ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 16 avril 2011

Η βία στα παιδιά: «Οι καταγγελίες που δεχόμαστε γίνονται όλο και πιο σοβαρές»



Tης Λινας Γιανναρου
Το περιστατικό είναι αληθινό. Χθες το μεσημέρι, σε μια ήσυχη γειτονιά της Αθήνας, ένα κοριτσάκι χτύπησε την πόρτα του αστυνομικού τμήματος. Φανερά αναστατωμένο, ζήτησε τη βοήθεια των αστυνομικών. «Η μαμά μου με χτυπάει, γι’ αυτό έφυγα από το σπίτι», τους είπε. Εκπληκτοι οι αστυνομικοί από το θάρρος του μικρού κοριτσιού, πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε ενέργεια, κάλεσαν το 1056. Από εκεί, από τους ανθρώπους της Εθνικής Τηλεφωνικής Γραμμής για τα Παιδιά, έλαβαν τις απαραίτητες οδηγίες για το πώς πρέπει να χειριστούν τη λεπτή υπόθεση.

Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως πρόσταζε η περίπτωση. «Οπως φαίνεται, αργότερα εμφανίστηκε στο τμήμα ένας “ευυπόληπτος”, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, κύριος, ο οποίος δήλωσε πατέρας του παιδιού και παραδέχθηκε ότι η μητέρα είναι αλκοολική και παραφέρεται. Κι εκείνοι το άφησαν να φύγει», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» κ. Κώστας Γιαννόπουλος. «Οταν ενημερωθήκαμε βέβαια, παρακαλέσαμε την αστυνομία να μην αφήσει έτσι την υπόθεση. Ετσι τώρα (σ. σ. χθες το απόγευμα) έχουν πάει να διαπιστώσουν τι ακριβώς συμβαίνει στο σπίτι». Η παραπάνω υπόθεση είναι ενδεικτική αφενός της έλλειψης ενημέρωσης και ειδικής εκπαίδευσης των υπηρεσιών και αφετέρου της ευρείας χρήσης της γραμμής βοήθειας του «Χαμόγελου του Παιδιού». «Μας καλούν παιδιά, γονείς, έφηβοι, δάσκαλοι, αλλά και η αστυνομία, ο εισαγγελέας, όλες οι υπηρεσίες», λέει ο κ. Γιαννόπουλος. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, με αφορμή τη διοργάνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού» του 4ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου τον ερχόμενο Οκτώβριο του Διεθνούς Δικτύου Τηλεφωνικών Γραμμών Υποστήριξης Παιδιών με τη συμμετοχή 58 φορέων από 37 χώρες, η γραμμή SOS 1056 έλαβε το 2010 περισσότερες από 270.000 κλήσεις.
«Οι καταγγελίες που δεχόμαστε γίνονται όλο και πιο σοβαρές», αναφέρει ο ίδιος. «Η βία έχει μπει στα σχολεία, στο Ιντερνετ, υπάρχουν θέματα αυτοκτονιών. Οι έφηβοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και οι γονείς νιώθουν αδύναμοι να τους βοηθήσουν. Αυτά βέβαια είναι τα απλά. Υπάρχουν και τα φρικτά, τα οποία προσεγγίζουμε σε συνεργασία με την αστυνομία και τον εισαγγελέα».
Η γραμμή 1056 έχει ανακηρυχθεί από το υπουργείο Υγείας εθνική γραμμή βοήθειας για τα παιδιά, ενώ έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του «Χαμόγελου του Παιδιού» και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Εντύπωση επομένως προκαλεί το γεγονός ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χάρης Καστανίδης κατέθεσε προχθές συμπληρωματικό άρθρο στη συζήτηση του νομοσχεδίου περί ευθύνης υπουργών που προβλέπει τη δημιουργία νέας γραμμής για τα κακοποιημένα παιδιά. «Γιατί να φτιάξουμε νέα όταν ήδη λειτουργεί τέτοια γραμμή;», αναρωτιέται ο κ. Γιαννόπουλος. «Ελάχιστες εξάλλου είναι διεθνώς οι κρατικές γραμμές για παιδιά. Ισως η μέριμνα της πολιτείας θα έπρεπε να ήταν να βελτιώσει τις υπάρχουσες υπηρεσίες. Δεχόμαστε κλήσεις για βασανισμούς και μπορεί να μην ανταποκριθεί κανείς».

Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύθηκε στις 15/04/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire