ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 14 avril 2011

Στη Λευκωσία για διαβουλεύσεις ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάτι αλ Ομπέιντι

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησε
ο Μ.Κυπριανού από τον Λίβυο ΥΠΕΞ
Την επιθυμία του για την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη εξέφρασε στον υπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Κυπριανού, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης, Αμπντουλάτι αλ Ομπέιντι, σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη το πρωί στη Λευκωσία. Από πλευράς της, η Κύπρος υπέβαλε στο τραπέζι κάποιες εισηγήσεις, τις οποίες η λιβυκή πλευρά δεσμεύτηκε να μελετήσει.

Σε δηλώσεις ύστερα από την συνάντηση, η οποία διήρκεσε πέραν της μιας ώρας, ο Μάρκος Κυπριανού ανέφερε ότι ο Λίβυος αξιωματούχος του μετέφερε την επιθυμία της χώρας του για την επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης.


Ο κ. Κυπριανού τόνισε στον συνομιλητή του την ανάγκη για άμεση κατάπαυση του πυρός από όλες τις πλευρές, για προστασία του άμαχου πληθυσμού και του μετέφερε τις θέσεις της ΕΕ για το θέμα αυτό, αλλά και κάποιες εισηγήσεις από πλευράς της Κύπρου, στη βάση των αποφάσεων της ΕΕ.

Στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε ύστερα από πρωτοβουλία του Λίβυου υπουργού Εξωτερικών, έγινε αναφορά στην αποδοχή από την κυβέρνηση της Λιβύης της πρωτοβουλίας της Αφρικανικής Ένωσης και του σχετικού οδικού χάρτη.

«Αυτή η πρωτοβουλία δεν έχει πετύχει ακόμη όμως η Κύπρος ενθαρρύνει τη συνέχιση της προσπάθειας αυτής μέχρι που να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή πολιτική λύση», υπέδειξε ο κ. Κυπριανού.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε, έβαλε στο τραπέζι κάποιες εισηγήσεις, τις οποίες θα μελετήσει η λιβυκή πλευρά.

«Συζητήσαμε ιδέες, βάλαμε και εμείς κάποιες εισηγήσεις στο τραπέζι τις οποίες ανέλαβε να μελετήσει η λιβυκή πλευρά αλλά δεν θα αναφερθώ στο περιεχόμενο μέχρις ότου συζητηθούν», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Ερωτηθείς από πού προέρχονται οι εισηγήσεις αυτές, είπε ότι πρόκειται για εισηγήσεις από πλευράς της Κύπρου, λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις που έγιναν στην ΕΕ την Τρίτη στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Σε ερώτηση εάν ο Λίβυος υπουργός Εξωτερικών του μετέφερε την βούληση του Μουαμάρ Καντάφι να παραιτηθεί για να διευκολυνθεί η ειρήνευση στη χώρα, ο κ. Κυπριανού απάντησε: «Όχι, αυτό όχι. Εάν δείτε την Πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης είναι σε αυτό που επικεντρώθηκε σήμερα».

Ο Μ.Κυπριανού είπε ότι ο επικεφαλής της λιβυκής διπλωματίας «επανέλαβε τη δέσμευση της Λιβύης στην πρωτοβουλία της Αφρικανικής Ένωσης αλλά και την επιθυμία για επίτευξη πολιτικής λύσης».

«Είχαμε μια πολύ ανοικτή συζήτηση, υπάρχει η άνεση από πλευράς Κύπρου, μιλούμε πολύ ανοικτά, με μεγάλη ειλικρίνεια. Εμείς δεν έχουμε απώτερους στόχους και εξηγούμε ακριβώς τις θέσεις της ΕΕ σε αυτά τα ζητήματα», επισήμανε ο κ. Κυπριανού.

Όσον αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο κ. Ομπέιντι έδωσε διαβεβαιώσεις ότι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την ΕΕ και με τους διεθνείς οργανισμούς για την διευκόλυνση παροχής της ανθρωπιστικής βοήθειας.

«Τόνισα από τη δική μου πλευρά ότι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό να αναπτυχθεί και να συνεχιστεί», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Ανέφερε ακόμη ότι στη συνάντηση τόνισε πως τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να τύχουν σεβασμού και να εφαρμοστούν πλήρως, προσθέτοντας ότι μετέφερε και επεξήγησε τις σχετικές θέσεις και αποφάσεις της ΕΕ και ειδικά του τελευταίου Συμβούλιου των Υπουργών Εξωτερικών.

Ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι παρόλο που οι πρόσφατες προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης για τερματισμό των συγκρούσεων στη χώρα απέτυχαν, η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειές της για επίτευξη λύσης μέσα από διάλογο που θα ικανοποιεί τις προσδοκίες και επιθυμίες του λιβυκού λαού.

«Είναι σαφείς οι θέσεις της ΕΕ, όπως επαναλήφθηκαν στα Συμπεράσματα του τελευταίου Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών, ότι η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης πρέπει να διασφαλιστούν. Η Κύπρος ως χώρα της ΕΕ και της περιοχής θα συνεχίσει να προσφέρει τις καλές της υπηρεσίες», συμπλήρωσε ο κ. Κυπριανού.

Είπε ακόμη ότι για την πραγματοποίηση της συνάντησης ενημερώθηκε εκ των προτέρων τόσο η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, όσο και οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Ο Μάρκος Κυπριανού ανέφερε ότι θα ενημερώσει την κ. Άστον και τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τα συμπεράσματα της συνάντησης αυτής, προσθέτοντας ότι έχει μια πολύ στενή συνεργασία με την κ. Άστον για θέματα της περιοχής.

Κατά την έξοδό του από το Υπουργείο Εξωτερικών, ο Αμπντουλάτι αλ Ομπέιντι δεν θέλησε να προβεί σε δηλώσεις και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη δήλωση του κ. Κυπριανού. Ερωτηθείς κατά πόσον είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση απάντησε μονολεκτικά «ναι».

Ο Λίβυος αξιωματούχος ζήτησε να έρθει στην Κύπρο για επαφές με τον κ. Κυπριανού, μετά από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Μάλτα.
Ο αξιωματούχος του καθεστώτος Καντάφι έφθασε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, αφού πέταξε από την Τρίπολη στην Τυνησία και ακολούθως από εκεί στην Κύπρο.
Κατά την άφιξή του την Τετάρτη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Αλ Ομπέιντι απέφυγε να προβεί σε δηλώσεις, παρόλο που στο χώρο των επισήμων του αεροδρομίου Λάρνακας τον ανέμεναν Κύπριοι δημοσιογράφοι και ανταποκριτές διεθνών πρακτορείων και ξένων ΜΜΕ.
* Υπενθυμίζεται ότι ο προκάτοχος του Αμπντουλάτι αλ Ομπέιντι, Μούσα Κούσα, αποσκίρτησε προ ημερών στο Λονδίνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire