Με καταμετρημένο το 90,01% των ψήφων, που ανακοίνωσε η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία συγκεντρώνει ποσοστό 49,5%, που του δίνει μια ισχνή πλειοψηφία 13 εδρών στη Δούμα. Συγκριτικά με τις βουλευτικές εκλογές του 2007 σημείωσε πτώση περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες (ποσοστό 64,3%).
Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, το κόμμα του Πούτιν συγκεντρώνει 238 έδρες στις 450 της ρωσικής Κάτω Βουλής, από 315 που είχε μέχρι σήμερα.
"Η Ενωμένη Ρωσία χάνει την πλειοψηφία (των δύο τρίτων) και δεν είναι σίγουρο αν θα διατηρήσει την απλή πλειοψηφία", έγραψε νωρίτερα η Kommersant. "Ενωμένη Ρωσία, το κόμμα της μειοψηφίας", υπογράμμισε η Vedomosti.
Ο Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αρχηγός του Κομμουνιστικού Κόμματος, δήλωσε "οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν την εμπιστοσύνη τους στις αρχές και το Κρεμλίνο θα πρέπει να συνεργαστεί με την αντιπολίτευση.
Το Κομμουνιστικό Κόμμα κερδίζει 92 έδρες, το κόμμα Δίκαιη Ρωσία 64 και οι Εθνικιστές 56, σύμφωνα με κατανομή των εδρών του αναλογικού εκλογικού συστήματος, διευκρίνισε ο πρόεδρος της επιτροπής, Βλαντιμίρ Τσούροφ.
Η «ΕΝΙΑΙΑ ΡΩΣΙΑ» ΦΤΑΝΕΙ ΤΟ 50%, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΟ 64% ΤΟΥ 2007
Εχασε πόντους, αλλά κέρδισε
Του ΘΑΝΑΣΗ ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ
Με εν πολλοίς αναμενόμενες σοβαρότατες απώλειες ισχύος για το κυβερνών κόμμα της «Ενιαίας Ρωσίας», που διατηρεί ωστόσο σαφέστατη πλειοψηφία σε ψήφους και έδρες, διπλασιασμό των δυνάμεων των κομμουνιστών, αλλά και δεκάδες συλλήψεις και κωμικοτραγικές καταγγελίες για απόπειρες νοθείας ολοκληρώθηκαν οι βουλευτικές εκλογές στη Ρωσία.
Σαν από άλλες εποχές... Σύμφωνα με τα αποτελέσματα επί του 70% των ψηφοδελτίων, η «Ενιαία Ρωσία» υπό τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ συγκέντρωσε το 49,93% και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι όσο προχωρά η καταμέτρηση προς τα πολυπληθέστερα εκλογικά τμήματα της ευρωπαϊκής Ρωσίας θα ξεπεραστεί το «ψυχολογικό όριο» του 50%, όχι όμως και το δυσθεώρητο πλέον 64,3% των προηγούμενων εκλογών του 2007.
Σχεδόν όσες και οι απώλειες του κυβερνώντος κόμματος μοιάζει να είναι και η πτώση της συμμετοχής στις εκλογές, που, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της χώρας, έπεσε από το 63,7% του 2007 στο ισχνό 51,75%. Πέραν της παραδοσιακής πολιτικής απάθειας στη Ρωσία, φαίνεται πως αυξάνονται ραγδαία η κόπωση του εκλογικού σώματος και η απογοήτευση από τις επιδόσεις του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος, αλλά και η κυρίαρχη βεβαιότητα ότι οι εκλογές δεν μπορούν να επηρεάσουν την πραγματική ζωή των πολιτών.
Οι κομμουνιστές
Εκπληξη των εκλογών φαίνεται πως κατάφεραν να γίνουν οι κομμουνιστές υπό τον χαμηλών τόνων Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, ο οποίος επανέφερε το κόμμα του σε ξεχασμένα ποσοστά όπως το 19,43% (έναντι 11,57% το 2007), εισπράττοντας -όπως εκτιμάται- μεγάλο μέρος των διαθέσεων διαμαρτυρίας του εκλογικού σώματος. Συμπληρώνουν την εικόνα της 6ης κατά σειρά Συνόδου της Κρατικής Δούμας στη νέα μετασοβιετική Ρωσία τα κόμματα της «συστημικής» λεγόμενης αντιπολίτευσης, δηλαδή η «Δίκαιη Ρωσία» με 12,97% (έναντι 7,74) υπό τον πρώην πρόεδρο της Ανω Βουλής Σεργκέι Μιρόνοφ, που προσπαθεί να μοιάζει με κεντροαριστερό «φίλο του Β. Πούτιν», και το υπερεθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό υπό τον Βλαντίμιρ Ζιρινόφσκι, τον απαραίτητο και λίαν επιτυχημένο κλόουν της ρωσικής πολιτικής σκηνής, που φτάνει το 11,87% (έναντι 8,14%).
Επισκεπτόμενοι το κεντρικό εκλογικό επιτελείο της «Ενιαίας Ρωσίας» ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ και ο πρωθυπουργός Πούτιν εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, υποσχόμενοι ο πρώτος συνεργασίες εντός της Κρατικής Δούμας και συνέχιση της στελεχικής ανανέωσης και ο δεύτερος σταθερότητα και ανάπτυξη για τη χώρα και το πολιτικό σύστημα, που εγγυάται ο ηγετικός ρόλος του κυβερνώντος κόμματος. «Θέλουμε έναν Πούτιν που θα κυβερνά πάλι αποφασιστικότερα και δυναμικά» ήταν η μετάφραση του πολιτικού μηνύματος των εκλογών, όπως διατυπώνεται από πολλούς αναλυτές, που διακρίνουν στη διαρροή ψήφων της «Ενιαίας Ρωσίας» ένα ηχηρό καμπανάκι προς τον αδιαφιλονίκητο ηγέτη της, ο οποίος πάντως δεν έχει λόγο να ανησυχεί για την επανεκλογή του τον Μάρτιο στην προεδρία της χώρας.
Οι φιλοδυτικοί
Χαμηλές παρέμειναν οι επιδόσεις της «εξωθεσμικής» φιλελεύθερης και φιλοδυτικής αντιπολίτευσης, που εκπροσωπήθηκε από το κόμμα Γιάμπλακο του οικονομολόγου Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι, το οποίο δεν καταφέρνει με το 2,8% των ψήφων να ξεπεράσει τα διαδοχικά όρια 5-7%, έτσι ώστε να εκπροσωπηθεί εν μέρει ή πλήρως στη νέα Δούμα. Κάτω της μονάδας κινήθηκαν και οι συνήθεις Ρώσοι πολιτικοί-σχολιαστές στα δυτικά ΜΜΕ, όπως ο πρώην πρωθυπουργός Κασιάνοφ, που μίλησε για «τέλος της παράστασης εκλογές».
Μερικές δεκάδες διαδηλωτές, που κατήγγειλαν τις εκλογές ως «φάρσα», απομακρύνθηκαν βίαια από την αστυνομία από κεντρικά σημεία της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης, ενώ το ρωσικό Διαδίκτυο έχει πλημμυρίσει από καταγγελίες για νοθεία και αλλοίωση του αποτελέσματος, που είναι πρακτικώς αδύνατο να διασταυρωθούν. Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή έχει δεχτεί επισήμως μερικές εκατοντάδες προσφυγές και αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τη σοβαρότητά τους.
avgerinos@ellada-russia.gr
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire