ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 29 juin 2011

Πιο κερδισμένοι οι πλούσιοι μετά την κρίση του 2008


Παγκόσμια έρευνα αποκαλύπτει ότι οι πλούσιοι όχι μόνο ανέκαμψαν αλλά αυξήθηκαν και σε αριθμό μετά την κρίση στις ΗΠΑ.



Δεν είναι όλοι το ίδιο. Η Βρετανική οικονομία παραμένη καθηλωμένη, η οικονομία των ΗΠΑ αδύναμη, ενώ η ελληνική κρίση, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, απειλεί με μια παρόμοια της Lehman Brothers κατάρρευση. Την ίδια στιγμή βέβαια, μια νέα έρευνα έρχεται να δείξει ότι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο βελτιώνουν τη θέση τους· σαν να μην έφτανε αυτό, γίνονται και περισσότεροι μέρα με την ημέρα.
Οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη έχουν ανακτήσει τα χαμένα χρήματά τους έπειτα από την τραπεζική κρίση που πυροδότησαν τα τοξικά στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ, το 2008.
Ανέρχονται στα 11 εκατομμύρια και στον ονειρεμένο κόσμο τους είναι γνωστοί και ως «πρόσωπα με υψηλό καθαρό εισόδημα». Ορίζονται ως άτομα που έχουν περισσότερα από ένα εκατομμύριο δολάρια ελεύθερου ρευστού. Σύμφωνα λοιπόν με την ετήσια έρευνα πλούτου που διεξήχθη από την Merill Lynch και την Capgemini, ο πλούτος αυτών των ατόμων ανήλθε στα 42,7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2010, σημειώνοντας μια αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το σύνολο των 40,7 τρισ. το 2007 – την ίδια στιγμή δεκάδες κυβερνήσεις παγκοσμίως έχουν εισέλθει σε περιόδους λιτότητας που εκφράζονται με αυστηρά οικονομικά μέτρα.
Η έκθεση μετράει επίσης και την υψηλή κατηγορία των πλουσίων, αυτούς με 30 εκατομμύρια δολάρια ελεύθερο ρευστό. Ο αριθμός τους (περίπου 103.000) σημείωσε άνοδο 10% και η συνολική αξία των επενδύσεών τους εμφάνισε αύξηση 11,5% ενώ ανήλθε στα 15 τρισεκατομμύρια δολάρια. Οι υπερπλούσιοι αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των «προσώπων με υψηλό καθαρό εισόδημα» αλλά αντιστοιχούν στο 36% του παγκόσμιου πλούτου των τελευταίων.
Αναφορικά με την ηλικία, περισσότεροι από οκτώ στους δέκα έχουν ηλικία άνω των 45 ετών. Το αρσενικό φύλο κυριαρχεί: οι γυναίκες αντιστοιχούν μόνο στο ένα τέταρτο του πληθυσμού - αν και παρατηρείται μια ελαφριά αύξηση από το 2008. Συνολικά τα «πρόσωπα με υψηλό καθαρό εισόδημα» εμφανίζουν τον μεγαλύτερο βαθμό συγκέντρωσης στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Γερμανία: το 53% των πιο πλούσιων ζουν σ’ αυτές τις τρεις χώρες παρόλο που οι ασιατικές χώρες σημειώνουν ταχύτερη ανέλιξη. Για πρώτη φορά η περιοχή ξεπέρασε την Γηραιά Ήπειρο.

Πηγή: www.kathimerini.gr με πληροφορίες από The Guardian
Δημοσιεύτηκε στις 23/06/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire