ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 14 avril 2011

Το Μνημόνιο;/ Μα αυτό μάλλον είναι/ σαν μνημόσυνο


Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ  

...Ας μην είμαστε αφελείς. Το ξέρουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, το ξέρουν οι Ευρωπαίοι, το ξέρουμε κι εμείς. Το Μνημόνιο μας έριξε έξω. Ή μάλλον μας έριξε πιο έξω γιατί έξω είχαμε πέσει ήδη. Χάσαμε τα νούμερα του 2010, έχουμε ήδη απόκλιση από τον προϋπολογισμό του 2011, λείπουν 4 ή 5 ή 6 δισ. κι αυτό συνεπάγεται σκληρές αποφάσεις.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου πήρε τεράστιο πολιτικό κόστος -κι αυτό στην Ευρώπη το ξέρουν και το αναγνωρίζουν. Και η ελληνική κοινωνία έχει υποστεί τις συνέπειες χωρίς η χώρα να πάρει φωτιά. Είναι κι αυτό ένα σημαντικό εθνικό κεκτημένο. Γι' αυτό ο Ρόμπαϊ ήταν χθες προσεκτικός στις εν Αθήναις δημόσιες διατυπώσεις του. Αλλά το πρόγραμμα δεν βγαίνει και κάτι πρέπει να γίνει.
Τι; Οι αγορές λένε αναδιάρθρωση χρέους. Η κυβέρνηση προτιμά επιμήκυνση. Ούτως ή άλλως όμως, η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει όπως ήταν. Εμείς, ας πούμε, κρύβαμε ώς τώρα την ανεργία στον υπερδιογκωμένο δημόσιο τομέα, ενώ η Ισπανία, που δεν το κάνει, έχει περάσει το 20%. Μπορεί αυτό να συνεχιστεί;
Η στιγμή της αλήθειας πλησιάζει. Το χαϊκού είναι τρίστιχο ιαπωνικής εμπνεύσεως ποίημα με πέντε, επτά και πέντε συλλαβές. Ας πούμε κάτι όπως αυτό: «Το Μνημόνιο;/ Μα αυτό μάλλον είναι/ σαν μνημόσυνο».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire