ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 14 avril 2011

Για έκρηξη της πείνας προειδοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα



Να θέσουν το θέμα της διατροφής ως πρώτη προτεραιότητα στην ατζέντα τους ζήτησε χθες ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ από τις πλούσιες χώρες και τις χώρες με αναδυόμενη οικονομία της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων χωρών.
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναρτήσει στην πρόσοψη του κτηρίου της στην Ουάσιγκτον, με την ευκαιρία της άφιξης των υπουργών Οικονομικών απ' όλο τον κόσμο, έναν "καταμετρητή πείνας", που δείχνει τον αριθμό των ανθρώπων που υποσιτίζονται στον πλανήτη. Μέχρι το βράδυ της Τρίτης, ο αριθμός ανερχόταν σε 934,9 εκατομμύρια. Κάθε λεπτό 68 άνθρωποι προστίθενται στον κατάλογο.

Ο Ζέλικ έκανε έκκληση να δοθεί προτεραιότητα στο θέμα της διατροφής τη στιγμή που οι τιμές στα τρόφιμα αυξάνονται όλο και περισσότερο. "Εξακολουθούμε να βλέπουμε τιμές - ρεκόρ, τις οποίες επιβαρύνει η ανησυχητική ρευστότητα (της κατάστασης στην οικονομία). Οι φτωχοί υποφέρουν από αυτό όλο και περισσότερο, ενώ ακόμη περισσότεροι θα πληγούν", δήλωσε ο ίδιος.
Η Παγκόσμια Τράπεζα προτείνει "διαφάνεια για τα αποθέματα", "έναν κώδικα συμπεριφοράς για τα εμπάργκο στις εξαγωγές που εξαιρεί την ανθρωπιστική βοήθεια", την ιδέα της "δημιουργίας περιορισμένων αποθεμάτων για ανθρωπιστικό σκοπό, σε σημεία όπως το Κέρας της Αφρικής, και προσπάθειες για τη βελτίωση της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής.

"Ανήθικοι" οι στόχοι της Ε.Ε. για τα βιοκαύσιμα
"Ανήθικη" κρίνει ο συμβουλευτικός επιστημονικός οργανισμός της Βρετανίας Nuffield την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ορίζει πως μέχρι το 2020 το 10% των καυσίμων κίνησης πρέπει να προέρχεται από βιοκαύσιμα. Σύμφωνα με το Nuffield, η Οδηγία δεν ορίζει σαφώς τις προϋποθέσεις ώστε η παραγωγή βιοκαυσίμων να μην είναι βλαβερή για το περιβάλλον, την αγροτική παραγωγή και τον άνθρωπο.
Το συμβούλιο Nuffield δημιούργησε και πρότεινε ένα ηθικό πλαίσιο, σύμφωνα με το οποίο η παραγωγή βιοκαυσίμων δεν θα πρέπει να οδηγεί σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να είναι περιβαλλοντικά βιώσιμη, οι δαπάνες και τα οφέλη τους να διανέμονται με θεμιτό τρόπο, να τηρούν τις αρχές του θεμιτού εμπορίου, να συμβάλλουν στη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Τέλος, απαραίτητη κρίνεται και η δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού. Η πλειοψηφία των σύγχρονων βιοκαυσίμων κρίνεται ότι βρίσκονται μακράν των συγκεκριμένων προϋποθέσεων.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire