ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 11 avril 2011

Η πράσινη ενέργεια στο Παρίσι θα «αναδυθεί» από τους... υπονόμους


Πρωταγωνίστησαν στους «Αθλίους» και στο «Φάντασμα της Οπερας», «συνείδηση της πόλης» τούς αποκάλεσε ο Ουγκό και έχουν κερδίσει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία, τη λογοτεχνία, την καθημερινότητα του Παρισιού.

Τώρα το δαιδαλώδες σύστημα των αποχετεύσεων της γαλλικής πρωτεύουσας, με μήκος που ξεπερνά τα 2.400 χλμ., καλείται να πρωταγωνιστήσει σε πρόγραμμα πράσινης ανάπτυξης.
Η γαλλική κυβέρνηση επιθυμεί μέχρι το 2020 να καλύψει το 30% των ενεργειακών αναγκών της Πόλης του Φωτός χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές, και ειδικά τα νερά των υπονόμων για τη θέρμανση κτιρίων. Ηδη πειραματικά θερμαίνεται το δημοτικό σχολείο της οδού Ουατινί, στο 12ο διαμέρισμα, ενώ οι αρχές επιθυμούν να βάλουν στο πρόγραμμα και άλλα σχολικά συγκροτήματα, γυμναστήρια, κολυμβητήρια ακόμη και το προεδρικό μέγαρο. Το Παρίσι δεν είναι η πρώτη πόλη που εντάσσει τους υπονόμους στα προγράμματα πράσινης ενέργειας - η τεχνολογία έχει εφαρμοστεί και αλλού στη Γαλλία, τη Νορβηγία, την Ιαπωνία και τον Καναδά, όπου στήριξε τη θέρμανση του Ολυμπιακού Χωριού στους Χειμερινούς Αγώνες του 2010.

«Τα δίκτυα αποχετεύσεων είναι μια πηγή ενέργειας... που τώρα έχει αρχίσει να αξιοποιείται», λένε οι Γάλλοι ειδικοί, υποστηρίζοντας ότι τα ύδατα των υπονόμων (αυτά από τα μπάνια και τα πλυντήρια των σπιτιών) έχουν θερμοκρασία από 12 έως και 20 βαθμούς Κελσίου όλο τον χρόνο. Η θερμότητα των υδάτων επιτρέπει τη θέρμανση κοντινών κτιρίων μέσω αντλιών. Η εφαρμογή εντάσσεται στο σύστημα του «κυκλικού αστικού μεταβολισμού» (circular urban metabolism), που προωθεί την κάθε μορφή ανακύκλωσης με μοναδικό σκοπό την ενεργειακή ανεξαρτησία. Βασική πρόκληση, το κόστος για την αρχική εγκατάσταση του συστήματος, το οποίο όμως αντισταθμίζεται σταδιακά καθώς εξοικονομούνται μεγάλες ποσότητες καυσίμων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το κόστος για την εγκατάσταση του συστήματος, που καλύπτει στο 70% τις ανάγκες θέρμανσης του σχολικού συγκροτήματος της Ουατινί, ξεπέρασε τα 400.000 ευρώ.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire