου συνομίλησε επί τούτου με τον Πρόεδρο Χριστόφια και να αρχίζει να διαμορφώνει το κλίμα, με σοφιστείες και αοριστολογίες, ισοπεδώνοντας το νόμιμο κυπριακό κράτος με την παράνομη κατοχική ακαταστασία των κατεχομένων.
Εδώ υπάρχει ένα πολύ απλό ζήτημα: Στα κατεχόμενα συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, η παραβίαση του διεθνούς δικαίου, με τον εποικισμό, την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα της τ/κ κοινότητας, ακόμα και με πραγματική γενοκτονία των Τουρκοκυπρίων οι οποίοι εξαφανίζονται. Αυτή την κατάσταση την καταγγέλλουν και οι Τουρκοκύπριοι, με διαδηλώσεις τους, και με επίσημες αναφορές τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας έκανε μια παραγωγική πρόταση: ότι για να συζητήσουμε στο τραπέζι των συνομιλιών το θέμα του εποικισμού θα πρέπει να έχουμε μπροστά μας πραγματικά στοιχεία τα οποία θα αποδέχονται οι συνομιλητές και η διεθνής κοινότητα. Να γίνουν λοιπόν ταυτόχρονα απογραφές πληθυσμού στις δυο περιοχές, υπό την αιγίδα και την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο Έρογλου απέρριψε την πρόταση γιατί είπε: «Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό αποδεκτό. Εμείς είμαστε ένα ξεχωριστό κράτος, μια ξεχωριστή διοίκηση. (…) Δύο χωριστές διοικήσεις μπορούν να κάνουν τις δικές τους απογραφές».Αντί ο εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών να απαιτήσει ο ίδιος την απογραφή, με όρους και διαδικασίες, που θα είναι αποδεκτά διεθνώς, αλλά και από τους Ελληνοκύπριους και όχι μόνο από την Τουρκία, ισοπεδώνει τα πάντα. «Ο ΟΗΕ, λέει, θα χαρεί να βοηθήσει με εποπτεία ή με οποιαδήποτε βοήθεια μπορούμε να παράσχουμε στη διενέργεια αυτών των απογραφών. Πιστεύω ότι αν οι δύο πλευρές διενεργήσουν απογραφές είναι σημαντικό να υπάρχει ευρεία διεθνής αποδοχή για την αξιοπιστία των απογραφών».
Δηλαδή, υπάρχει καμιά αμφιβολία για την αξιοπιστία του νόμιμου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας; Υπάρχει καμιά ομοιότητα με το παράνομο ψευδοκράτος; Υπάρχει οποιαδήποτε αμφιβολία για τη σύνθεση του πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές; Μήπως, έχει δίκαιο ο Έρογλου, που μιλά για δυο χωριστές διοικήσεις; Το αποδέχεται αυτό ο ΟΗΕ, όπου είναι μέλος η Κυπριακή Δημοκρατία;
Την απογραφή θα την κάνουν οι Τουρκοκύπριοι και ο ΟΗΕ «θα εκφράσει την αποδοχή του», λέει ο Ντάουνερ. Το παιχνίδι είναι στημένο για ακόμα μια φορά, το λέμε με επίγνωση και μακάρι να διαψευστούμε. Το μόνο που ενδείκνυται να κάνει ο Πρόεδρος είναι να απορρίψει κάθε ιδέα του Ντάουνερ και να απαιτήσει εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απογραφή στα κατεχόμενα από ανεξάρτητο οργανισμό. Διαφορετικά, θα καταλήξουμε να αποδεχτούν τα Ηνωμένα Έθνη (και να μην μπορούμε μετά να αντιδράσουμε) τους αριθμούς, που σήμερα ισχυρίζεται ο Έρογλου, που μιλά για 50.000
εποίκους, ενώ άλλοι Τουρκοκύπριοι μιλούν για μισό εκατομμύριο. Δεν είναι λογικό να μένει στα χέρια του Ντάουνερ αυτό το κεφαλαιώδους σημασίας για εμάς ζήτημα.
aristosm@phileleftheros.com

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire