ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 22 avril 2011

Πλώρη για Κρεμλίνο βάζει ο Πούτιν

Με «προεκλογικό» ύφος στην ομιλία του 
Φωτογραφία
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν φαίνεται ότι προετοιμάζει την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία, καθώς έδωσε άλλη μια ένδειξη προς αυτή την κατεύθυνση. Στην ετήσια πρωθυπουργική ομιλία του στο Κοινοβούλιο για την κατάσταση της χώρας, την τελευταία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012, παρουσίασε έναν μακροσκελή κατάλογο με τα επιτεύγματά του, υπογραμμίζοντας πως η Ρωσία πρέπει να είναι ισχυρή για να αντιμετωπίσει απειλές από το εξωτερικό.
Η ομιλία του Ρώσου πρωθυπουργού έμοιαζε προεκλογική. Παρουσίασε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του ρωσικού οπλοστασίου υποσχόμενος να δαπανήσει για τον σκοπό αυτό 700 δισ. δολάρια ώς το 2020. Το ευρύ φάσμα θεμάτων που κάλυψε με τη δίωρη ομιλία του -από τους μακροπρόθεσμους οικονομικούς στόχους μέχρι την εθνική ασφάλεια και την άμυνα- υπογράμμισε τον ρόλο του ως υπ’ αριθμόν 1 ηγέτη του έθνους, αν και ο διάδοχός του στην προεδρία, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, έχει πρακτικά πολύ ευρύτερες εξουσίες. «Το έθνος χρειάζεται δεκαετίες σταθερής και ήρεμης ανάπτυξης, χωρίς απότομες κινήσεις και ασύνετους πειραματισμούς βασισμένους στη φιλελεύθερη πολιτική», δήλωσε ο 58χρονος ηγέτης, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος από το 2000 ώς το 2008 και όρισε διάδοχό του τον συνεργάτη και προστατευόμενό του Μεντβέντεφ. Οι δυο τους έχουν δηλώσει ότι θα αποφασίσουν αργότερα ποιος θα είναι υποψήφιος για την προεδρία τον Μάρτιο του 2012, όμως αναμένεται ευρέως ότι ο Πούτιν θα αναλάβει και πάλι το κορυφαίο κρατικό αξίωμα για μια εξαετή θητεία.
Κατά την ομιλία του στη Δούμα, εγκωμίασε το έργο του και έθεσε φιλόδοξους στόχους για το μέλλον. Διεκδίκησε τον έπαινο ότι έβγαλε γρήγορα τη Ρωσία από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση και υποσχέθηκε ότι η ρωσική οικονομία θα είναι ως το 2020 μέσα στις πέντε πρώτες στον κόσμο (σήμερα είναι έκτη). Το δίδαγμα από την κρίση είναι πως η χώρα πρέπει να είναι «αυτάρκης, ανεξάρτητη και ισχυρή» ώστε να αντισταθεί στις έξωθεν πιέσεις. «Η αδυναμία της οικονομίας και του κράτους, η έλλειψη ανοσίας στα σοκ από το εξωτερικό γίνονται αναπόφευκτα απειλή για την εθνική ακεραιότητα», τόνισε. «Στον σύγχρονο κόσμο, αυτοί που είναι αδύναμοι θα δέχονται ξεκάθαρες συμβουλές από ξένους επισκέπτες για το προς τα πού να πάνε και ποια πολιτική να ακολουθήσουν». Ο Πούτιν είπε πως η ρωσική οικονομία σημείωσε πέρυσι ανάπτυξη 4% και φέτος θα επιταχυνθεί ώστε το 2012 να καλύψει πλήρως της απώλειες από την κρίση. Υποσχέθηκε να εκσυγχρονίσει τις εθνικές βιομηχανίες και να αναπτύξει νέες τεχνολογίες για να μειώσει την εξάρτηση της Ρωσίας από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και άλλες πρώτες ύλες. Υποσχέθηκε επίσης να καταπολεμήσει τη διαφθορά, όπως είχε κάνει και ο Μεντβέντεφ όταν τον διαδέχθηκε στην προεδρία.
Χειροκροτούμενος από τους βουλευτές (η πλειοψηφία των οποίων ανήκει στο κόμμα του, την Ενωμένη Ρωσία), καυχήθηκε ότι αύξησε τις συντάξεις και διάφορα κοινωνικά επιδόματα, καθώς και τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία και την επιστήμη. Ακόμη, απέρριψε φόβους ότι η Ρωσία μπορεί να αντιμετωπίσει λαϊκές εξεγέρσεις όπως αυτές που συγκλονίζουν τον αραβικό κόσμο. Η κοινωνική πολιτική της Κυβέρνησής του, τόνισε, θα κάνει τους Ρώσους ευτυχείς ώστε να υποστηρίζουν την Κυβέρνηση.
Απάντηση στο δημογραφικό
Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν αποκάλυψε στην ομιλία του σχέδια για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό πρόβλημα της Ρωσίας, ο πληθυσμός της οποίας μειώνεται. Η Κυβέρνηση, ανακοίνωσε, θα διαθέσει 1,5 τρισεκατομμύριο ρούβλια (37 δισ. ευρώ) για να αυξήσει τη γεννητικότητα και το προσδόκιμο ζωής.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire