ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 13 avril 2011

Τους στέλνουν στη φυλακή οι παλιοί υποτακτικοί τους...για να εξαγνιστούν οι ίδιοι

Στο νοσοκομείο παραμένει ο Αιγύπτιος πρόεδρος

Υπό κράτηση ο Μουμπάρακ και οι γιοι του

Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς και οι δύο γιοι του, Αλαά και Γκαμάλ, τέθηκαν σήμερα υπό κράτηση για διάστημα 15 ημερών, κατόπιν απόφασης της αιγυπτιακής εισαγγελίας. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για το θάνατο περίπου 800 διαδηλωτών κατά τη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο και για τη βία που άσκησαν κατά την καταστολή της, καθώς και για υπεξαίρεση δημόσιου χρήματος.
Υπό την προστασία της αστυνομίας ανακρίνονται οι γιοι του Μουμπάρακ Υπό την προστασία της αστυνομίας ανακρίνονται οι γιοι του Μουμπάρακ Ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου παραμένει στο νοσοκομείο του Σαρμ Ελ-Σεΐχ, αφότου υπέστη καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της χθεσινής ανάκρισής του. Χθες βράδυ, ο διευθυντής του νοσοκομείου δήλωσε στο Αλ Αραμπίγια ότι ο Μουμπάρακ βρισκόταν σε σχετικά καλή κατάσταση, ωστόσο, νοσοκομειακή πηγή που επικαλείται σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters ανέφερε ότι η κατάσταση της υγείας του δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί.

«Θα ασκήσω το νόμιμο δικαίωμά μου να υπερασπιστώ τη φήμη μου καθώς και εκείνη της οικογένειάς μου», είχε δηλώσει χθες ο Χόσνι Μουμπάρακ, ενόψει της ανάκρισής του. Ο Μουμπάρακ επέμεινε ότι τα στοιχεία που θα δώσει στον εισαγγελέα θα αποδείξουν ότι δεν έχει περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, ούτε έχει επωφεληθεί οικονομικά από τη θέση εξουσίας που κατείχε τόσα χρόνια στην Αίγυπτο, καθώς και ότι από τα στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών, τόσο των δικών του όσο και των γιων του, θα φανεί ότι δεν έχουν διαπράξει παράνομες πράξεις.
Σύμφωνα με πηγή των δυνάμεων ασφαλείας, οι γιοι του Μουμπάρακ οδηγούνται στη φυλακή Τόρα στο Κάιρο από το Σαρμ ελ-Σέιχ, όπου ανακρίνονταν. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε επίσης πως ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της ανάκρισης του Χόσνι Μουμπάρακ στο διεθνές νοσοκομείο του θερέτρου αυτού στο Σινά.

Οι στρατιωτικοί που έχουν αναλάβει την εξουσία στη Αίγυπτο, έπειτα από την αποχώρηση του Μουμπάρακ, έχουν γίνει αποδέκτες το τελευταίο χρονικό διάστημα ιδιαίτερα έντονων πιέσεων από διαδηλωτές στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου, προκειμένου να προχωρήσουν στην προσαγωγή σε δίκη του Μουμπάρακ και των στελεχών του καθεστώτος του. Την Τρίτη στρατιώτες διέλυσαν πενθήμερη καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Ταχρίρ.
"Θέλουμε τα λεφτά μας, θέλουμε να δικαστούν οι κλέφτες", φώναζαν διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο Μουμπάρακ.
Το γεγονός ότι ο Μουμπάρακ ανακρίθηκε, δεν σημαίνει ότι αρχίζει η δίκη του, αλλά αποτελεί ένα πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το στρατιωτικό καθεστώς έχει ήδη παγώσει τις καταθέσεις του Μουμπάρακ στην Αίγυπτο και έχει προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες για το πάγωμα των κεφαλαίων που μπορεί να διαθέτει στο εξωτερικό. Ωστόσο, τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για την πλειοψηφία του αιγυπτιακού λαού, ο οποίος απαιτεί ο πρώην πρόεδρος να προσαχθεί σε δίκη.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire