ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 21 avril 2011

Λιβύη: σύγχυση μεταξύ ανθρωπιστικής βοήθειας και στρατιωτικών επιχειρήσεων βλέπει ο ΟΗΕ


Δύο φωτορεπόρτερ έχασαν τη ζωή τους στη Μισράτα - ο ένας εκ των οποίων Ελληνοαμερικανός

Τον προβληματισμό της εξέφρασε η επικεφαλής ανθρωπιστικών θεμάτων του ΟΗΕ, Βάλερι Άμος, η οποία προειδοποίησε ότι η στρατιωτική συνοδεία στη Λιβύη ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ανθρωπιστική βοήθεια. Παράλληλα οι εξεγερμένοι στη Λιβύη, που μάχονται κατά των κανταφικών δυνάμεων, δήλωσαν ότι υποστηρίζουν τη βοήθεια από τη Δύση όσον αφορά στην εκκένωση των αμάχων και στις ανθρωπιστικές αποστολές λίγο αφότου η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία ανακοίνωσαν την αποστολή μικρών ομάδων στρατιωτικών συμβούλων στη Βεγγάζη. 

Η Βάλερι Άμος, εξέφρασε τον προβληματισμό της όσον αφορά  στην παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων για τη διασφάλιση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, λέγοντας ότι ο ΟΗΕ δεν χρειάζεται ακόμη να αποδεχθεί τη συγκεκριμένη πρόταση της Ε.Ε.

"Ευθύνη μας, είναι να εξασφαλίσουμε ότι η βοήθειά μας προσφέρεται αμερόληπτα...Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σχετικά με αυτό και να εξασφαλίσουμε ότι οι διαχωριστικές γραμμές είναι διακριτές", δήλωσε η  ίδια και προειδοποίησε ότι η στρατιωτική συνοδεία ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ανθρώπων που συνδράμουν στη διανομή της ανθρωπιστικής  βοήθειας.
Τόνισε επίσης ότι η διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας θα δοθεί αδιακρίτως στους πολίτες της Λιβύης ανεξαρτήτως την πλευρά που υποστηρίζουν.
Επίσης κατά τη διάρκεια της ομιλία της,  στη Νέα Υόρκη, ύστερα από ταξίδι της στη Λιβύη, δήλωσε ότι οι Αρχές συμφώνησαν να διασφαλίσουν την ασφάλεια της ανθρωπιστικής βοήθειας στις ζώνες των συγκρούσεων.    
Ωστόσο, επισήμανε ότι  χωρίς συμφωνία για κατάπαυση πυρός, η πρόσβαση σε μέρη όπως Μισράτα θα καθορίζεται από την ένταση των μαχών και , υπογράμμισε  ότι αν η κατάσταση της ασφάλειας γίνει αδύνατη, τότε τα Ηνωμένα Έθνη θα ζητήσουν από την Ε.Ε. στρατιωτική υποστήριξη για τους εργαζόμενους ανθρωπιστικής βοήθειας.
Σημειώνεται ότι η Βάλερι Άμος, δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις αποφάσεις της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας να αποστείλουν ομάδες περίπου 10 στρατιωτικών συμβούλων έκαστη στους εξεγερμένους.
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών , Σαμσιντίν Αμπντουλμολάχ δήλωσε ότι : "Προκειμένου να υπάρξει προστασία και μια ασφαλής ζώνη για τους πρόσφυγες θα πρέπει, προφανώς να υπάρξει προστασία από το έδαφος, τον αέρα και τη θάλασσα", προσθέτοντας ότί μέχρι στιγμής δεν έχουν τα μέσα για να διασφαλήσουν κάτι τέτοιο.
Οι εξεγερμένοι απέρριψαν νωρίτερα πρόταση της κυβέρνησης για κατάπαυση του πυρός.
Από το μέτωπο  των μαχών, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, 7  άνθρωποι σκοτώθηκαν και ακόμη 18 τραυματίστηκαν από επιδρομή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τα ξημερώματα της Πέμπτης, στο προάστιο της πρωτεύουσας της Λιβύης Τρίπολης, Χαλάτ αλ-Φαριάν.
"Οι αποικιοκράτες σταυροφόροι επιδρομείς", όπως τους αποκαλεί στην αναφορά του το κυβερνητικό κανάλι, "εκτόξευσαν τέσσερις πυραύλους κατά της συνοικίας, μετατρέποντας σε ερείπια επτά κατοικίες", ισχυρίστηκε το αλ-Τζαμαχιρίγια. Η είδηση πάντως δεν έχει διασταυρωθεί από ανεξάρτητο μέσο, η άλλη πηγή.
Νεκροί δύο φωτορεπόρτερ στη Μισράτα
Δύο φωτορεπόρτερ, ο Βρετανός Τιμ Χεθέρινγκτον, συν-σκηνοθέτης του προταθέντος για Όσκαρ πολεμικού ντοκιμαντέρ "Restrepo" και ο Ελληνοαμερικανός φωτογράφος του πρακτορείου Getty, Κρις Χόνδρος, έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη στη Μισράτα ενώ κάλυπταν τις μάχες μεταξύ των εξεγερμένων και των κυβερνητικών δυνάμεων.
Οι φωτογράφοι ήταν ανάμεσα σε μια ομάδα που χτυπήθηκε από βλήμα όλμου στην Λεωφόρο Τρίπολης, την κύρια οδική αρτηρία που οδηγεί στο κέντρο της Μισράτα.
"Ήταν ήσυχα και προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε και μετά έπεσε ένα βλήμα όλμου και ακούσαμε εκρήξεις", δήλωσε ο ισπανός φωτογράφος Γκιγιέρμο Θερβέρα.
Ο Χεθέρινγκτον τιμήθηκε το 2007 με τη σημαντική διάκριση World Press Photo of the Year και συν-σκηνοθέτησε με τον Σεμπάστιαν Γιούνκερ το 2010 το ντοκιμαντέρ για τον αφγανικό πόλεμο "Restrepo", που προτάθηκε για το Οσκαρ του Καλύτερου Ντοκιμαντέρ.
Ο 41χρονος Χόνδρος έχει καλύψει σημαντικές συγκρούσεις στο Κόσοβο, την Αγκόλα, τη Σιέρα Λεόνε, το Λίβανο, το Αφγανιστάν, το Κασμίρ, τη Δυτική Όχθη, το Ιράκ και τη Λιβερία, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του και έχει κερδίσει υποψηφιότητα για βραβείο Πούλιτζερ. Έχει γεννηθεί στη Νέα Υόρκη με καταγωγή από την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Συνεχίζουν να μαίνονται οι μάχες στην Μισράτα
Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Νάβι Πιλάι σε ανακοίνωσή της, ζήτησε να σταματήσει η πολιορκία της Μισράτα και επεσήμανε ότι η πιθανολογούμενη χρήση βομβών διασποράς και βαρέων όπλων από τις κυβερνητικές δυνάμεις ενδέχεται να συνιστά έγκλημα βάσει του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες των διεθνών μέσων ενημέρωσης, το νοσοκομείο της Μισράτα δέχθηκε περισσότερα από 100 θύματα, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ήταν άμαχοι. Σύμφωνα με το νοσοκομείο πέντε άμαχοι σκοτώθηκαν.
Απόρριψη πρότασης για κατάπαυση πυρός
Εκπρόσωπος του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών στη Βεγγάζη δήλωσε ότι απέρριψαν την τελευταία πρόταση της κυβέρνησης για κατάπαυση του πυρός.
Ο εκπρόσωπος Αμπντούλ Χάφεζ Γόκα δήλωσε ότι ο Καντάφι επιθυμεί κατάπαυση πυρός επειδή οι δυνάμεις του καταστρέφονταν από τις αεροπορικές επιδρομές του ΝΑΤΟ.
Συνάντηση Ομπάμα - Κάμερον
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέϊβιντ Κάμερον συμφώνησαν στην ανάγκη να εντείνουν τις οικονομικές και διπλωματικές πιέσεις κατά του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι, κατά τη συζήτηση που είχαν την Τετάρτη για την κρίση της Λιβύης, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Οι δύο ηγέτες έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που απαιτεί από την κυβέρνηση της Λιβύης να σταματήσει την εκστρατεία βίας κατά του λαού της.
"Επιπρόσθετα στην αύξηση της στρατιωτικής πίεσης και την προστασία των πολιτών μέσω των επιχειρήσεων των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τη σημασία της κλιμάκωσης της οικονομικής και διπλωματικής πίεσης που ασκείται στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, ώστε να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον πολιτών και να συμμορφωθεί προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ", αναφέρεται στη ανακοίνωση που εκδόθηκε από την Ουάσινγκτον.
Ο Λευκός Οίκος είχε ενημερώσει νωρίτερα ότι ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να αντιτίθεται στην αποστολή στρατευμάτων των ΗΠΑ στη Λιβύη αλλά υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Βρετανίας να στείλουν στρατιωτικούς συμβούλους να βοηθήσουν τις δυνάμεις των ανταρτών να αντιμετωπίσουν τα στρατεύματα της Τρίπολης.
"Είναι προφανές ότι ο πρόεδρος έχει επίγνωση αυτής της πρωτοβουλίας και την υποστηρίζει, και ελπίζει και πιστεύει ότι θα βοηθήσει τους αντικαθεστωτικούς", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέϊ Κάρνεϊ στους δημοσιογράφους.
"Αλλά αυτό το γεγονός δεν σημαίνει καθόλου, ότι αλλάζει η πολιτική του προέδρου, που αποκλείει το ενδεχόμενο να πατήσει το πόδι του Αμερικανός στρατιώτης στο έδαφος της Λιβύης", πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή η αμερικανική διπλωματία διαβεβαίωσε ότι "κάνει πολλά" για την απελευθέρωση των τεσσάρων ξένων δημοσιογράφων που κρατούνται στη Λιβύη εδώ και περισσότερο από δύο εβδομάδες.
"Κάνουμε πολλά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρκ Τόνερ. "Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να καταστήσουμε σαφές στις αρχές της Λιβύης ότι πρόκειται για αθώους δημοσιογράφους, και ότι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως για ανθρωπιστικούς λόγους".

Πηγή: www.enet.gr 
Δημοσιεύθηκε στις 21/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire