EIKONOΓPAΦHΣH: Τιτινα Χαλματζη
Tης Αννας Γριμανη
* O Κωνσταντίνος Μπαλάνης είναι διακεκριμένος καθηγητής (regents professor) στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων του Arizona State University των ΗΠΑ. Επίσης, είναι επίτιμος καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ)
H ελληνικότητα είναι αίσθημα ή συνείδηση;
Ζώντας στη διασπορά εδώ και 55 χρόνια, αισθάνομαι πραγματικά Eλληνας. Η ελληνικότητα, που την αποκτάμε από τα πρώτα βήματά μας, γίνεται εύκολα αντιληπτή στους άλλους, καθώς είμαστε λαός έντονα εκφραστικός. Αυτό, λοιπόν, το αίσθημα της ελληνικότητας επιδιώκουμε να το μεταδώσουμε και στις νεότερες γενιές.
Τι πιο μικρό ελληνικό αγάπησα.
Τη νοσταλγία, που είναι συνδεδεμένη με το φυσικό τοπίο του Ασπροποτάμου και της Πίνδου.
Η υπέροχη εκδοχή του Ελληνα.
Eκείνος που διακρίνεται για την αφοσίωσή του στην οικογένεια, τη δεοντολογία του στο χώρο εργασίας, το φιλότιμο και τη θρησκευτικότητά του.
Αυτό που με χαλάει.
Οτι οι Ελληνες, που υπήρξαν πρωτοπόροι στα μαθηματικά, αντιμετωπίζουν σε αυτήν τη μεγάλη χρηματοοικονομική κρίση σοβαρότατα οικονομικά προβλήματα, εξαιτίας της απληστίας ορισμένων, που οι ίδιοι πλούτισαν, θυσιάζοντας την ευημερία της χώρας και των πολιτών της.
Προσόν ή μειονέκτημα να είσαι Ελληνας σήμερα;
Αναμφισβήτητα προσόν. Εμείς, οι Ελληνες της διασποράς, καυχιόμαστε γι' αυτό!
Παράγει πολιτισμό ο Ελληνας της νέας εποχής ή μένει προσκολλημένος σε μια ρητορική ελληνικότητα;
Οι πρόγονοί μας έθεσαν τον πήχυ τόσο ψηλά, που είναι σχεδόν αδύνατον να τον φτάσουμε. Επαναπαυτήκαμε στη δύναμη της Ιστορίας μας και δεν δημιουργήσαμε νέα ταυτότητα. Ωστόσο, σύγχρονοι Ελληνες συνεισέφεραν τα μέγιστα σε διάφορους τομείς, όπως την Ιατρική -λαμπρό παράδειγμα είναι ο Dr. Γεώργιος Νικόλαος Παπανικολάου-, τη μηχανική, τη φιλοσοφία, τον αθλητισμό. Στη διασπορά έχουμε ξακουστά ονόματα και στην πολιτική, όπως τον Μιχάλη Δουκάκη.
Με ποια ταυτότητα οι Ελληνες περιέρχονται τον σύγχρονο κόσμο;
Η ελληνική καταγωγή μας αποτελεί, προς το παρόν, την ταυτότητά μας στον σύγχρονο κόσμο. Oφείλουμε να τη διαφυλάξουμε, αλλά και να επικυρώσουμε τη σύγχρονη ελληνική ταυτότητά μας, μέσα από τα έργα και την πορεία μας στη ζωή.
Το ελληνικό μου «γιατί» κι ένα «πρέπει» που πέταξα.
«Γιατί» μετανάστευσα στην Αμερική; Ο λόγος, βέβαια, ήταν οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε η οικογένειά μου εξαιτίας του πολέμου και των πολιτικών αναταραχών που βίωνε η Ελλάδα. Πέταξα το «πρέπει» της επιστροφής όταν, στην πρώτη επίσκεψή μου στην πατρίδα ύστερα από έντεκα ολόκληρα χρόνια, διαπίστωσα ότι οι ευκαιρίες για μόρφωση δεν ήταν ικανοποιητικές.
Ο Ελληνας ποιητής μου.
Ο Διονύσιος Σολωμός.
Η αδιαπραγμάτευτη ελληνική αλήθεια μου.
Η ανατροφή μου έως κάποια ηλικία στην Ελλάδα. Αποτελεί για μένα προνόμιο - σκληραγωγήθηκα, έμαθα να σέβομαι την επαγγελματική δεοντολογία, τον πολιτισμό, τη θρησκεία, την ελευθερία και τη γλώσσα της πατρίδας μου. Ολες οι επιτυχίες και οι αποτυχίες της ζωής με παραπέμπουν στις ρίζες μου.
Η Οδός των Ελλήνων στον παγκόσμιο χάρτη - ορίστε την.
Οι Ελληνες έθεσαν τον θεμέλιο λίθο της δημοκρατίας, δημιούργησαν τον ανυπέρβλητο αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, υπήρξαν πρωτοπόροι - οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Πυθαγόρειο Θεώρημα, ο Ορκος του Ιπποκράτη μάς ορίζουν. Η σύγχρονη οδός των Ελλήνων ταυτίζεται με την οικουμενική διάκρισή τους σε τομείς δράσης, κυρίως των επιστημών.
Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 26/06/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire