ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 5 avril 2011

Γιατί στριφογυρίζει στην Αθήνα ο Σόρος ;

ΒΗΜΑτοδότης
 
Χθες αποχώρησε ο κ. Σόρος, σήμερα έρχεται η τρόικα

Αθήνα


Τζορτζ Σόρος: Κορυφαίος επενδυτής των τελευταίων δεκαετιών στην Wall Street, αλλά και συγγραφέας με αυστηρά κριτική στάση απέναντι στον «αχαλίνωτο καπιταλισμό» των αγορών χάρη στον οποίο κατόρθωσε να διαγράψει αυτή την εντυπωσιακή διαδρομή! Σύνθετος άνθρωπος ο κ. Σόρος, 81 ετών σήμερα, έφθασε την Κυριακή το απόγευμα στην Αθήνα και έμεινε για ένα εικοσιτετράωρο. Την Κυριακή το βράδυ μίλησε σε κλειστό δείπνο που οργάνωσε ο οικονομολόγος κ. Στ. Ζαββός στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Ο κ. Ζαββός είναι αδελφικός φίλος, συνεργάτης και κουμπάρος του κ. Σόρος (ο Σόρος έχει βαφτίσει την θυγατέρα του κ. Ζαββού). Στο δείπνο συμμετείχαν πολιτικοί όπως οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Π. Ευθυμίου, Ι. Πανάρετος και Στ. Μάνος και επιχειρηματίες, όπως ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλος, ο κ. Θ. Παπαλεξόπουλος και ο κ. Ευ. Μυτιληναίος.

Κατά τη διάρκεια της ανοιχτής συζήτησης που ακολούθησε το δείπνο ο κ. Ευθυμίου ρώτησε τον κ. Σόρος γιατί δεν προωθείται μια παγκόσμια ρύθμιση για τις αγορές και γενναίες πρωτοβουλίες σαν αυτές που ανέλαβε ο Ρούσβελτ μετά το 1932. Ο κ. Σόρος απάντησε ότι τότε ο Ρούσβελτ κατόρθωσε να επιβάλλει μια τολμηρή ατζέντα αλλαγών γιατί είχε προηγηθεί, το 1929, η πλήρης καταστροφή του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η κατάρρευση της Wall Street ενώ σήμερα, με τεράστιο οικονομικό κόστος για τα κράτη, έχει επικρατήσει στα διεθνή κέντρα εξουσίας η άποψη ότι το χειρότερο έχει αποφευχθεί. Και προσέθεσε: «Μόνο που εγώ πιστεύω ότι απλώς προετοιμάζεται η επόμενη κρίση…». 
Την επομένη το πρωί συνεργάτης μου εντόπισε τον κ. Σόρος στο Roof Garden του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρετανία» την ώρα του πρωϊνού. Φορούσε μπλε σακάκι, ροζ πουκάμισο χωρίς γραβάτα και γκρι παντελόνι. Απολάμβανε τη θέα της Ακρόπολης με τους συνεργάτες του, λίγη ώρα προτού αναχωρήσει για τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι τρεις συζήτησαν «εκ βαθέων» για τις δυσκολίες στην μακροπρόθεσμη διαχείριση του χρέους, αλλά και για την «μοναδική ευκαιρία» που έχει η Ελλάδα για να αλλάξει άρδην τους όρους του παιχνιδιού μέσα από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. 
**
Χθες αποχώρησε ο κ. Σόρος, σήμερα έρχεται η τρόικα. Οι εμπειρογνώμονες ξεκινούν το ελεγκτικό τους έργο από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα από τη διακεκαυμένη ζώνη των (μη εισηγμένων) ΔΕΚΟ και των αποκρατικοποιήσεων. Στις 9.30 θα βρίσκονται στο γραφείο του ειδικού Γραμματέα ΔΕΚΟ κ. Γ. Κυριακού και στις 11.30 θα συναντήσουν, έναν όροφο πιο πάνω, τον Γενικό Γραμματέα Αποκρατικοποιήσεων κ. Γ. Χριστοδουλάκη. Το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν πρέπει να αναμένουμε εκπλήξεις διότι τα σχέδια και στα δύο πεδία για το 2011 είναι πλήρη και εγκεκριμένα (ατύπως) από την τρόικα. Συνεργάτης μου όμως που παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις περιπέτειες της κυβέρνησης με την τρόικα δεν αποκλείει κάποιο χρονοδιάγραμμα πλήρους ιδιωτικοποίησης μεγάλης ΔΕΚΟ που θα αποφασιστεί εν ψυχρώ και θα ενταχθεί στο μνημόνιο, όταν καταφθάσουν στην Ελλάδα σε 15 μέρες οι «τρεις επικεφαλής» κκ. Σερβάς Ντερούζ, Κλάους Μαζούχ και Πόουλ Τόμσεν.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire