ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 10 avril 2011

Ζάκ Ντελόρ: Ο γαλλογερμανικός άξονας χρειάζεται νέα ώθηση


Σε αποκλειστική συνέντευξη που έδωσε στο EurActiv ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζάκ Ντελόρ, ο οποίος...
 
Ντελόρ: Ο γαλλογερμανικός άξονας χρειάζεται νέα ώθηση
θεωρείται ένας από τους πατέρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε πως η Ανγκέλα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί διατηρούν μια «επιφανειακή» συμμαχία η οποία χρειάζεται να «ξαναχτιστεί» και προσέφερε την βοήθειά του για αυτό τον σκοπό.
 Ο κ. Ντελόρ συνέκρινε το Γάλλο Πρόεδρο και την Γερμανίδα Καγκελάριο με τους προκατόχους τους, « Ο Σιράκ και ο Σρέντερ συμφωνούσαν μόνο όταν έλεγαν όχι» είπε ο Ντελόρ για παράδειγμα σχετικά με την αύξηση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Ο Σιράκ και ο Σρέντερ μου φαίνεται πως είχαν μια «επιφανειακή» συμμαχία, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα με τον Σαρκοζί και την Μέρκελ» ανέφερε χαρακτηριστικά.
 Σύμφωνα με τον κ. Ντελόρ η συνεργασία που αναπτύχθηκε μεταξύ παλαιότερων ηγετών  της Γαλλίας και της Γερμανίας, όπως ο Φρανσουά Μιτεράν και ο Χέλμουτ Κολ και ο Ζισκάρ ντ’Εσταίν με τον Χέλμουτ Σμίτ, ήταν μια κινητήρια δύναμη για την ΕΕ.
«Όλοι τους έχουν αφήσει το σημάδι τους στην ιστορία της Ευρώπης, γιατί σε μια δεδομένη στιγμή ξεπέρασαν τις προκαταλήψεις που είχαν ο ένας προς τον άλλον, για ένα Ευρωπαϊκό  όραμα. Αυτό ήταν που έκανε εκείνη την περίοδο μεγάλη. Δεδομένου, όμως, ότι ο Μιτεράν και ο Κολ έχουν περάσει, ο καθένας έχει γυρίσει στο παλιό του ρόλο» τόνισε ο Ντελόρ.

Ο πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επισήμανε την ανάγκη να ανοικοδομηθεί η γαλλο-γερμανική «μηχανή», όχι γιατί η Γαλλία και η Γερμανία πρέπει να κυριαρχήσουν στην Ευρώπη, αλλά γιατί η σχέση των χωρών αυτών αποτελεί ένα από τους κύριους πυλώνες της Ευρώπης. Ο Ντελόρ, που παραμένει ενεργός στην πολιτική ζωή μέσα από την δημιουργία μιας «δεξαμενής σκέψης» στην Γαλλία, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να προσφέρει την υποστήριξή του στην προσπάθεια ανοικοδόμησης των σχέσεων μεταξύ Παρισιού και του Βερολίνου.

Ερωτηθείς σχετικά με το τι θα άλλαζε αν οι Σοσιαλιστές επέστρεφαν στην εξουσία σε Γαλλία και Γερμανία, απάντησε διπλωματικά λέγοντας πως «θα είχαν ελαφρώς διαφορετικές απόψεις σχετικά με την οικονομική και χρηματοοικονομική διαχείριση της Ευρώπης και για το τι θα μπορούσε να γίνει σε παγκόσμιο επίπεδο».  «Αυτό είναι σημαντικό, αλλά το βασικό είναι οι Γάλλοι και οι Γερμανοί να καταλάβουν ο ένας τον άλλον, να αποδεχτούν τους διαφορετικούς χαρακτήρες τους και να καταφέρουν να συμπληρώσουν η μία την άλλη προς το καλύτερο» πρόσθεσε στην συνέντευξή του.

Τέλος, υπογράμμισε πως η παγκοσμιοποίηση συντελεί στην ανάπτυξη «του φόβου και σχεδόν της τρομοκρατίας» ανάμεσα στους πολίτες, στην αναπαραγωγή του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.    

Πηγή: Euractiv

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire