ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 15 avril 2011

Μόνιμο φόρο στις τράπεζες ψήφισε η κυπριακή Βουλή

 Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ

Η φορολόγηση θα συνεχιστεί και μετά το 2012

Τη μονιμοποίηση του πρόσθετου φόρου επί των καταθέσεων των τραπεζών αποφάσισε κατά πλειοψηφία η κυπριακή Βουλή. Η κυβέρνηση είχε προτείνει να φορολογηθούν οι καταθέσεις των τραπεζών με τέλος 0,095% επί των εγχώριων και ξένων καταθέσεων για τα έτη 2011 και 2012 με στόχο να εισπράξει 60 εκατ. ευρώ ετησίως, αλλά δύο κόμματα ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Δημοκρατικό Κόμμα με κοινή τροπολογία πέτυχαν να συνεχισθεί η φορολόγηση των καταθέσεων και μετά το 2012.

Κάθε χρόνο η κυπριακή κυβέρνηση ευελπιστεί ότι τα 35 εκατ. ευρώ (από τα 60 εκατ. ευρώ που θα εισπράττει) θα καλύπτουν τα ελλείμματα του Δημοσίου και τα υπόλοιπα θα δημιουργήσουν τους πρώτους πόρους του Ταμείου Στήριξης, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Η συζήτηση που διεξήχθη στην κυπριακή Βουλή (η οποία να σημειωθεί διαλύεται λόγω προκήρυξης βουλευτικών εκλογών) ήταν θυελλώδης. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Αβέρωφ Νεοφύτου εξήγησε ότι η Κύπρος δέχθηκε ήδη τρεις υποβαθμίσεις και το τραπεζικό σύστημα είναι εκτεθειμένο σε επενδύσεις στην Ελλάδα ύψους 6,7 δισ. ευρώ.

Πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα, είπε, θα επιφέρει απώλειες στον τραπεζικό τομέα ύψους 2,7 δισ. ευρώ.

Ο βουλευτής του Κινήματος των Οικολόγων κ. Γ. Περδίκης είπε ότι στην Κύπρο υπάρχουν πλούσιες τράπεζες και φτωχό κράτος και αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να υπάρξουν αλλαγές, να φορολογηθούν οι τράπεζες και τα χρήματα που θα εισπραχθούν να πάνε στην πράσινη ανάπτυξη. Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ κ. Δ. Συλλούρης είπε ότι όλα τα χρήματα που θα εισπραχθούν από τις τράπεζες πρέπει να στηρίξουν το χρηματοοικονομικό σύστημα.


Πηγή : Το Βήμα, 15-4-2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire