ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 10 avril 2011

Τι γράφει ο κυπριακός τύπος σήμερα

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ



Ο απόηχος της πρώτης προεδρικής συνέντευξης Τύπου και οι αντιδράσεις για το δημοσίευμα σχετικά με το ταξιδιωτικό επίδομα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δημοσκοπήσεις σχετικά με την εκλογική δύναμη των κομμάτων ενόψει των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών και την απόδοση της Κυβέρνησης στους διάφορους τομείς του κυβερνητικού έργου, είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Κυριακής.
Ο «Πολίτης», με κύριο τίτλο «Απαισιοδοξία για λύση του Κυπριακού», γράφει ότι σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας η Κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά στη δημόσια διοίκηση, την αξιοκρατία, την οικονομία και την ανεργία, ενώ μοιρασμένες είναι οι απόψεις στην ενεργειακή πολιτική και στην επίλυση του Κυπριακού κυριαρχεί η απαισιοδοξία.
Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρει ότι οι βουλευτές «σκοτώνουν» το νομοσχέδιο για τους πολυσυνταξιούχους, καθώς, με συμπληρωμένες δυο θητείες υπολογίζεται ότι θα χάσουν 220 χιλιάδες ευρώ από τα συνταξιοδοτικά τους ωφελήματα.

Η «Αλήθεια», υπό τον κύριο τίτλο «Πρόεδρε που δίδασκες», γράφει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας βρίσκεται σε δυσχερή θέση, καθώς μερικές μέρες μετά την ατεκμηρίωτη αναφορά για πρώην Υπουργό που λάμβανε ανεργιακό, φέρεται να είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έλαβε επίδομα συντήρησης για έξοδα ταξιδιών στο εξωτερικό. Αλλού αναφέρεται ότι η περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στην Κύπρο είναι αναπόφευκτη, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για αύξηση των επιτοκίων της κατά 0,25%, στο 1,25%.

Η «Σημερινή», στο κύριο θέμα του με τίτλο «Πρωτιά του ΔΗΣΥ με διαφορά 0,7% έναντι του ΑΚΕΛ», δημοσιεύει δημοσκόπηση, όπου αναφέρεται ότι ενάμιση μήνα πριν από τις βουλευτικές εκλογές ο ΔΗΣΥ διατηρεί το προβάδισμα με 25,6% έναντι 24,9% του ΑΚΕΛ. Σε άλλο θέμα, η εφημερίδα αναφέρει ότι 62χρονος τουρίστας από την Ολλανδία συνελήφθη από την ΥΚΑΝ στο αεροδρόμιο Λάρνακας για διακίνηση κοκαΐνης, την οποία μετέφερε σε 47 σκευάσματα μέσα στο σώμα του.

Ο «Φιλελεύθερος», με κύριο τίτλο «Καθόρισε το εκλογικό τοπίο», γράφει ότι μετά την πρώτη προεδρική συνέντευξη Τύπου, τα δύο μεγάλα κόμματα καθορίζουν τα επόμενά τους βήματα, με το ΑΚΕΛ να καταγράφει υψηλά επίπεδα συσπείρωσης και το ΔΗΣΥ να μιλά για ανέλπιστο δώρο. Αλλού προβάλλει δημοσκόπηση του «Φ» για την οικονομία, σύμφωνα με την οποία η ανησυχία του κόσμου για την οικονομία βρίσκεται στο ζενίθ, ενώ 61% θεωρούν λανθασμένους τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, το 40% εντοπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά των καυσίμων ενώ το 34% στα είδη διατροφής.

Η «Χαραυγή», με πηχυαίο τίτλο «Γνωρίζουμε τους δολοφόνους», γράφει ότι ο Τ/κ βετεράνος συνδικαλιστής Νουρετίν Μεχμέτ Σεφέρογλου λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ότι η δολοφονία των Καβάζογλου-Μισιαούλη σχεδιάστηκε από τις μυστικές υπηρεσίες των Βρετανικών Βάσεων. Σε άλλο δημοσίευμα η εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ότι η διασπάθιση δημοσίου χρήματος είναι το τελευταίο για το οποίο μπορεί να κατηγορηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Καθημερινή», υπό τον τίτλο «Προς αποκατάσταση ζημιών στο ΑΚΕΛ», γράφει ότι η ηγεσία του ΑΚΕΛ επιχειρεί ανασύνταξη μετά τις ζημιές που υπέστη από το πολιτικό τσουνάμι που έπληξε την Εζεκία Παπαϊωάννου δια χειρός Δημήτρη Χριστόφια. Αλλού γράφει ότι ο κυπριακής καταγωγής Χριστόφορος Βασιλείου είναι μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης που κατασκεύασε την πρώτη εμφυτεύσιμη συσκευή που φιλοδοξεί να βάλει τέρμα στις βιοψίες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Μάχη», υπό τον τίτλο «Ανάσταση στις 22 Μαΐου», αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης έδωσε το στίγμα της νίκης του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, κατά τη διάρκεια του Παγκύπριου Συνεδρίου στη Λευκωσία. Σε άλλο θέμα προβάλλει συνέντευξη του Κωνσταντίνου Βρετού, Προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, στην εφημερίδα, ο οποίος τόνισε πως ο ρόλος της Ελλάδας πρέπει να είναι ουσιαστικός στο Κυπριακό.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα «Sunday Mail», υπό τον τίτλο «Ασχημο χτύπημα για τον τουρισμό», γράφει ότι ο μεγάλος βρετανικός διοργανωτής ταξιδίων καταργεί τα παραδοσιακά πακέτα και θα προσφέρει από του χρόνου μόνο συνολικά πακέτα διακοπών για την Κύπρο, κάτι που, όπως αναφέρεται, θα πλήξει τους ντόπιους εμπόρους. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι κονδύλι 8 εκατ. ευρώ του Τμήματος Δασών θα χρηματοδοτήσει δεκαετές πρόγραμμα προστασίας της χλωρίδας και πανίδας στις δασικές εκτάσεις της Πάφου.

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire