ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 29 juin 2011

Η ανασφάλεια των κομμάτων


Βασίλης Χιώτης 
Από τα όσα συνέβησαν στην Βουλή μέχρι να ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, ένα κυρίαρχο συμπέρασμα προκύπτει. Το πολιτικό σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα, έχει λίγους μήνες ζωής ακόμα…

Μπορεί τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να ξεπέρασαν την δοκιμασία αυτή με αμυχές, αλλά οι αντοχές τους στην πίεση της κοινής γνώμης αποδείχθηκαν για μια ακόμη φορά περιορισμένες. Δεν μπορούν να πείσουν πια ούτε τους βουλευτές τους για τις επιλογές τους.

Στο ΠΑΣΟΚ χρειάστηκε να επιστρατευτούν κορυφαία στελέχη και να πέσουν στα πόδια του Αθανασιάδη, του Ρομπόπουλου και του Γουματζίδη για να αποφευχθεί το στραπάτσο.

Στη Νέα Δημοκρατία εκτός της Έλσας Παπαδημητρίου που γύρισε την πλάτη της στην αντιμνημονιακή ρητορική του Σαμαρά, πολλοί ακόμη βουλευτές ψήφισαν «όχι» με σκυμμένο το κεφάλι, γνωρίζοντας ότι αργά η γρήγορα θα αναγκαστεί η παράταξή τους να αλλάξει πλεύση.

Στη Δημοκρατική Συμμαχία, η επιλογή της Ντόρας Μπακογιάννη να ψηφίσουν οι βουλευτές της «παρών», οδήγησε τον Κ. Κιλτίδη στον προθάλαμο του ΛΑ.Ο.Σ. και από εκεί που περίμενε κέρδη από την ψηφοφορία, να μετρά απώλειες.

Οι ανεξάρτητοι βουλευτές φθάνουν πια στο ελληνικό Κοινοβούλιο τους 16 και αναδεικνύονται σε τέταρτη κοινοβουλευτική δύναμη, πριν συμπληρωθούν δύο χρόνια από τις εκλογές!

Παρά την ηρεμία που θα υπάρξει τώρα λόγω της ανάπαυλας του καλοκαιριού, ελάχιστοι πια πιστεύουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να βγάλει και τον επόμενο χειμώνα. Αλλά όσο τρέμει τις εκλογές η κυβέρνηση, άλλο τόσο τις τρέμει και η αξιωματική αντιπολίτευση που παραμένει καθηλωμένη στο 21% ενώ όλος ο κόσμος έχει βγει στους δρόμους.

Με λίγα λόγια το πολιτικό σύστημα της χώρας πνέει τα λοίσθια. Το ομολογούν πια και τα ίδια τα κόμματα εκπέμποντας όλο και περισσότερο την ανασφάλειά τους. Το ερώτημα είναι τι θα προκύψει, όταν αυτό το σύστημα καταρρεύσει…

Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 29/0/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire