ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 28 juin 2011

Βρυξέλλες: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την Ελλάδα

Με κουπόνι 5,5% συν μπόνους για ΑΕΠ τα νέα ελληνικά ομόλογα

Βρυξέλλες, Βέλγιο
Η ΕΕ επεξεργάζεται σχέδιο έκτακτης ανάγκης, σύμφωνα με το Reuters, για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, για την περίπτωση που η ελληνική βουλή απορρίψει τα μέτρα λιτότητας του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Η χρηματοδότηση θα καλύπτει τα 12 δις που χρειάζεται η χώρα για να αποφύγει την άμεση χρεοκοπία. Αφού απορρίφθηκε η λύση χρηματοδότησης-γέφυρας (bridging loan) από την ΕΕ, η πιθανότερη επιλογή θα είναι η παροχή ρευστότητας από μία απροσδιόριστη "τρίτη πλευρά", ανέφερε πηγή στο Reuters, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το βρίσκω δύσκολο να μη βρεθεί τράπεζα ή οργανισμός για να δώσει ακόμα ένα δάνειο στην Ελλάδα. Με τους σωστούς όρους, θα συμβεί».

Παράλληλα, στέλεχος της γαλλικής κυβέρνησης αποκάλυψε περαιτέρω λεπτομέρειες της γαλλικής πρότασης για εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους από τις τράπεζες.


Σύμφωνα με την πρόταση, το σχέδιο καλύπτει τα ομόλογα που λήγουν την περίοδο 2011-2014. Oι τράπεζες που μπαίνουν στη ρύθμιση δεν θα εμφανίζουν τα νέα ελληνικά ομόλογα στον ισολογισμό τους αλλά θα αποκτούν μερίδιο σε εταιρία ειδικού σκοπού που θα ιδρυθεί για την περίσταση.

Για κάθε ευρώ ελληνικού χρέους που θα μετακυλίεται, οι τράπεζες θα λαμβάνουν 30 σεντς σε ρευστό. Από τα υπόλοιπα 70 σεντς, η εταιρία ειδικού σκοπού θα επενδύει τα 50 σε νέα 30ετή ελληνικά ομόλογα και 20 σε χρεόγραφα μηδενικού τοκομεριδίου (zero coupons) ανάλογης διάρκειας.

Το γαλλικό σχέδιο σύμφωνα με τραπεζικές πηγές προβλέπει στην ουσία αντικατάσταση μεγάλου μέρους του χρέους με νέα ομόλογα εγγυημένα από την ΕΤΕπ ή το EFSF και με κουπόνι 5,5%, συν 2,5% κατ΄ έτος ανάλογα με την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ με στόχο τα νέα ομόλογα να έχουν αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Το Παρίσι θεωρεί ότι είναι δυνατόν το Eurogroup της 3ης Ιουλίου να συμφωνήσει στο σχέδιο επί της αρχής, είπε ο αξιωματούχος.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire