Για να διακριβωθεί αν είχαν κλαπεί από τη φυσική τους μητέρα στην διάρκεια της στρατιωτικής χούντας
Η προσπάθεια ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαρκούσε 10 χρόνια με κεντρικό αίτημα να εξεταστούν δείγματα DNA των υιοθετημένων παιδιών Νόμπλε Ερέρα, η θετή μητέρα των οποίων είναι η ιδιοκτήτρια της εγχώριας αυτοκρατορίας των ΜΜΕ Grupo Clar?n, πολιτικοποιήθηκε έντονα τα τελευταία χρόνια.
Ο όμιλος των μέσων ενημέρωσης, ναυαρχίδα του οποίου είναι η εφημερίδα Clar?n, ενεπλάκη σε μια δριμεία σύγκρουση με την κεντροαριστερή πρόεδρο Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ το 2008, όταν επιτέθηκε στους χειρισμούς της έναντι της αγροτοβιομηχανίας.
Από την πλευρά της η Φερνάντες είχε καλέσει τα δικαστήρια να προχωρήσουν στην αναγκαστική λήψη δειγμάτων γενετικού υλικού από τα παιδιά της Νόμπλε Ερέρα -- όπως και κάθε άλλου ατόμου που υπάρχουν υποψίες ότι υιοθετήθηκε αφού διαπράχθηκαν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας --, στηρίζοντας τις προσπάθειες της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Γιαγιάδες της Πλατείας του Μαΐου να εντοπίσουν παιδιά που είχαν γεννηθεί από κρατούμενες στις μυστικές φυλακές κατά την διάρκεια της δικτατορίας της περιόδου 1976-1983.
Ανακοινώνοντας την απροσδόκητη απόφασή τους να υποβάλουν οικειοθελώς δείγματα DNA νωρίτερα αυτό το μήνα τα αδέλφια, ο Φελίπε Νόμπλε Ερέρα κι η αδελφή του Μαρσέλα, είπαν ότι θέλησαν με αυτό τον τρόπο να δώσουν ένα τέλος στην «παρενόχληση και την καταδίωξη» που υφίστανται τα ίδια και η μητέρα τους.
Τα δύο αδέλφια, περίπου 35 ετών, έχουν κατηγορήσει την πρόεδρο Φερνάντες ότι τα χρησιμοποιεί σαν πιόνια στη σύγκρουσή της με την εταιρία της μητέρας τους, κάτι που η κυβέρνηση διαψεύδει. «Ουδείς θέλει να τα καταδιώξει», δήλωσε ο Ανίμπαλ Φερνάντες, ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, προσθέτοντας ότι «(η ταυτότητά τους) πρέπει να εξακριβωθεί και ο ευκολότερος τρόπος να γίνει αυτό είναι με ένα δείγμα αίματος, με DNA».
Τα δείγματα θα συγκριθούν με το DNA που βρίσκεται σε μια βάση δεδομένων με γενετικό υλικό θυμάτων της δικτατορίας.
Η χρονική στιγμή που επέλεξαν τα αδέλφια να προβούν στην κίνηση αυτή, τέσσερις μήνες προτού διεξαχθούν προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, προκάλεσε σχόλια στη χώρα της Νότιας Αμερικής.
Εάν αποδειχθεί ότι δεν είναι γόνοι θυμάτων της δικτατορίας τα δείγματα γενετικού υλικού των οποίων βρίσκονται στην βάση δεδομένων εκτιμάται ότι η Φερνάντες θα υποστεί πλήγμα, καθώς η κυβέρνησή της είχε πιέσει να εξακριβωθεί η ταυτότητα των παιδιών της Νόμπλε Ερέρα.
Η οργάνωση των Γιαγιάδων της Πλατείας του Μαΐου έχει συμβάλει στην αναγνώριση 102 παράνομα υιοθετημένων παιδιών ως σήμερα, αν και εκτιμά πως ενδέχεται να υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες ακόμη που δεν έχει γίνει γνωστή η αληθινή τους ταυτότητα.
Έως και 30.000 άνθρωποι είχαν απαχθεί και δολοφονηθεί στην διάρκεια του λεγόμενου Βρώμικου Πολέμου της χούντας εναντίον των αριστερών αντιφρονούντων, σύμφωνα με οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Αργεντινή.
Πηγή: www.naftemporiki.gr
Δημοσιεύτηκε στις 25/06/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire