ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 15 avril 2011

Οι σχέσεις με τις εκτός ΝΑΤΟ χώρες στο επίκεντρο της σημερινής συνόδου των ΥΠΕΞ

Η συνεργασία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας με χώρες στα ανατολικά που δεν ανήκουν σε αυτήν είναι το κύριο θέμα συζήτησης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ που συναντώνται για δεύτερη μέρα σήμερα στο Βερολίνο.

Χθες οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν σχετικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λιβύη, καθώς και την πρόοδο που έχει συντελεστεί στο θέμα της μεταβίβασης του ελέγχου ασφαλείας στις τοπικές αρχές στο Αφγανιστάν.

Η σημερινή συνεδρίαση ξεκινάει με θέμα τα προγράμματα συνεργασίας με τις χώρες που δεν ανήκουν στο ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Γεωργίας, με στόχο τη μεγαλύτερη ευελιξία στις διπλωματικές τους σχέσεις και την πιο στενή συνεργασία σε περισσότερα θέματα.

Το ΝΑΤΟ έχει συνάψει επίσημες συνεργασίες με ομάδες που περιλαμβάνουν την Ευρωατλαντική και τη Μεσογειακή Συμμαχία, την Πρωτοβουλία Συνεργασίας της Κωνσταντινούπολης, με κράτη της Μέσης Ανατολής και διατηρεί διμερείς σχέσεις με πολλές χώρες μεταξύ των οποίων τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Αυστραλία.

Αργότερα σήμερα θα συνεδριάσει στο Βερολίνο και το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας παρουσία του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσουν το κοινό πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας ΝΑΤΟ-Ρωσίας και το θέμα της κοινής βοήθειας προς το Αφγανιστάν, ειδικότερα ένα πρόγραμμα συντήρησης των ρωσικών ελικοπτέρων του αφγανικού στρατού.
Προγραμματισμένες για σήμερα είναι επίσης συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γεωργίας, που διεκδικεί την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, και της Ουκρανίας, η φιλική προς τη Μόσχα κυβέρνηση της οποίας επιδιώκει να διατηρήσει δεσμούς με τη Συμμαχία.

Πηγή : Ελευθεροτυπία, 15-4-2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire