ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 4 avril 2011

Καταρρέει οικονομικά το Άγιον Όρος

Επιστολή της Ιεράς Κοινότητας στον Ελληνα Πρωθυπουργό 
 

Φωτογραφία
 
Του ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΒΙΚΕΤΟΥ
Στα όρια οικονομικής δυσπραγίας έχει περιέλθει η Αθωνική Πολιτεία, λόγω της πολύκροτης υπόθεσης του «σκανδάλου» Βατοπεδίου, το οποίο, εκτός του ότι έπληξε το κύρος του Αγίου Όρους προκάλεσε και σοβαρότατα οικονομικά τραύματα. Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια σταμάτησε η καταβολή όλων των κοινοτικών επιδοτήσεων που αφορούν τα οικοπάρκα, ενώ έχουν παγώσει και όλα τα έργα που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ (Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007 - 2013 για τον προγραμματισμό των Ταμείων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εθνικό επίπεδο). Ακόμη και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για την ενεργειακή αυτονομία των ιερών μονών φαντάζει αδύνατη. Τον οικονομικό στραγγαλισμό ήρθε να επιτείνει η φορολόγηση των εισοδημάτων που έχουν οι ιερές μονές από την αξιοποίηση των εκτός Αγίου Όρους ακινήτων. Η κατάσταση αυτή υποχρέωσε την Ιερά Κοινότητα να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο της Διπλής Ιεράς Σύναξης, στην οποία μετέχουν οι είκοσι μόνιμοι αντιπρόσωποι των μοναστηριών και οι ηγούμενοι.
Η σύνοδος εξέτασε τα τρία πλέον καυτά και επείγοντα θέματα (φορολόγηση, ΕΣΠΑ, φωτοβολταϊκά). Αμέσως μετά το πέρας της συνόδου συντάχθηκε και εστάλη προς τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου τετρασέλιδη επιστολή, η οποία χαρακτηρίζεται από δραματικούς τόνους αλλά και σκληρές επικρίσεις, ιδιαιτέρως προς τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς και προς υπηρεσιακούς παράγοντες.
Τα μέλη της Διπλής Ιεράς Σύναξης απασχόλησε ιδιαιτέρως το θέμα της φορολόγησης, καθώς λόγω της μη καταβολής των φόρων επικρέμονται απειλές προστίμων και ποινικών κυρώσεων σε βάρος των οικονομικών διαχειριστών.
Στην επιστολή της η Ιερά Κοινότητα επικαλείται τη συνταγματική πρόνοια «για φορολογικά και τελωνειακά πλεονεκτήματα» της Αθωνικής Πολιτείας, τα οποία, όπως σημειώνει, έχουν αναγνωριστεί και από τα κοινοτικά όργανα.
Τονίζει ότι επί δεκαετίες ολόκληρες η Αθωνική Πολιτεία καλύπτει με ίδιους πόρους όλες τις απαιτούμενες δαπάνες για τη συντήρηση των κτηρίων, των κειμηλίων, όλα τα λειτουργικά έξοδα, καθώς και τα έξοδα φιλοξενίας των χιλιάδων επισκεπτών. Και καλεί την Πολιτεία να κάνει σύγκριση κόστους-οφέλους των προσδοκώμενων εισπράξεων από τη φορολογία, που ανέρχονται περίπου στα 6,5 εκατ.
ευρώ, έναντι των χρημάτων που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη όλων των προαναφερθεισών αναγκών, που εκτιμώνται στα 28,5 εκατ.
Επιπλέον τα μέλη της Διπλής Ιεράς Σύναξης ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου να παρέμβει, για να επιλυθούν και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που αφορούν τα φωτοβολταϊκά και την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Εκτός της επιστολής προς τον κ. Παπανδρέου η Διπλή Ιερά Σύναξη πρόκειται να στείλει διαβήματα προς τις ηγεσίες των χωρών που έχουν συνυπογράψει τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους (Ρωσία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία, Τουρκία), με τα οποία θα ενημερώνει για την απόπειρα άρσης της οικονομικής αυτοτέλειας της Αθωνικής Πολιτείας.
Φωτογραφία
ΤΟ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟ
Στη Μονή Βατοπεδίου αρκετοί μοναχοί, σύμφωνα με πληροφορίες μας, αναφέρουν ότι «έγιναν πολλά λάθη και από εμάς, αλλά κυρίως από την τότε πολιτική ηγεσία, τα οποία έπλασαν μία παντελώς λανθασμένη και άδικη εικόνα για το ιστορικό μοναστήρι». Έγκυρη πηγή με άριστη γνώση των οικονομικών του Βατοπεδίου επισημαίνει ότι «η Μονή βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς έχουν παγώσει όλοι οι λογαριασμοί της, πλην ενός που μας εξυπηρετεί για τα στοιχειώδη λειτουργικά μας έξοδα». Επιπλέον η μονή εδώ και περίπου μία τριετία έχει συνάψει τραπεζικό δάνειο ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για την αξιοποίηση των ακινήτων που πήρε από τις ανταλλαγές. «Και αυτό το ποσό είναι δεσμευμένο, αλλά οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια τρέχουν και κανείς δεν γνωρίζει πώς και πότε θα αποπληρωθούν», σημειώνει η ίδια πηγή.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 04/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire