ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 9 décembre 2011

Κύπρος - Ο δρ.Γιώργος Ψαράς διορθώνει πρόσωπα επί είκοσι χρόνια

Με πρωτοποριακές πλαστικές επεμβάσεις μικροχειρουργικής 
ο δρ Γιώργος Ψαράς αποκαθιστά διάφορες ανωμαλίες

Φωτογραφία
Της Κίκας Κασινίδου
Η πλαστική χειρουργική αποτελεί, στην αντίληψη μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου, το συνώνυμο της αισθητικής χειρουργικής, κάτι, όμως, που ουδόλως αντανακλά την πραγματικότητα. Η πλαστική χειρουργική αντιπροσωπεύει ένα αρκετά ευρύ πεδίο δράσεως με πάρα πολλές εφαρμογές και η αισθητική χειρουργική αφορά μόνο ένα κομμάτι - και σίγουρα όχι το μοναδικό - αυτού του πεδίου. Εκπληρώνοντας, λοιπόν, τον ρόλο της, ο οποίος απορρέει από το ίδιο το όνομά της (προέρχεται από την ελληνικότατη λέξη «πλάθω»), η πλαστική χειρουργική έρχεται να διορθώσει ό,τι η φύση δεν προνόησε σωστά, να αποκαταστήσει σοβαρές βλάβες μετά από τραυματισμούς ή τα σημάδια που άφησε μια σοβαρή ασθένεια.
Μια από τις εφαρμογές της είναι και οι μικροχειρουργικές επανορθωτικές πλαστικές επεμβάσεις. Την πρώτη γνωριμία μαζί της είχαμε πριν από ακριβώς τρία χρόνια, όταν ένα 12χρονο κοριτσάκι από την Αυστραλία επέλεξε την Κύπρο για να υποβληθεί σε μια πρωτοποριακή για τα δικά μας δεδομένα επέμβαση. Και ειδικότερα, τη διόρθωση μιας εκ γενετούς ανωμαλίας, η οποία δεν της επέτρεπε να κάνει και τα πιο απλά πράγματα. Όπως, για παράδειγμα, να χαμογελάσει.
Η επέμβαση διενεργήθηκε από τον πλαστικό χειρουργό δρα Γιώργο Ψαρά, ο οποίος απέκτησε αρκετή εμπειρία σ’ αυτού του είδους τις επεμβάσεις κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων παραμονής του στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής. Μαζί με ένα φίλο του, ο οποίος δραστηριοποιείται έντονα στον χώρο της φιλανθρωπίας, ίδρυσαν το Smile Foundation μέσα από το οποίο διενεργούνται δεκάδες τέτοιες επεμβάσεις όχι μόνο σε ασθενείς από τη Νότιο Αφρική, αλλά και από γειτονικές χώρες. Στην Κύπρο, μετά το πρώτο περιστατικό με το 12χρονο κοριτσάκι από την Αυστραλία, έγιναν άλλες έξι επεμβάσεις, με την τελευταία να έχει πραγματοποιηθεί μόλις πριν από μερικές μέρες, την περασμένη Τρίτη. Πρόκειται, μάλιστα, για μια επέμβαση η οποία ενδεχομένως να αποτελεί και την πρώτη στο είδος της που πραγματοποιείται στην Κύπρο και αφορά ασθενή με καρκίνο στη γνάθο. Να σημειώσουμε ότι οι δύο τελευταίες μικροχειρουργικές επανορθωτικές πλαστικές επεμβάσεις, διενεργήθηκαν στο Αmerican ΗeartΙnstitute, με το οποίο ο Κύπριος επιστήμονας συνεργάζεται. Φαίνεται, επίσης, να βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός Κέντρου Επανορθωτικής Πλαστικής Χειρουργικής. Όπως μας εξήγησε ο δρ Ψαράς στην πολύ
 ενδιαφέρουσα συνομιλία που είχαμε μαζί του, κατά την επέμβαση η οποία κράτησε γύρω στις 10 με 12 ώρες, αφαιρέθηκε σχεδόν η μισή γνάθος, έγινε καθαρισμός των λεμφαδένων και με ένα μικρό κόκαλο που «δανείστηκαν» από την περόνη μαζί με τις αρτηρίες και τις φλέβες του, έφτιαξαν μιαν άλλη γνάθο, την οποία και βίδωσαν με τιτάνιο στη θέση εκείνης που αφαιρέθηκε. Για την ακρίβεια, χρησιμοποιήθηκε για την αποκατάσταση της γνάθου οστεομυοδερματικός κρημνός, ο οποίος μάλλον βρίσκει εφαρμογή για πρώτη φορά στην Κύπρο σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις.
Χάριν της ιστορίας, πρέπει να αναφερθεί ότι η προηγούμενη επέμβαση που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, αφορούσε μια 55χρονη γυναίκα, η οποία υπέστη παράλυση του προσωπικού νεύρου μετά από τραυματισμό σε οδικό δυστύχημα στην ηλικία των δύο μόλις χρόνων. Για να αποκτήσει τη συμμετρία του προσώπου της και αρκετή από τη λειτουργικότητά του (δεν μπορούσε να κινήσει κανένα μέρος του δεξιού μέρους του προσώπου) η 55χρονη υποβλήθηκε σε μια σύνθετη και πολύπλοκη επέμβαση. Στην περίπτωσή της, μεταμοσχεύθηκε μέρος ενός μυός από το πόδι στο πρόσωπο. Σε πρώτη φάση έγινε η αφαίρεση του μυός από το πόδι, μαζί με την αρτηρία, τη φλέβα και το νεύρο του μυός αυτού και σε δεύτερη φάση έγινε προσαρμογή του μυός στο πρόσωπο και αναστόμωση της αρτηρίας, της φλέβας και του νεύρου σε αντίστοιχα του προσώπου. Η επέμβαση διήρκεσε 10 ώρες και η ασθενής αναμένεται να επανακτήσει μέρος της κινητικότητας του προσώπου της σε μερικούς μήνες. Οι άλλες τρεις επεμβάσεις αφορούσαν δύο Κύπριες και έναν Αιγύπτιο, ο οποίος διαμένει μόνιμα στην Κύπρο.
Παραλύσεις προσωπικού νεύρου
Οι μικροχειρουργικές επανορθωτικές πλαστικές επεμβάσεις αποτελούν το πεδίο δράσης του δρα Ψαρά, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις παραλύσεις του προσωπικού νεύρου. «Η μικροχειρουργική», μας λέει, «συνεπάγεται τη χρήση του μικροσκοπίου και φυσικά των γνώσεων για τη διενέργεια αυτών των επεμβάσεων. Αφορά, συνήθως, τη μεταμόσχευση ιστών από ένα μέρος του σώματος σε ένα άλλο, είτε πρόκειται για κόκαλο μαζί με αρτηρίες και φλέβες είτε μυς με αρτηρίες και φλέβες, είτε και τα τρία μαζί, ανάλογα με την περίπτωση». Θεωρεί αναγκαίο να μας εξηγήσει ότι η επέμβαση, συνεπάγεται τη μεταφορά αυτού του ιστού με την αιμάτωσή του, δηλαδή τις αρτηρίες και τις φλέβες, για να μπορέσει να ενωθεί σε ένα άλλο μέρος του σώματος και να πάρει αίμα. Χωρίς να γίνει αυτό, όπως μας λέει, ο ιστός αυτός δεν θα μπορέσει να επιβιώσει παρά μόνο μερικές ώρες. «Οπόταν, η μικροχειρουργική αφορά στην επέμβαση που γίνεται για να ενωθούν οι αρτηρίες και οι φλέβες που θα επιτρέπουν την κυκλοφορία του αίματος».
Ειδικότερα οι επεμβάσεις που αφορούν περιστατικά παράλυσης του προσωπικού νεύρου, που είναι και το δικό του πεδίο δράσεως, συνεπάγονται τη μεταφορά ενός μυός από το πόδι, μαζί πάντα με τις αρτηρίες, τις φλέβες του και το νεύρο. «Όταν πάρεις ένα μυ και θέλεις αυτός ο μυς να κινείται, θα πρέπει να του δώσεις κάποια ώθηση από τον εγκέφαλο. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να ενωθεί ένα νεύρο πάνω στο νεύρο του μυός για να το κάνει να συσπάται.
Αλλιώς θα είναι ένας ιστός που ζει, αλλά δεν κινείται. Ο μυς από το μηρό έρχεται και μπαίνει στο πρόσωπο κάτω από το μάγουλο, ενώνονται οι αρτηρίες στις αρτηρίες, οι φλέβες στις φλέβες και το νεύρο σε ένα άλλο νεύρο για να μπορεί ο μυς να κινείται. Οπόταν, στην ουσία ο μυς που μεταμοσχεύεται, παίρνει κάποια κίνηση από τον εγκέφαλο, με το νέο νεύρο, τις αρτηρίες και τις φλέβες του και αρχίζει το πρόσωπο να έχει αυξημένη κινητικότητα, την οποία δεν είχε παλιά. Πρόκειται για μια επέμβαση η οποία αντικαθιστά 18 μυς του προσώπου (τόσους έχουμε στο πρόσωπο που κινούνται) με έναν, οπόταν αντιλαμβάνεστε ότι δεν υπάρχει ακόμα το τέλειο αποτέλεσμα και η τέλεια αποκατάσταση. Όλες οι επεμβάσεις αυτού του είδους έχουν κάποιο έλλειμμα, δεν υπάρχει πλήρης αποκατάσταση».
Οι μικροχειρουργικές επανορθωτικές πλαστικές επεμβάσεις αφορούν κατά ένα μεγάλο μέρος παιδιά, τα οποία είτε γεννιούνται με παράλυση του προσωπικού νεύρου είτε υπέστησαν παράλυση του προσωπικού νεύρου, εξαιτίας κάποιου τραύματος ή μιας επέμβασης. Οι δύο τελευταίες κατηγορίες αφορούν βεβαίως και ενήλικες. Οι συγγενείς ανωμαλίες, όπως το γνωστό μας λαγόχειλο, η σχιστεία της υπερώας, προβλήματα της μύτης, αποκαθίστανται με τη μικροχειρουργική επανορθωτική. Άλλες εφαρμογές της είναι οι περιπτώσεις τραυματισμού ή όγκων της μύτης, όπου γίνεται αποκατάστασή της με ιστούς από το μέτωπο. Αυτές οι επεμβάσεις, σύμφωνα με τον δρα Ψαρά, γίνονται κατά στάδια.
Smile Foundation δωρεάν για παιδάκια
Φωτογραφία
Αφορμή για την ίδρυση του Smile Foundation ήταν ένα κοριτσάκι με παράλυση προσώπου και στις δύο πλευρές. Δεν είχε καμιά κίνηση, ήταν τελείως παραλυμένο, σαν να φορούσε μάσκα. Το κοριτσάκι έστελνε γράμματα στον Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος ήταν πρόεδρος τότε της Νοτίου Αφρικής, ζητώντας τη βοήθειά του για να υποβληθεί σε επέμβαση αποκατάστασης του προσώπου. Ένα από τα γράμματα αυτά το είδε ο Μαντέλα, συγκινήθηκε και επικοινώνησε με τον φίλο του δρα Ψαρά, με τον οποίο ήταν προσωπικοί φίλοι, ζητώντας του να κάνει κάτι για την περίπτωση του κοριτσιού. Εντόπισαν κάποιον ειδικό σε αυτού του είδους τις επεμβάσεις στον Καναδά και τον κάλεσαν στο Γιοχάνεσμπουργκ για να διενεργήσει την επέμβαση στο κοριτσάκι. «Τότε, ήμουν διευθυντής στο Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Γιοχάνεσμπουργκ και με ρώτησε αν ήθελα να τον φιλοξενήσω. Ήρθε, κάναμε την επέμβαση και ήταν η πρώτη που βοήθησα». Το περιστατικό με το κοριτσάκι προκάλεσε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς ενδιαφέρθηκε προσωπικά ο ίδιος ο Μαντέλα, ο οποίος επισκέφθηκε τη μικρή στο νοσοκομείο, κάθισε μαζί της και της διάβασε μια ιστοριούλα. Πέραν τούτου, ήταν και η πρώτη επέμβαση του είδους που πραγματοποιείτο στη Νότιο Αφρική. «Μετά από αυτό, σκεφτήκαμε και προχωρήσαμε στην ίδρυση του Smile Foundation, ενός φιλανθρωπικού ιδρύματος που βοηθά παιδιά με προβλήματα στο πρόσωπο. Ξεκινήσαμε δειλά - δειλά και σήμερα το πρόγραμμα έχει επεκταθεί σε εθνικό επίπεδο. Κάθε πόλη που διαθέτει πανεπιστήμιο, διοργανώνει ένα με δύο smile weekτο χρόνο και στη διάρκειά τους διενεργούνται δεκάδες επεμβάσεις σε παιδάκια από τη Νότιο Αφρική, αλλά και από τις γύρω χώρες. Οι επεμβάσεις, βέβαια, γίνονται δωρεάν». Ο δρ Ψαράς σπούδασε στη Γερμανία και το ταξίδι του στη Νότιο Αφρική ήταν προγραμματισμένο για ένα χρόνο. Κράτησε, όμως, 20 ολόκληρα χρόνια και σήμερα χρησιμοποιεί τη γνώση που μάζεψε όλα αυτά τα χρόνια, για την ιδιαίτερή του πατρίδα.
Και αισθητική χειρουργική
ΕΚΤΟΣ,βέβαια, από την μικροχειρουργική επανορθωτική πλαστική χειρουργική, ασχολείται και με το κομμάτι της αισθητικής. Δίνοντας ένα προφίλ του Κύπριου ή μάλλον της Κύπριας που καταφεύγει στον πλαστικό χειρουργό, αφού οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα, έτσι όπως το αποτύπωσε ο ίδιος από την προσωπική του εμπειρία, συνοψίζεται σε δύο απλές κατηγορίες. Σ’ αυτούς που είναι καλά ενημερωμένοι και σε εκείνους που αφήνουν την πρωτοβουλία στον πλαστικό χειρουργό να αποφασίσει τι θα κάνουν. Σύμφωνα, όμως, με τον δρα Ψαρά, δεν είναι ο χειρουργός που θα υποδείξει σε ποια αισθητική επέμβαση θα πρέπει να υποβληθεί. Ο ασθενής πρέπει να ξέρει τι θέλει κι αν είναι εφικτό, πράγμα που θα συζητήσει με τον γιατρό του, τότε θα γίνει.
Δαγκώματα... γυναικών και δαγκώματα σκύλων Καταθέτοντας, μάλιστα, την 20χρονη εμπειρία του στη Νότιο Αφρική, μας αναφέρει ένα παράδοξο φαινόμενο που παρατηρείται και το οποίο οδηγεί αρκετές γυναίκες κάτω από το νυστέρι του πλαστικού χειρουργού. Όταν τσακώνονται μεταξύ τους, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο λόγος είναι μια ερωτική αντιζηλία, δαγκώνουν ή μία τη μύτη της άλλης. Οι λόγοι, βεβαίως, είναι προφανείς. Το να χαλάσεις το πρόσωπο του άλλου αυτόματα σημαίνει ότι τον βγάζεις εκτός συναγωνισμού. Αυτό, μάλιστα, το φαινόμενο είχε ως αποτέλεσμα να έχουν τη μεγαλύτερη συλλογή περιστατικών αποκατάστασης της μύτης. Όπως μας λέει, είχαν παρουσιαστεί 100 τέτοια περιστατικά. Μια άλλη εφαρμογή της μικροχειρουργικής στο πρόσωπο είναι σε περιστατικά από δάγκωμα σκύλου και στην Κύπρο υπήρξαν μερικά τέτοια περιστατικά που αντιμετώπισε. Συνοψίζοντας, λοιπόν, η μικροχειρουργική επανορθωτική πλαστική χειρουργική αφορά τρεις κατηγορίες, τις συγγενείς ανωμαλίες προσώπου, τα τραύματα και παθολογικές καταστάσεις όπως ο καρκίνος. 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 04/12/2011

1 commentaire: