ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 21 avril 2011

Πίσω από την καταστροφή στο Κόλπο του Μεξικού, η λογική μεγιστοποίησης των κερδών

H BP μηνύει δύο εταιρίες προμηθευτές της για την περσινή έκρηξη στον Κόλπο


Μετά από έρευνα που βρήκε ελαττωματικά κάποια συστήματα ασφαλείας και τη συσκευή αποτροπής της έκρηξης στο τρυπάνι της πετρελαιοπηγής που πέρσι προκάλεσε τεράστια ζημιά στον Κόλπο του Μεξικού, η πετρελαϊκή εταιρεία ΒΡ προχώρησε σε μήνυση για αποζημιώσεις 40 δις. δολ. κατά της εταιρίας Transocean Deepwater Horizon που είναι ο ιδιοκτήτης της πετρελαϊκής εξέδρας που έγινε η έκρηξη, καθώς και κατά της εταιρίας Cameron International που είναι ο προμηθευτής της συσκευής για την αποτροπή της έκρηξης στον σωλήνα του τρυπανιού.

Η BP δήλωσε πως τα συστήματα ασφαλείας στην πετρελαϊκή εξέδρα της Transocean αποδείχθηκαν ελαττωματικά. Επίσης, θεωρεί ελαττωματική τη συσκευή της Cameron που όφειλε να αποτρέψει την μεγάλη διαρροή πετρελαίου που ακολούθησε την έκρηξη.

Και οι δύο μηνύσεις υποβλήθηκαν την Τετάρτη που ήταν η πρώτη επέτειος της έκρηξης από την οποία σκοτώθηκαν 11 εργάτες και διέρρευσαν 780 εκατομμύρια λίτρα πετρελαίου στη θάλασσα μολύνοντας εκατοντάδες μιλίων ακτογραμμής στη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή της ιστορίας των ΗΠΑ.
Με την κίνησή της αυτή η ΒΡ ουσιαστικά επιδιώκει να επιμεριστεί το κόστος των 40 δις. δολ. μεταξύ των τριών εταιριών (κόστος που μπορεί να αυξηθεί κατά δεκάδες δις. ακόμη εξαιτίας νέων κυρώσεων και αγωγών) και χθες ήταν η τελευταία ημέρα που μπορούσε να υποβληθεί μήνυση.
Η Cameron αντέδρασε επίσης με αντι-μήνυση υπερασπιζόμενη την ακεραιότητα των προϊόντων της. Η Transocean δεν σχολίασε άμεσα τη μήνυση της ΒΡ όμως ζήτησε δικαστικά μέτρα κατά της ΒΡ, της Cameron και άλλων.
Να σημειωθεί πως την έρευνα που κατέδειξε ευθύνες στα συστήματα ασφαλείας και τη συσκευή αποτροπής την έκαναν ερευνητές που προσέλαβε η αμερικανική κυβέρνηση. Οι έρευνες αυτές έδειξαν επίσης πως οι εργάτες της Transocean συνέβαλαν με τις ενέργειές τους στην αποτυχία αποτροπής της έκρηξης, ενώ κατέδειξαν πως τόσο η BP, όσο και οι Transocean και Halliburton – η αμερικανική εταιρία που χειρίστηκε την επισφράγιση της όλης επιχείρησης πριν την καταστροφή – έλαβαν αποφάσεις περικοπών στα κόστη και εξοικονόμησης χρόνου που τελικά οδήγησαν στην αύξηση του κινδύνου για ένα τέτοιο ατύχημα.

Πηγή: www.enet.gr 
Δημοσιεύθηκε στις 21/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire