ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 13 avril 2011

Μεταρρυθμίσεις στα ΑΕΙ ζητεί η Διεθνής Επιτροπή

Του Αποστολου Λακασα
Μεταρρυθμίσεις στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης ζητεί η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή που σύστησε το υπ. Παιδείας και στην οποία μετέχουν εννέα πανεπιστημιακοί από ΑΕΙ του εξωτερικού. Η πρόταση της επιτροπής καταγράφει τα προβλήματα του ελληνικού συστήματος: «Είναι αγκυλωμένο στο παρελθόν με δομές και διαδικασίες που εμποδίζουν την ανάπτυξη δεξιοτήτων και ταλέντων», λέει. Καταλογίζει ευθύνες σε πολιτικό σύστημα και πανεπιστημιακή κοινότητα, ενώ ως προς τις προτάσεις κινείται στα όρια της κυβερνητικής πρότασης για τον νέο νόμο-πλαίσιο λειτουργίας των ΑΕΙ. Μάλιστα, ξεχωρίζει η επισήμανση ότι «το ελληνικό σύστημα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στερείται μιας πολύ σημαντικής συνιστώσας της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: τα διετή περιφερειακά κολέγια».
Είναι μία πρόταση που έχει κάνει και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Ιω. Πανάρετος μέσω του blog του. «Επιτρέπουν στους καλύτερους σπουδαστές να μεταπηδούν στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα τετραετούς φοίτησης, με σαφώς καθορισμένες προϋποθέσεις και διαδικασίες. Γίνονται κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάπτυξης για τις γύρω πόλεις και κοινότητες» προσθέτει η έκθεση, δείχνοντας το μέλλον των χαμηλής ζήτησης περιφερειακών ΤΕΙ. Ειδικότερα η έκθεση διαπιστώνει, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
- Τα ΑΕΙ υποφέρουν από κρίση αξιών και παρωχημένες πολιτικές και οργανωτικές δομές.
- Στην Ε. Ε. και άλλες χώρες (Αυστραλία, Ισραήλ, Ιαπωνία, Κορέα, Μεξικό), η Ελλάδα παρουσιάζει τις υψηλότερες δαπάνες ανά φοιτητή και τη μεγαλύτερη αύξηση στις δαπάνες αυτές μεταξύ 1995-2005.
- Μόνο το ένα τρίτο των εγγεγραμμένων φοιτητών αποφοιτά εντός του απαιτούμενου χρόνου. Είναι το χαμηλότερο ποσοστό αποφοίτησης στην Ε. Ε. Από τους 600.000 φοιτητές που πιστεύεται ότι είναι εγγεγραμμένοι, μόνο 180.000 έχουν εγγραφεί για να παραλάβουν τα δωρεάν βιβλία.
- Στην Ε. Ε. η Ελλάδα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών που αφήνουν τη χώρα για να εγγραφούν σε ΑΕΙ άλλων χωρών. Κάθε χρόνο, 60.000 Ελληνες φοιτούν σε ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.
- Οι πανεπιστημιακοί χώροι δεν είναι ασφαλείς.
Μεταξύ των συστάσεων είναι η θεσμοθέτηση Συμβουλίων Διοίκησης. «Τα ΑΕΙ πρέπει να διοικούνται και να ελέγχονται από ένα διορισμένο και ανεξάρτητο σώμα που θα είναι υπεύθυνο για την ευημερία του ΑΕΙ (ή των ΑΕΙ) που εποπτεύουν. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα διεθνώς, αλλά οι δύο συνηθέστερες προσεγγίσεις είναι οι εξής: ένα ανεξάρτητο συμβούλιο για κάθε ΑΕΙ ή ένα ανεξάρτητο συμβούλιο για μία ομάδα ιδρυμάτων με κοινά χαρακτηριστικά» λέει η έκθεση. Προτείνει, επίσης, η Σύγκλητος να έχει μόνο ακαδημαϊκές αρμοδιότητες, ενώ ζητεί την αξιολόγηση της απόδοσης κάθε ιδρύματος.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire