Ο ομογενής Γ. Κουκης πιστεύει στην «ηθική ηγεσία»
Βρέθηκε στη χώρα μας για να συμμετάσχει στο πρώτο «Greek Power Summit: Helping Greece to Rebuilt», που πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάννια».
Γι' αυτό και όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κούκης, «έχουμε ανάγκη έναν νέο Περικλή, που θα είναι ικανός αλλά και διατεθειμένος να πάρει γενναίες αποφάσεις, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, με μοναδικό γνώμονα το καλό του τόπου μας».
Ο ισχυρός επιχειρηματίας -ο οποίος όταν αγόρασε την Temenos είχε μόλις 25 άτομα προσωπικό και την έκανε μία από τις κορυφαίες εταιρείες software τραπεζικών συστημάτων σε ολόκληρο τον κόσμο- είναι υπέρμαχος της ethical leadership («ηθική ηγεσία»), την οποία, όπως ισχυρίζεται, εφαρμόζει στις επιχειρήσεις του και αυτός είναι ο «βασικός παράγων της πραγματικής επιτυχίας, μαζί με σκληρή δουλειά».
* Η επιτυχία δεν είναι και θέμα συγκυριών;
* Φυσικά. Το timing είναι πάρα πολύ σημαντικό. Αν έρθει σήμερα ο Μπιλ Γκέιτς και του δώσω πιο πολλά λεφτά από ό,τι είχε τότε, αν του δώσω ένα δισ. και του πω χτίσε μου άλλη μία Microsoft, δεν μπορεί. Αν υπάρχει ύφεση, κανείς δεν μπορεί να αγοράσει το προϊόν που παράγεις. Αλλά επιτυχία δεν είναι μόνο να κάνουμε λεφτά. Υπάρχουν επιχειρηματίες που είναι κλέφτες, που πετάνε κόσμο για να παραστήσουν τους επενδυτές. Επιτυχία είναι ένας επιχειρηματίας να έχει κέρδη αλλά και να προσφέρει στην κοινωνία. Εγώ όχι μόνο δεν απολύω, αλλά προσλαμβάνω κόσμο που θέλει να δουλέψει και δεν μπορεί.
* Αρα πιστεύετε ότι μπορεί να συνδυαστεί η κερδοφορία σε μια επιχείρηση χωρίς απολύσεις και μειώσεις μισθών;
Εκοψα μισθούς, αλλά τους επέστρεψα
* Οχι 100%, 1.000%. Οταν ξέσπασε η οικονομική κρίση το 2008, η μετοχή μου από 35 φράγκα πήγε στα 6. Εμείς δεν απολύσαμε ούτε ένα άτομο. Στους εργαζομλένους έγινε 3,5% μείωση του μισθού τους, στο management 10% και εγώ ως chairman 50%, γιατί ο καπετάνιος στις φουρτούνες φαίνεται. Αμα είσαι αρχηγός πρέπει να δώσεις το παράδειγμα, δεν μπορείς να ζητάς μείωση μισθού από τους εργαζομένους και εσύ τίποτα.
Οταν πέρασε η μεγάλη φουρτούνα, όλοι πήραν πίσω τα λεφτά τους, τις μειώσεις που τους είχαν γίνει συν μπόνους και εγώ δεν πήρα τίποτα. Είχα 2.700 άτομα, τώρα έχω 3.900. Το κλειδί της πραγματικής επιτυχίας είναι η εντιμότητα.
Επιχειρήσεις φαλιρίζουν, καθεστώτα πέφτουν γιατί κυριαρχεί μια στρεβλή ιδέα τού τι θα πει επιτυχία. Αν είχαμε πραγματικά έντιμους πολιτικούς και πραγματικά έντιμους επιχειρηματίες δεν θα έμενε ο κόσμος χωρίς δουλειά, ούτε η Ελλάδα θα ήταν σήμερα σε αυτή την κατάσταση.
* Πού αποδίδεται τη σημερινή κατάσταση της χώρας;
Λάθος χειρισμοί και λάθος ηγεσία
* Κακοί χειρισμοί αλλά και λάθος ηγεσία. Ανέκαθεν διοικούσαν τη χώρα άνθρωποι που θέλουν να γίνουν αρχηγοί όχι για να βοηθήσουν την Ελλάδα, αλλά για να γεμίσουν τις τσέπες τους και να εξυπηρετήσουν τους φίλους του, τα ρουσφέτια κατέστρεψαν την Ελλάδα. Δεν υπήρξε ποτέ, ούτε τώρα υπάρχει, κανένας πολιτικός που να έχει τη δύναμη να αλλάξει προς το καλύτερο τα πράγματα, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος. Δεν έχουμε αρχηγό, έχουμε ανάγκη ένα νέο Περικλή, ένα νέο χρυσό αιώνα, που θα πάρει γενναίες αποφάσεις για το πραγματικό συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων.
* Οπως;
* Μείωση προσωπικού στο Ελληνικό Δημόσιο. Είναι δυνατόν να έχουμε μέχρι και παπάδες στο Δημόσιο; Αυτά είναι ανήκουστα πράγματα. Ακόμα, μια ζωή στην Ελλάδα γινόταν κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος. Αν δεν έχεις χρήματα πώς αγοράζεις αεροπλάνα και υποβρύχια; Και μετά αναγκάζεσαι να δανείζεσαι.
Θα έπρεπε να θεσπιστεί νόμος, αν μια κυβέρνηση της Ε.Ε. ξοδεύει πάνω από 3% του προϋπολογισμού ο πρωθυπουργός να πάει φυλακή. Φυλακή και αυτός που θα αποδειχθεί ότι κλέβει, είτε πολιτικός είτε πολίτης. Δεν μπορεί ο γιατρός να έχει μισθό και να σου ζητάει και 2.500 ― φακελάκι. Και να καταργηθεί η βουλευτική ασυλία· έτσι τους ενθαρρύνουμε να κλέβουν. Και βέβαια, πριν γίνει ένας πρωθυπουργός να δηλώνει τα περουσιακά του στοιχεία αλλά και των συγγενών του. Γιατί φυσικά μπορούν να κλέψουν και να βάλουν τα λεφτά στον αδερφό τους, στον ξάδερφό τους. Και βέβαια, να μπει ενιαίος φόρος 10% για όλους. Τα εφαρμόζουν 27 χώρες, καιρός να το εφαρμόσουμε κι εμείς.
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δημοσιεύτηκε στις 25/06/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire