Λεπτό προς λεπτό καταγράφουν τις εξελίξεις τα διεθνή ΜΜΕ
Γιάννης Παπαδάτος
Λεπτό προς λεπτό παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Ελλάδα τα ΜΜΕ του εξωτερικού, καταγράφοντας την πρωτόγνωρη 48ωρη απεργία, τα επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας και κυρίως το θρίλερ για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
"Γενικός συναγερμός για το δημόσιο χρέος", γράφει το χθεσινό πρωτοσέλιδο της "Monde", συνδυάζοντας το ελληνικό πρόβλημα με τον κίνδυνο στάσης πληρωμών στις ΗΠΑ και τον ογκούμενο δημοσιονομικό κίνδυνο της Γαλλίας. Η ηλεκτρονική σελίδα της γαλλικής εφημερίδας -όπως και όλων των μεγάλων ΜΜΕ- ενημερωνόταν συνεχώς για τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις συγκρούσεις στο Σύνταγμα. Η αγωνία των Ισπανών μήπως "μολυνθούν" αποτυπώθηκε στο κύριο θέμα της "El Pais", που αφορά το γαλλικό σχέδιο για διακράτηση του 50% των ελληνικών ομολόγων και την ωρίμανσή τους σε διάστημα 30ετίας.
"Η αστυνομία ρίχνει δακρυγόνα στους διαδηλωτές", τόνιζε η ιστοσελίδα του CNN, την ώρα που η αντίστοιχη του BBC πρόβαλλε ως πρώτο θέμα τη βίαιη εκτροπή των διαδηλώσεων κατά του πακέτου λιτότητας. Σε περίοπτη θέση φιλοξένησαν και οι "New York Times" τη "διήμερη απεργιακή κινητοποίηση κατά των μέτρων λιτότητας", την υπερψήφιση των οποίων χαρακτήρισαν "κρίσιμη για την εκταμίευση της διεθνούς οικονομικής βοήθειας".
Μεταξύ άλλων τα γεγονότα κάλυψαν (και καλύπτουν) εκτενώς οι "Financial Times", το Al Jazeera, η "Deutsche Welle" και το "Spiegel". Το γερμανικό περιοδικό, που... κήδεψε προσφάτως το ευρώ με την ελληνική σημαία, δεν έκρυψε την αγωνία του για την έκβαση της κοινοβουλευτικής μάχης. Oσο για την "Deutsche Welle", επικεντρώνεται στην "έκκληση του Γ. Παπανδρέου προς τους βουλευτές του για έγκριση του πακέτου λιτότητας την ώρα που οι διαδηλώσεις γίνονται βίαιες".
"Wall Street Journal" για τις αποκρατικοποιήσεις
"Πώληση επικών διαστάσεων"
"Κοντινό πλάνο" στο σκέλος των αποκρατικοποιήσεων έκανε η "Wall Street Journal", παρουσιάζοντας εκτενείς λίστες με τα προς πώληση περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού Δημοσίου.
Και μάλιστα συνοδεία χαρτών, φωτογραφιών από τις ακτές και εικόνων του μεγαλύτερου φιλέτου, όπως θεωρείται το Ελληνικό! "Η πονεμένη Ελλάδα επιχειρεί εθνικό ξεπούλημα", τονίζει το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, η οποία -ειρήσθω εν παρόδω- είχε χαρακτηρίσει "κλοπή" στις 8 Ιουνίου την αγορά του 10% του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom έναντι 400 εκατ. ευρώ.
"Για πούλημα: τέσσερα μεγάλα Airbus, η κρατική εταιρεία στοιχημάτων (σ.σ.: ΟΠΑΠ), ο κρατικός ιππόδρομος, μετοχές σε καζίνο, πολλά λιμάνια, τα εθνικά ταχυδρομεία, δύο εταιρείες ύδρευσης, ορυχεία νικελίου, εργοστάσια πυρομαχικών, μονοπώλια ηλεκτρισμού και αερίου, τηλεπικοινωνιακός οργανισμός, μετοχές σε μισή ντουζίνα τράπεζες, εκατοντάδες χιλιόμετρα οδικού δικτύου, ένα παλιό αεροδρόμιο, ολυμπιακές εγκαταστάσεις και χιλιάδες στρέμματα γης, συμπεριλαμβανομένων εξαίσιων τεμαχίων της ελληνικής ακτογραμμής".
Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για "πώληση επικών διαστάσεων", την οποία "δεν είχαν ακριβώς κατά νου οι Ελληνες όταν ξεκινούσαν διαπραγματεύσεις για το δεύτερο πακέτο διάσωσης". Ωστόσο, η "WSJ" επισημαίνει τρία εμπόδια στις αποκρατικοποιήσεις: τα συνδικάτα, τους "Αγανακτισμένους" και την γραφειοκρατία.
Πηγή: www.ethnos.gr
Δημοσιεύτηκε στις 29/06/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire