ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 9 décembre 2011

Απέραντο εργοτάξιο η Κύπρος με έργα €3 δισ.


ΣΕ πάνω από €3 δισ. εκτιμώνται τα έργα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για το 2011 και το 2012. Ο κατάλογος των έργων αυτών που εκτείνονται σε όλες τις Επαρχίες, είναι τεράστιος ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Οικονομικών Κίκη Καζαμία για την αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης.
Έκανε λόγο για ένα απέραντο εργοτάξιο με το οποίο μοιάζει σήμερα η Κύπρος, από την μία άκρη μέχρι την άλλη, εξηγώντας πως μέσα από τις συνέργειες μιας σειράς καλά σχεδιασμένων και τολμηρών πολιτικών που υιοθέτησε η Κυβέρνηση, επιτεύχθηκε ένα σκηνικό που, όχι απλά στηρίζει την ανάπτυξη, αλλά δίνει ακόμη περισσότερη ώθηση στην ανάπτυξη.
Τα έργα αυτά καλύπτουν νευραλγικούς τομείς της οικονομίας περιλαμβανομένου του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος και της προώθησης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Περιλαμβάνονται γήπεδα γκολφ στα Κούκλια, στον Ασώματο, στην Αλέκτορα, στην Τερσεφάνου, στην Αγία Νάπα, στον Άγιο Αμβρόσιο, στην Τσάδα, ξενοδοχεία στον Πρόδρομο και στη Βάβλα και το τουριστικό χωριό στην Αγία Νάπα, Αιολικά Πάρκα στην Αγία Άννα, στα Πυργά, στην Τερσεφάνου, στα Κούκλια, Ηλιοθερμικά Πάρκα και Φωτοβολταϊκά Πάρκα σε όλες τις Επαρχίες.
Επιπλέον, ο κ. Συλικιώτης έκανε αναφορά στις μεγάλης κλίμακας μικτές αναπτύξεις από τουριστικά, ψυχαγωγικά, εμπορικά, γραφειακά ή και οικιστικά συγκροτήματα όπως το Αλακάτι στη Λακατάμια, της Μονής Κύκκου σε Έγκωμη και Λακατάμια, το LandΜark και η Ακταία Οδός στη Λεμεσό.
Προωθείται ακόμα η μετατροπή της μονάδας αφαλάτωσης στα Κούκλια από κινητή σε μόνιμη, όπως επίσης και η Πανεπιστημιούπολη στην Παλώδια, ιδιωτικό Νοσοκομείο στη Δρομολαξιά, ιατρικό κέντρο έρευνας στην Ασγάτα. Σημαντικά έργα είναι και οι μαρίνες σε Λάρνακα και Λεμεσό, ενώ ο Δήμος Λεμεσού προωθεί το παραθαλάσσιο πάρκο της πόλης.
Εκατοντάδες είναι και τα πολεοδομικά έργα, οδικά και διαμόρφωσης/ ανάπλασης εξωτερικών χώρων, ή και άλλα έργα υποδομής του δημόσιου τομέα, όπως αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα, που κατασκευάζονται με δαπάνες που διατίθενται είτε εξ ολοκλήρου από εθνικούς πόρους είτε σε συγχρηματοδότηση από κοινοτικά κονδύλια. Τέτοια έργα είναι οι διευρύνσεις και βελτιώσεις στους δρόμους Γέρι-Λατσιά, Τραχώνι, Λάρνακας-Δεκέλειας, Αγίας Νάπας-Παραλιμνίου-Δερύνειας, Πιαλέ Πασιά μέχρι τη Λεωφόρο Αρτέμιδας στη Λάρνακα, ή ακόμη η κατασκευή του δρόμου προς τον Αερολιμένα Πάφου, αλλά και του πρωταρχικής σημασίας δρόμου από τη Λεωφόρο Λεμεσού μέχρι τη Λεωφόρο Ελευθερίας στην Αραδίππου.
Στα συν και οι κατασκευές πεζόδρομων, ποδηλατόδρομων, καθώς και οι αναπλάσεις ή και διαμορφώσεις πλατειών, πάρκων, χώρων πρασίνου, χώρων στάθμευσης και οι αποκαταστάσεις διατηρητέων. Περιλαμβάνονται η διαμόρφωση του Πεδιαίου με κόστος €14,5 εκατ., η διαμόρφωση του Πυρήνα Κάτω Πολεμιδιών, η διαμόρφωση της Κεντρικής Πλατείας και Παρακείμενων Δρόμων στο Πελέντρι, η ανάπλαση της Κεντρικής Περιοχής στον Άγιο Αθανάσιο, καθώς και η ανάπλαση του Εμπορικού Κέντρου της Πάφου και της Πλατείας Κέννεντυ.
Ως κορυφαίο κοινωνικό μέτρο έκφρασης του κράτους πρόνοιας, που στηρίζει ταυτόχρονα την οικοδομική βιομηχανία του τόπου σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για τον κλάδο, χαρακτήρισε τη στεγαστική πολιτική, με ένα διαθέσιμο κονδύλι πέραν των €180 εκατ. τον χρόνο.
Αναφορά έκανε και στην υλοποίηση της στρατηγικής για την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων που περιλαμβάνει μια αλυσίδα σημαντικών και μεγάλων έργων υποδομής που το κόστος τους υπολογίζεται στα €453 εκατ., εκ των οποίων τα 2/3 περίπου αποτελούν συγχρηματοδότηση από την ΕΕ.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στην πολεοδομική αμνηστία, μέσα από την οποία πετυχαίνεται ο απεγκλωβισμός χιλιάδων αγοραστών με την απόκτηση εκσυγχρονισμένων τίτλων ιδιοκτησίας.
Επίσης, αναφέρθηκε στο μέτρο του Αυτοελέγχου από τους μελετητές, όπου διεκπεραιώθηκαν 4.025 αιτήσεις την τελευταία τριετία.
Ο κ. Συλικιώτης αναφέρθηκε και στη δημοσιοποίηση της τρίτης γενιάς Τοπικών Σχεδίων για τις τέσσερις μεγάλες πόλεις.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε ακόμα στη λήψη σειράς μέτρων για εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, τη δρομολόγηση της σύστασης Ενιαίων Αρχών Ελέγχου της Ανάπτυξης, τη δημοσίευση και επέκταση του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για τη δημιουργία Δημόσιων Χώρων Στάθμευσης και την προώθηση στη Βουλή νομοσχεδίων για τον Αστικό Αναδασμό και για τη Μεταφορά Αναπτυξιακών Δικαιωμάτων.

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 04/12/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire