Με σημαντική πολιτική κρίση ξεκίνησε στην Τουρκία η νέα πολιτική περίοδος, μετά τις εκλογές της 12ης Ιουνίου. Κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, έγινε η ορκωμοσία των βουλευτών, στην οποία δεν συμμετείχαν οι βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος αλλά και οι 35 ανεξάρτητοι που έχουν εκλεγεί με την υποστήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας.
Οι βουλευτές του ΡΛΚ πήραν μέρος στη συνεδρίαση, αλλά δεν ορκίστηκαν, ενώ οι ανεξάρτητοι βουλευτές δεν συμμετείχαν ούτε στη συνεδρίαση.
Το φιλοκουρδικό κόμμα διαμαρτύρεται για την απόφαση του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου να αφαιρέσει την έδρα από τον ανεξάρτητο βουλευτή Χατίπ Ντιτζλέ, λόγω τελεσίδικης καταδίκης δύο μέρες πριν από τις εκλογές. Η βουλευτική υποψηφιότητα του Ντιτζλέ είχε γίνει δεκτή από την Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, επειδή τότε δεν υπήρχε τελεσίδικη απόφαση.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν άλλοι πέντε ανεξάρτητοι βουλευτές που είναι προφυλακισμένοι στην υπόθεση της Ένωσης Κοινοτήτων Κουρδιστάν (KCK). Το αρμόδιο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης και σε αυτή την περίπτωση.
Πρακτικά, ο βουλευτής που δεν ορκίζεται κατέχει μεν το αξίωμα, αλλά δεν μπορεί να ψηφίζει και να παίρνει μέρος στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Ως προς το ΡΛΚ, το πρόβλημα αφορά στους νεοεκλεγέντες βουλευτές Μεχμέτ Χαμπεράλ και Μουσταφά Μπαλμπάι. Αμέσως μετά τις εκλογές, το δικαστήριο που εκδικάζει την υπόθεσή τους απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισής τους. Θεωρητικά η νομική διαδικασία συνεχίζεται, αφού το κόμμα έχει κάνει ένσταση στη δικαστική απόφαση.
Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και με τον βουλευτή του ακροδεξιού κόμματος Ενγκίν Αλάν, ο οποίος είναι επίσης προφυλακισμένος, κατηγορούμενος στην υπόθεση Εργκενεκόν. Ωστόσο, το κόμμα παίρνει μέρος στη σημερινή συνεδρίαση.
Ο ηγέτης του ΡΛΚ Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ανακοινώνοντας σήμερα την απόφαση του κόμματός του σχετικά με την ορκωμοσία, είπε «δεν θα ορκιστούμε έως ότου ανοίξει ο δρόμος για την ορκωμοσία των δύο συναδέλφων μας». Αναφερόμενος, μάλιστα, στη δήλωση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «ας πρόσεχαν ποιους έκαναν υποψήφιους», ο Κ. Κιλιστντάρογλου αναρωτήθηκε: «ποιος από τους δύο Ερντογάν μιλάει; Αυτός που είναι υπέρ της λαϊκής βούλησης ή αυτός που είναι εναντίον;».
Η υπόθεση έχει πάρει διαστάσεις σημαντικής πολιτικής κρίσης, αφού σύσσωμη η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλία, για να λυθεί το πρόβλημα. Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης, στις 15:00, ο Κ. Κιλιτσντάργογλου δήλωσε πως υπήρξε από πλευράς κυβερνώντος κόμματος αίτημα για συνάντηση αύριο. Το ίδιο αίτημα γνωστοποιήθηκε και προς το ακροδεξιό κόμμα. Έτσι, αύριο αναμένεται κάποια εξέλιξη, που ενδεχομένως θα αποκαλύψει τις προθέσεις του κυβερνώντος κόμματος, τόσο για την περίπτωση του Χατίπ Ντιτζλέ όσο και για τους οκτώ προφυλακισμένους βουλευτές.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire