ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 21 avril 2011

Ευκαιρίες και δυνατότητες από τη Θαλάσσια Πολιτική που προωθεί η Ε.Ε.

Βαγγέλης Δεμίρης


Ευκαιρίες και δυνατότητες από τη Θαλάσσια Πολιτική που προωθεί η Ε.Ε.  Την περασμένη χρονιά από τα 70 εκατομμύρια ευρώ που ήταν διαθέσιμα για θέματα αλιείας, η Ελλάδα δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ.


Σημαντικά οφέλη και πρόσθετους πόρους για την Ελλάδα, μπορεί να αποφέρει η θέσπιση ενός προγράμματος στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής, που εξετάζεται αυτή την περίοδο από τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

Τη μάχη για να προικοδοτηθεί αυτή η νέα κοινοτική πολιτική με 50 εκατ. ευρώ, για την περίοδο 2011-2013, δίνουν στο πλαίσιο της Κομισιόν η επίτροπος Μαρία Δαμανάκη και στο πλαίσιο της Ευρωβουλής ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος.
Αν σκεφτεί κανείς ότι την περασμένη χρονιά από τα 70 εκατομμύρια ευρώ που ήταν διαθέσιμα για θέματα αλιείας, η Ελλάδα δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε ένα ευρώ, γίνεται αντιληπτό ότι, σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία.
Το επόμενο διάστημα και με χρονικό ορίζοντα τον Ιούνιο θα ακολουθήσουν εντατικές διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση αυτής της νέας πολιτικής. Χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης ζητούν ωστόσο περικοπές στα κονδύλια και αντιδρούν για τις ενισχυμένες αρμοδιότητες που θα έχει η Ευρωβουλή σχετικά με την εφαρμογή των προγραμμάτων. Αναμένεται λοιπόν ένα σκληρό παζάρι στη λεγόμενη διαδικασία του «τριλόγου» μεταξύ του Συμβουλίου Υπουργών, της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις δράσεις και τα έργα που θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσω της νέας αυτής ευρωπαϊκής πολιτικής.
Βασική επιδίωξη του πρώτου αυτού χρηματοδοτικού κανονισμού για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική είναι η μεγιστοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης των ωκεανών και των θαλασσών, καθώς και η προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής των παράκτιων, νησιωτικών και απόμακρων περιφερειών της Ε.Ε.
Οφέλη από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής μπορούν να έχουν όλα τα κράτη - μέλη με θαλάσσια, παράκτια και νησιωτικά εδάφη, αλλά και το σύνολο της Ευρώπης από την προστιθέμενη αξία που θα προκύψει από το συντονισμό όλων των τομέων οικονομικής δραστηριότητας που σχετίζονται με τη θάλασσα.
Για την Ελλάδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι στόχοι που αναφέρονται στη στήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας στους θαλάσσιους τομείς και στις παράκτιες και νησιωτικές περιφέρειες της Ε.Ε., καθώς και στην προώθηση της διεθνούς διάστασης της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής με τρίτες χώρες, στη βάση όμως της υποχρέωσης να επικυρώσουν και να εφαρμόσουν τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας. Κάτι, που όπως είναι γνωστό, δεν έχουν πράξει ακόμη η Τουρκία, η Συρία και το Ισραήλ.
Για την Ελλάδα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι στόχοι που αναφέρονται στη στήριξη της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της καινοτομίας στους θαλάσσιους τομείς και στις παράκτιες και νησιωτικές περιφέρειες της Ε.Ε.
Πηγή : Ημερήσια Online, 20 Απριλίου 2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire