ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 21 avril 2011

Η δημοκρατία στην Τουρκία...

Δικαστικό “πραξικόπημα” κατά Κούρδων υποψηφίων


MANΩΛΗΣ ΚΩΣΤΙΔΗΣ Δικαστική παρέμβαση στις εκλογές της Τουρκίας με θύματα τους Κούρδους. Το Εκλογοδικείο  ακύρωσε την υποψηφιότητα 12 ανεξάρτητων υποψηφίων για τις εκλογές της 12ης Ιουνίου. Και οι 12 υποψήφιοι στηρίζονταν, είναι Κούρδοι και στηρίζονταν απο το φιλοκουρδικό Κόμμα ” Ειρήνης και Δημοκρατίας” (BDP)
Το Εκλογοδικείο ακύρωσε τις υποψηφιότητες εξεχοντων ονομάτων των Κούρδων, όπως της Λεϊλά Ζανά, της Σεμπαχάτ Τουντζέλ με τη δικαιολογία ότι έχουν ποινικό μητρώο!


Μόνο που το μητρώο της Λειλά Ζανά είναι για “πολιτικό αδίκημα” όταν τη δεκαετία του 90 είχε ορκιστεί ως βουλευτής μιλώντας και την Κουρδική γλώσσα. Γι’αυτή της την πράξη είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη.
Όλων των υποψηφίων τα αδικήματα είναι για τις προσπάθειες τους για την κατάκτηση των δικαιωμάτων των Κούρδων.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν οτι η παρέμβαση αυτή γίνεται για να εμποδιστεί η εκλογή ανεξάρτητων Κούρδων βουλευτών στις Νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.
Το BDP είχε αποφασίσει να στηρίξει ανεξάρτητους βουλευτές λόγω του εκλογικού συστήματος της Τουρκίας. Στην Τουρκία το όριο εκλογής βουλευτών για ανεξάρτητο κόμμα είναι το 10% σε όλη την επικράτεια, το BDP στις εκλογές καταφέρνει να αποσπάσει περίπου το 8%.
Ομως οι ανεξάρτητοι βουλευτές πρέπει να πάρουν το 25% των ψήφων στις πόλεις που είναι υποψήφιοι.
Στις Νοτιοανατολικές επαρχίες το BDP συγκεντρώνει το 50% των ψήφων και ο στόχος ήταν η εκλογή τουλάχιστον 30 ανεξάρτητων βουλευτών.
Με τη δικαστική παρέμβαση αυτό τώρα αποκλείεται.
Εκφράζονται φόβοι για αύξηση της έντασης στη Νοτιοανατολική Τουρκία.
Η Τουρκία για άλλη μια φορά δείχνει να απομακρύνεται απο τις δημοκρατικές αξίες…. η δεν τις είχε φτάσει ποτέ.


onalert.gr

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire