ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 29 juin 2011

Δύο «αγκάθια» στο γαλλικό σχέδιο. Προβληματίζουν τις τράπεζες η αποτίμηση των νέων ομολόγων και το υψηλό επιτόκιο

Του Σωτηρη Nικα

Δύο βασικά «αγκάθια» φαίνεται πως υπάρχουν στη γαλλική πρόταση για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους. Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και ενδεικτική των δυσκολιών είναι η δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Ολλανδίας, κ. Γιαν Κις ντε Γιάγκερ, ότι δύσκολα θα ληφθεί κάποια απόφαση στις 3 Ιουλίου για την Ελλάδα στο Eurogroup. Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται στην αντίδραση των γερμανικών τραπεζών. Αύριο, το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας θα συζητήσει με τους επικεφαλής των γερμανικών τραπεζών τη γαλλική πρόταση, σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών της Γερμανίας κ. Γ. Ασμουσεν.

Πάντως, ο επικεφαλής της γερμανικής Deutsche Bank, κ. Γ. Ακερμαν, μιλώντας στο Reuters υποστήριξε πως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι επιπτώσεις στις τράπεζες από μία «ανανέωση» των ελληνικών ομολόγων. «Μία ανανέωση μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές απομειώσεις», ανέφερε ο κ. Ακερμαν, ενώ αντίστοιχη άποψη εξέφρασαν και άλλοι τραπεζίτες. Δηλαδή, ότι μία ανανέωση των ελληνικών ομολόγων θα μπορούσε να πλήξει τους ισολογισμούς των τραπεζών, αφού θα πρέπει να αποτιμήσουν τα ομόλογα σε τιμές αγοράς και όχι στην ονομαστική τους αξία.
Αυτό είναι το πρώτο «αγκάθι» στη γαλλική πρόταση. Το δεύτερο, έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, το γεγονός ότι η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει για τα νέα ομόλογα τόκους της τάξης του 7% κατά μέσον όρο, δεν εξασφαλίζει ότι μπορεί να θέσει σε βιώσιμη τροχιά το χρέος της, με αποτέλεσμα να μην καμφθούν οι ανησυχίες στην αγορά.
Μάλιστα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι «είναι ένα πολύ πολύπλοκο σχέδιο για τη Γαλλία και το μελετάμε προσεκτικά» και συμπλήρωσε πως «δεν θέλω να είμαι υπερβολικά ενθουσιώδης για το σχέδιο, γιατί έχουμε ακόμα κάποια ερωτήματα πάνω σε αυτό».
Επίσης, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών (IIF), κ. Τ. Νταλάρα, που συμμετέχει στις διαβουλεύσεις, παραδέχτηκε χθες ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι η «πιο πολύπλοκη κρίση χρέους κράτους με την οποία έχω ποτέ ασχοληθεί, γιατί υπάρχουν τόσο πολλοί παίκτες, δεν υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή στάση και οι αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας είναι εξαιρετικά σοβαρές».
Σύμφωνα με το τρισέλιδο προσχέδιο της Γαλλίας για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο για την Ελλάδα, που παρουσιάζει η «Κ», οι εναλλακτικές των γαλλικών τραπεζών είναι δύο:
1. Οι τράπεζες θα πληρωθούν το 100% των ομολόγων και θα επανεπενδύσουν αμέσως το 70% της αξίας των ομολόγων που λήγουν, τουλάχιστον. Από τα κεφάλαια που θα επανεπενδυθούν, το 49% θα αφορά σε νέα 30ετή ομόλογα του Δημοσίου με επιτόκιο που θα κυμαίνεται μεταξύ του 5,5% και του 8% (αναλόγως με τον ρυθμό ανάπτυξης).
Το υπόλοιπο 21% θα δοθεί ως εγγύηση σε μία εταιρεία ειδικού σκοπού που θα δημιουργηθεί για τον λόγο αυτό, μέσω ομολόγων μηδενικού επιτοκίου που θα έχουν διάρκεια επίσης 30 έτη. Υπολογίζεται ότι το ποσό που θα επενδυθεί τώρα στην εταιρεία ειδικού σκοπού, στο τέλος της 30ετίας θα χρησιμοποιηθεί για να αποπληρωθεί ολόκληρο το ποσό που θα επανεπενδύσουν οι τράπεζες.
2. Οι τράπεζες και πάλι θα πληρωθούν το 100% των ομολόγων που λήγουν, αλλά αυτή τη φορά θα επανεπενδύσουν τουλάχιστον το 90% σε 5ετή ομόλογα του Δημοσίου που θα έχουν επιτόκιο 5,5%.
Στόχος του γαλλικού σχεδίου είναι να «ανανεωθούν» ελληνικά ομόλογα αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ από τον Ιούλιο του 2011 έως τον Ιούλιο του 2014. Σε κάθε περίπτωση, οι γερμανικές τράπεζες συμφωνούν ότι η πρόταση της Γαλλίας μπορεί να αποτελέσει τη βάση των συζητήσεων, αλλά θα χρειαστεί εξειδίκευση για να υπάρξει συμφωνία. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Ζαν-Κλοντ Τρισέ, αρκέστηκε να δηλώσει χθες ότι η στάση της ΕΚΤ δεν αλλάζει μετά τη γαλλική πρόταση, ενώ θα γνωστοποιήσει τη θέση της αφού οι κυβερνήσεις παρουσιάσουν τα σχέδιά τους για την Ελλάδα.

Πηγή: www.kathimerini.gr
Δημοσιεύτηκε στις 29/06/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire