ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 24 juin 2011

Επισκόπηση κυπριακού Τύπου 24/06/2011




Η αντιπαράθεση Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα θέματα της οικονομίας, το θέμα των προσλήψεων για την προεδρία της ΕΕ, ο νόμος για τις συντάξεις, η εξάρθρωση, με τη συμβολή της κυπριακής Αστυνομίας, δικτύου χάκερ που διενεργούσε απάτες μέσω διαδικτύου, οι πληροφορίες για επικείμενο ανασχηματισμό και η κινητοποίηση των αποφοίτων της Αγγλικής Σχολής, αξιώνοντας τερματισμό των πολιτικών παρεμβάσεων στο σχολείο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η «Αλήθεια», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Από κόσκινο οι προσλήψεις για την προεδρία», αναφέρει πως μετά το σκάνδαλο με την πρόσληψη συντονιστή στις Βρυξέλλες και την παραίτηση Μολέσκη, η Βουλή προτίθεται να εξετάσει όλες τις προσλήψεις που έγιναν για τις ανάγκες της κυπριακής προεδρίας της ΕΕ. Αλλού γράφει πως αποφασισμένος φέρεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες σε ευρύ ανασχηματισμό της Κυβέρνησής του, στοχεύοντας στη βελτίωση της εικόνας της διακυβέρνησης.
«Η Σημερινή», με κύριο τίτλο «Εγινε παρέμβαση στο Νόμο για τις συντάξεις», αναφέρει πως στη διαπίστωση ότι όντως υπήρξε παρέμβαση στο άρθρο 3 (στ) του Περί Συντάξεων Νόμου  ζήτημα που αποκάλυψε η «Σ» στις 19 Μαϊου  κατέληξε ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, όπως αναφέρει σε επιστολή του προς τη Γενική Ελέγκτρια. Αλλού αναφέρεται πως δίκτυο απάτης μέσω διαδικτύου κατάφεραν να εξαρθρώσουν οι αμερικανικές Αρχές, με τη βοήθεια δώδεκα χωρών, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος.
«Ο Φιλελεύθερος», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Σύγκρουση για τα μέτρα», αναφέρει πως μνήμες προεκλογικής περιόδου ξύπνησε χθες το πολιτικό σκηνικό με την οικονομία να βρίσκεται στο επίκεντρο και την αντιπαράθεση αυτή τη φορά να προκύπτει με αφορμή την πρόταση της Κυβέρνησης προς τις επιχειρήσεις για καταβολή ειδικού φόρου 1.000 ευρώ για δυο χρόνια. Αλλού αναφέρει πως εγκύκλιο προς όλους τους αστυνομικούς να αφαιρέσουν τα τατουάζ που έχουν κτυπήσει σε εμφανή σημεία του σώματός τους αφού εκθέτουν … τη στολή τους, απέστειλε χθες ο Αρχηγός Αστυνομίας.
Η «Χαραυγή», με κύριο τίτλο «Δημαγωγικό ξέσπασμα ΔΗΣΥ», αναφέρει πως «σε ένα δημαγωγικό ξέσπασμα με επιθέσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και όλων των Κοινωνικών Εταίρων προέβη χθες η ηγεσία του ΔΗΣΥ χωρίς ωστόσο να συγκεκριμενοποιεί τι ζητά». Αλλού αναφέρει πως ομόφωνα αποφασίστηκε χθες στη σύσκεψη του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου με τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών η όσο το δυνατό πιο ταχεία προώθηση νομοσχεδίων και προτάσεων νόμου στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές.
Η αγγλόγλωσση Cyprus Mail αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Οι εργαζόμενοι θα αθροίσουν 350 εκατομμύρια ευρώ από τη μισθοδοσία τους» πως η αντιπολίτευση επέκρινε χθες τα κυβερνητικά σχέδια για ενίσχυση των εισοδημάτων, αναφέροντας πως αυτά επιβαρύνουν τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων με το βάρος της οικονομικής κρίσης. Αλλού αναφέρει πως σε συνεργασία με την Telecom Italia Sparkle, η CyTA θα δημιουργήσει το πρώτο υπόγειο καλωδιακό κύκλωμα που ενώνει την Κύπρο με την Ελλάδα.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος», στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αλλαγές εκ θεμελίων θέλει ο Καρογιάν», αναφέρει πως ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν ανεβαίνει τα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου την ερχόμενη Δευτέρα για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο Χριστόφια και να συζητήσουν όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη συνεργασία τους στα πλαίσια της συγκυβέρνησης αλλά και να θέσει επί τάπητος τη συζήτηση εξ υπαρχής του πλαισίου πάνω στις βασικές αρχές στις οποίες εδράζεται αυτή η συνεργασία. Αλλού αναφέρει πως ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής δήλωσε σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ πως παραμένει στο τραπέζι η πρόταση της Βρετανίας για παραχώρηση εδάφους των Βάσεων σε περίπτωση λύσης.
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κρυφή αντιλαϊκή ατζέντα» πως μεγαλοεπιχειρηματίες και η αντιπολίτευση «επαναφέρουν εκβιαστικά θέματα ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών και κατάργηση της ΑΤΑ», έχοντας στο στόχαστρό τους στην «καταπάτηση των εργατικών κατακτήσεων κάνοντας αρχή από τη δημόσια υπηρεσία». Αλλού κάνει λόγο για οργιώδες παρασκήνιο για επιλογή υποψήφιων δημάρχων και «επιχείρηση διεμβολισμού της συνεργασίας ΑΚΕΛ  ΔΗΚΟ» από το ΔΗΣΥ» .
Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το ΔΗΚΟ εμμένει στη συγκυβέρνηση!» πως αρκετές και ικανοποιητικές είναι για τον Μάριο Καρογιάν οι προφορικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου Χριστόφια ότι δήθεν δεν θα ξεφύγει από το πλαίσιο της λύσης ομοσπονδίας, για να επιμένει στη θέση του ότι το ΔΗΚΟ δεν θα εγκαταλείψει τη συγκυβέρνηση. Αλλού αναφέρει πως καζάνι που βράζει είναι και πάλι η Αγγλική Σχολή και αυτή τη φορά πρωτεργάτες στην κινητοποίηση για να σωθεί η Σχολή είναι οι απόφοιτοι και ο σύνδεσμός τους.
Η εβδομαδιαία αγγλόγλωσση The Cyprus Weekly γράφει στο κύριο της θέμα, με τίτλο «Μην φορολογείτε την οικονομία», πως διεθνείς εταιρείες προειδοποίησαν χθες ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για ρευστό για να καλύψουν κενά στο οικονομικό έλλειμμα επειδή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να περιορίσει τις δαπάνες. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή νίκη στο Γουϊμπλετον του Κύπριου αντισφαιριστή Μάρκου Παγδατή, ο οποίος πέρασε έτσι στον τρίτο γύρο της διοργάνωσης.

Πηγή: www.naftemporiki.gr με πληροφορίες από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) 
Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire