ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 10 avril 2011

Πολιτική λύση για την Λιβύη φαίνεται να αναζητούν οι ΗΠΑ



 Οι Αμερικανοί σταμάτησαν τις αεροπορικές επιδρομές κατά του Καντάφι στις 5 Απριλίου.
Η παύση των επιδρομών συνδέεται με την επίσκεψη στην Λιβύη του πρώην ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Curt Weldon, ο οποίος τις τελευταίες μέρες είχε συνομιλίες με τον Λίβυο ηγέτη.
Ο Weldon είναι υπέρμαχος της άποψης να αποχωρήσει ο Καντάφι και να αναλάβει ο γιος του Σαΐφ Αλ Ισλάμ, o οποίος θα επιβλέψει την μεταβατική περίοδο που θα ακολουθήσει.
Εν τω μεταξύ, ο πρώην νούμερο δύο άνθρωπος της αμερικανικής πρεσβείας στην Τρίπολη, Chris Stevens, βρίσκεται στην Βεγγάζη προσφέροντας την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο,  υπογραμμίζοντας παράλληλα τα πλεονεκτήματα του σχεδίου του  Weldon.
Με τον Σαΐφ  όμως, να  έχει υποσχεθεί  ότι θα  «πνίξει σε ποταμούς αίματος» την εξέγερση, φαίνεται ότι έχει λίγες πιθανότητες να τον πιστέψουν οι αντικαθεστωτικοί.

Όσον αφορά τον Καντάφι, στην επιστολή που έστειλε στον Ομπάμα στις 6 Απριλίου, έθετε του όρους του για την μετάβαση.
Στο στρατιωτικό πεδίο, ο συνταγματάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, αντιφρονών του καθεστώτος Καντάφι, ο οποίος έχει επιστρέψει  στη Λιβύη εδώ και ένα μήνα περίπου για να ενισχύσει την εξέγερση, δεν της πρόσφερε και τόσα πολλά (Στόχος της επέμβασης στη Λιβύη είναι μία Κυρηναϊκή Δημοκρατία;).
Το πρώην μέλος του Εθνικού Μετώπου Σωτηρίας,  που βρήκε για χρόνια «καταφύγιο» στις ΗΠΑ, έπεσε θύμα εσωτερικών διαμαχών του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου στη Βεγγάζη, το οποίο δεν θέλει οι εχθροί του καθεστώτος Καντάφι που επέστρεψαν από το εξωτερικό να έχουν επιτελικές θέσεις.
Έτσι ο Χαφτάρ προτίμησε να παραιτηθεί υπέρ του στρατηγού Αμπντελ Φαταχ Γιουνες αλ Ομπειντι, πρώην υπουργού Εσωτερικών της Λιβύης,  ο οποίος πλέον είναι και ο μοναδικός στρατιωτικός διοικητής  της εξέγερσης.
Όπως ανέφερε η Global Post, ο Weldon έχει επαφές με τον γιο του Καντάφι Saadi, για την αποφυλάκιση των τεσσάρων δημοσιογράφων, οι οποίοι κρατούνται αιχμάλωτοι από τις στρατιωτικές δυνάμεις  της Λιβύης (Δημοσιογράφοι, αιχμάλωτοι του Καντάφι. Γιατί δεν παρεμβαίνει η Αθήνα;).
« Ο Saadi, με διαβεβαίωσε ότι θα ενεργήσει άμεσα για λογαριασμό τους», ανέφερε ο Weldon μέσω e-mail που έστειλε στην εφημερίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της GlobalPost, οι δημοσιογράφοι βρίσκονται στην Τρίπολη. Διπλωμάτες που βρίσκονται στη Λιβύη αναμένουν να επιβεβαιωθεί η συγκεκριμένη πληροφορία από τις λιβυκές αρχές.
Το πρωί, είχε κανονιστεί από κυβερνητικούς αξιωματούχους να οδηγηθεί μία ομάδα ξένων δημοσιογράφων στο μέρος που κρατούνται οι τέσσερεις συνάδελφοί τους. Όμως, το ταξίδι ξαφνικά ακυρώθηκε, χωρίς να δοθεί καμία εξήγηση.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire