ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 9 décembre 2011

Κύπρος - Μasterplan μεταμορφώνει το Λανίτειο

Ευφάνταστα τα αρχιτεκτονικά σχέδια θα το μετατρέψουν
σε δημόσιο αστικό πάρκο εκπαιδευτικού χαρακτήρα
 

Φωτογραφία
 
Του Χρήστου Χαραλάμπους
Ανύψωση ή και «βύθιση» κτηρίων σε συνδυασμό με τη διαμόρφωση πρωτότυπων χώρων πρασίνου και την αναδιάρθρωση του εσωτερικού οδικού δικτύου, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων αλλά και πλατειών με ανοικτή πρόσβαση αποτελούν μερικά μόνο από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της μορφής που θα πάρει με την ανάπλασή του ο τεράστιος χώρος που καταλαμβάνει το ιστορικό Λανίτειο και οι υπόλοιπες σχολικές και άλλες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνει.
Τα ευφάνταστα αλλά και λειτουργικά αρχιτεκτονικά σχέδια για την ανάπλαση του χώρου των Λανιτείων που υποβλήθηκαν από το Γραφείο «Αρμεύτης και Συνεργάτες» και απέσπασαν το πρώτο βραβείο στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί, παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον. Πρόκειται πραγματικά για ριζική μεταμόρφωση της περιοχής η οποία περικλείει έκταση πολύ μεγαλύτερη ακόμα και από τον Δημοτικό Κήπο της Λεμεσού. Η βασική φιλοσοφία του όλου σχεδιασμού πηγάζει από το γεγονός ότι οι κτηριακές εγκαταστάσεις του Λανιτείου αποτελούν σημείο αναφοράς για την πόλη από τη χρονιά ανοικοδόμησής τους το 1950.
«Έχοντας υπ’ όψιν το γεγονός αυτό, η όλη αρχιτεκτονική προσέγγιση της πρότασης στρέφεται γύρω από την περαιτέρω ανάδειξη των ιστορικών κτηρίων των σχολικών μονάδων καθώς και την ευρεία ένταξη του χώρου του Λανιτείου στον αστικό ιστό», όπως εξηγεί στον «Φ» ο αρχιτέκτονας, επισημαίνοντας ότι κεντρικός άξονας σχεδιασμού του master plan είναι η αντιμετώπιση του χώρου του Λανιτείου ως δημόσιου αστικού πάρκου με εκπαιδευτικό χαρακτήρα». Η ριζική αναδιαμόρφωση της περιοχής, όπως υποδεικνύει ο κ. Αρμεύτης, θα αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό αφ’ ενός για την αναβάθμιση της καθημερινής ποιότητας ζωής και εκπαίδευσης των μαθητών και αφ’ ετέρου για την οργανική ένταξή της στην πόλη ως ένα σύγχρονο αστικό πάρκο υψηλής ποιότητας και ευχάριστης ατμόσφαιρας.
Επισημαίνεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι το συγκρότημα των Λανιτείων είναι από τα μεγαλύτερα τεμάχια δομημένου αστικού περιβάλλοντος στον Δήμο Λεμεσού. Βρίσκεται στο κέντρο βάρους της αστικής Λεμεσού και εφάπτεται στην πολυσύχναστη λεωφόρο Μακαρίου Γ΄ που διασχίζει οριζόντια την πόλη και τη λεωφόρο Αγίας Φυλάξεως που ξεκινά βόρεια από την Αγία Φύλα και διαμέσου άλλων κάθετων κεντρικών δρόμων της πόλης καταλήγει στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, στη δυτική πλευρά των Λανιτείων και παράλληλα με την οδό Αγίας Φυλάξεως εκτείνεται το γραμμικό πάρκο που περιλαμβάνει δίκτυο πεζόδρομου και ποδηλατοδρόμου και καταλήγει στην περιοχή μεταξύ του παλιού λιμανιού και της μαρίνας.
Οργανική σύνδεση με τον ιστό της πόλης
ΜΕ βάση το σκεπτικό ότι η διαμόρφωση του χώρου ως αστικού πάρκου προϋποθέτει την οργανική σύνδεση των εσωτερικών κυκλοφοριακών δικτύων με τα υφιστάμενα αστικά κυκλοφοριακά δίκτυα, την αύξηση της δημόσιας προσβασιμότητας και ταυτόχρονα την ασφαλή οριοθέτηση των χώρων των εκπαιδευτικών μονάδων, τα σχέδια της ανάπλασης προβλέπουν τα ακόλουθα: ?Στο πλαίσιο της ασφάλειας των σχολικών μονάδων και της εύκολης δημόσιας κυκλοφορίας, καταργείται η κίνηση των οχημάτων και ενοποιούνται εσωτερικά οι λειτουργικοί χώροι. Η κίνηση οχημάτων περιορίζεται σε κόλπους επιβίβασης-αποβίβασης στις τρεις κύριες πλευρές του οικοπέδου ώστε να ευκολύνεται η εξωτερική πρόσβαση σε όλες τις σχολικές μονάδες. Ενισχύεται το εσωτερικό δίκτυο με πεζόδρομους και ποδηλατόδρομους. Δημιουργείται μια κεντρική πλατεία που αποτελεί τον κύριο χώρο εκτόνωσης όλων των λειτουργιών και δραστηριοτήτων. Μια άλλη αστικής μορφής πλατεία δημιουργείται στη διασταύρωση των λεωφόρων Μακαρίου και Αγίας Φυλάξεως και προτείνεται, σε μελλοντικό στάδιο, η σύνδεση με το γειτονικό γραμμικό πάρκο μέσω πεζογέφυρας πάνω από τη λεωφόρο Αγίας Φυλάξεως. Στη νοτιοανατολική πλευρά εξασφαλίζεται ευκολότερη πρόσβαση από τη λεωφόρο Μακαρίου Γ’ με το σχεδιασμό ενός πλατώματος-αφετηρίας του εσωτερικού πεζοδρόμου και ποδηλατόδρομου ώστε να επιτυγχάνεται περαιτέρω σύνδεση με την πόλη. 

Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 04/12/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire